Společnost

Kam vzít maminku na Den matek

Překvapte maminku společnými zážitky, které si užijete a nikdy na ně nezapomenete. 
Foto: Instagram @elcaminotapas, Borgo Egnazia / Nicola Cipriani, Instagram @cafelouvre
Ať už máte dárek pro nejdůležitější osobu vašeho života vybraný a krásně zabalený, nebo ho budete tradičně řešit na poslední chvíli, nezapomeňte k hmotným statkům připadat také něco, co vám už nikdy nikdo nevezme, totiž dobře strávený čas s mámou. Kam zajít, aby vás to bavilo? Vogue tipy pro tu nejlepší oslavu Dne matek 2024 vám dost napoví.

Na dortík a za kulturou

Foto: Instagram @cukrarna_alchymista
Každá maminka je jiná, co ale zaručeně nikdy nezklame, je vzít tu svoji na dortík. Zákusky, které potěší nejen chuťové pohárky, ale i na pohled, mají v letenské cukrárně Alchymista. Osobitý interiér malebného podniku vypadá, jako by se tu zastavil čas, neklouže ale za hranici kýče. Spíš je jako z nějaké fantasy pohádky – a totéž platí o útulné zahrádce, která vám i vaší mámě navodí tu pravou náladu, ať už chcete společně relaxovat, nebo máte v úmyslu společně strávený čas využít k probrání nějakých hlubších témat. Otevřeno mají od 13 hodin do 19:30 a kromě dezertu si tu samozřejmě dáte i dobrou kávu nebo některou z vyšperkovaných domácích limonád, které tu nabízejí v neotřelých příchutích.
Až se občerstvíte a dostatečně posílíte, vyrazte společně do historické budovy Uměleckoprůmyslového muzea na Praze 1. Nově tu otevřeli výstavu Český porcelán tří století: Vůbec první, která ve zkratce přibližuje vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. K vidění je ale také výstava českého autorského skla. Ve stálé expozici si zase můžete prohlédnout evropské užité umění od antiky až po design 20. a 21. století. Pokud vás muzeum příliš nezmůže, doporučujeme zajít na projekci do kina Atlas na Florenci. Tradiční pražský artový biograf měl před časem na kahánku, od zániku jej ale zachránila skupina filmových tvůrců a producentů. Kino i přidružená kavárna vlivem jejich láskyplné péče doslova rozkvetly. Z programu na Den matek doporučujeme buď oceňovaný dokument Sestry z kouřové sauny, nebo dojemný feel good snímek Dokonalé dny. Po skončení filmu si dejte skleničku na dobrou noc v domácké atmosféře kinobaru.

Za novými zážitky

Obálky jako dárek nejsou úplně šik, ale tuto chcete dát i dostat. Od června bude fungovat přímá letecká linka Praha – Brindisi, takže zabookujte dvě zpáteční letenky a užijte si tu část Itálie, o které se v posledních době hodně mluví, ale moc lidí tam stále pořád ještě nebylo. Proč právě sem? Brindisi je přístavní město v Apulii, konkrétně v části Salento, kterou místní naprosto zbožňují. Vedle stoletých olivovníků, jednoho z nejlepších červených vín (Primitivo), čerstvých fíků, voňavých rajčat a nekonečných pláží, u nichž si můžete vybrat, jestli chcete písek, nebo drsnější skály, tu najdete klid a pohodu, jakou jinde nezažijete. Brindisi má skvělou polohu, odkud můžete (ale nemusíte) vyrazit na spoustu dalších míst.
Vlakem můžete projet pobřeží nebo si pronajměte auto a naplánujte si výlet do bílého města Ostuni či do slavného Alberobello s typickými kamennými domečky, které patří do světového dědictví UNESCO. Určitě nevynechejte barokní Lecce vzdálené jen 40 kilometrů od Brindisi a jeho mezinárodního letiště, dejte si zmrzlinu, a kdyby vám to pořád bylo málo, tak hotel Borgo Engazia má úchvatné Vair Spa, které si několikrát vysloužilo cenu jako nejlepší spa a wellness centrum na světě. 

Na gurmánskou symfonii

Hledáte perfektní dárek pro maminku, která miluje dobré jídlo? Praha nabízí nepřeberné množství gurmánských zážitků. Pro fanynky italské kuchyně je tu michelinská restaurace Casa de Carli, která nabízí degustační menu plné inovativních a kreativních pokrmů. Pokud vy nebo vaše maminka dáváte přednost tradiční kuchyni, zkuste elegantní restauraci Café Imperial nebo Grand Cru, která se zaměřuje na českou kuchyni s francouzskými vlivy. Dejvická 34 pod vedením Tomáše Černého zase nabízí moderní kuchyni, která mísí české a italské vlivy. 
I bez michelinské hvězdy se dá v Praze najít gastronomický ráj. Pokud chcete maminku vzít na cestu do Středomoří bez obav z etikety, zkuste restauraci Luka Lu. Jejich autentická jugoslávská kuchyně potěší milovníky mořských plodů a nabídne lahodná makedonská a srbská vína. Tapas bar El Camino vám umožní ochutnat to nejlepší ze španělské kuchyně v malých porcích, které si vychutnáte společně. Jak sami říkají: „Tapas je sdílení a radost ze společně stráveného času u jídla." Ať už se rozhodnete pro cokoli, Praha vám zaručeně nabídne nezapomenutelný gastronomický zážitek, na který budete s maminkou ještě dlouho vzpomínat. Nezapomeňte si ale rezervovat stůl předem. 
Foto: Instagram @elcaminotapas

Na českou klasiku na úrovni (a s tradicí)

Pokud maminka patří ke starší generaci a vy ji chcete vzít do prostředí, jež ji nebude stresovat jídlem a prostředím, které pro ni nemusí být tolik čitelné, zkuste Café Louvre doslova pár kroků od Národního divadla. Kavárna a dnes i restaurace s tradicí od roku 1902 i přes oblíbenost u zahraničních turistů neztratila nic z místa, kam chodí rádi místní. Chodil sem Franz Kafka, Albert Einstein, Karel Čapek i Václav Havel. Moderní menu se opírá o českou klasiku. Můžete se spolehnout na základ v podobě řízečků se salátem nebo lahodného kuřete na paprice a dalších klasik provedených moderně, ale přímočaře. Dopřát si můžete i sladkou tečku s kávou. Nechybí tu poháry, vitrína se zákusky i nealkoholický aperitiv. To vše v krásném prostředí, s pohotovou obsluhou i menší zahrádkou uvnitř městské zástavby. Jako bonus je zde také možnost hrát kulečník. Louvre je příjemným místem jak na oslavu, tak na všední dny.

Jen o pár kroků blíž k Národnímu divadlu a řece stojí další z tradičních prvorepublikových kaváren: kavárna Slavia. Založena byla v roce 1881. I toto místo se pyšní slavnými hosty z řad umělecké bohémy od Nezvala, Seiferta a Teigeho po Koláře nebo Havla. I zde se umně kombinuje kavárenská tradice teplých nápojů a zákusků s českou kuchyní v moderním podání. Skvěle tu můžete posnídat (včetně mimózy) i povečeřet a čas mezi jídly proložit dortem. Konfitované kachní stehno, poctivý řízek přes půl talíře nebo malá jídla k pivu či vínu, stejně jako výběr farmářských sýrů nebo pražské šunky, ale taky klasické zákusky jako špička nebo větrník. To vše v krásně a citlivě zrekonstruovaném interiéru s výhledem na řeku nebo Zlatou kapličku a v odpoledních a večerních hodinách navíc za doprovodu živého klavíru. Velká nádhera, která vás nezruinuje. Poloha obou kaváren v samém centru města je ideální pro další aktivity jako procházka na Petřín nebo do některé z pražských galerií. Nebo odtud můžete vzít maminku také do Národního. Prostě ideální kombinace na Den matek!
Foto: Instagram @cafelouvre