Společnost

Léa Seydoux: Sebejistota by měla být podstatou každé ženy

Herečka Léa Seydoux je dokonalým ztělesněním francouzského šarmu. Její přístup ke kráse přitom zůstává bezstarostný a nenucený. Zároveň oplývá vrozeným smyslem pro sebedůvěru, který možná vysvětluje její schopnost plynule přecházet z jednoho projektu do druhého (což excelentně předvedla i v roli Madeleine Swann ve filmu Není čas zemřít). V poslední době se stala tváří vůně Louis Vuitton Spell On You a září v kampani, kterou nafotil Jean-Baptiste Mondino. Více prozradila v následujícím rozhovoru.
Foto: Getty Images
Léa Seydoux, 2020

Co pro vás v dětství znamenala krása?

Když jsem vyrůstala v Paříži, neustále jsem si všímala krásných žen, ať už ve skutečném životě, nebo na obrazovce. Protože jsem však od mládí často cestovala, viděla jsem, že jednotná krása neexistuje. Krása je totiž rozmanitá, subjektivní a má různé podoby. 

Jak byste popsala svůj přístup ke kráse?

V rámci své práce v ráda vyzkouším něco nového, ale obecně — pokud mám možnost volby, přikláním se spíše k přirozenému vzhledu.

V průběhu let jste vystřídala několik různých účesů, jako je dlouhá blond hříva, pixie cut nebo bob. Formovalo to nějak vaši osobnost?

Ať máme zrovna jakýkoliv účes, uvnitř zůstáváme stále stejní. Na jednu stranu si ale říkám, jestli teprve při pohledu na sebe samé nedocházíme k odlišnému vnímání. Delší vlasy si spojujeme s tím, že jsme více romantičtí, zatímco pixie sestřih evokuje, že jsme avantgardní, cool. Přesto se svými vlasy stále fyzicky žijeme; delší vlasy jsou výraznější a často lákají k tomu, abychom si s nimi hráli, kratší střih nám připadá vzdušnější, svobodnější. A právě tenhle styl mi momentálně připadá nejvhodnější.
Foto: Getty Images
Léa Seydoux, 2016
Foto: Getty Images
Léa Seydoux, 2021

Jaký máte vztah k parfémům?

Vždycky hledám parfém, s kterým se ztotožním, ale který zároveň prozrazuje něco o tom, kdo jsem. To je vše, co řeknu, hlavně proto, že dávám přednost tomu, aby tyto dva mé aspekty zůstaly neuchopitelné.

Můžete nám něco říct o nové vůni Spell On You? Jak byste ji popsala?

Název toho o ní opravdu hodně vypovídá! Je neodolatelně smyslná. Na způsobu, jakým Jacques Cavallier, mistr parfumér Louis Vuitton, smíchal tak rafinovaný tón růže s jasmínem, kosatcem a bílým pižmem, je něco, co ve mně vyvolává představu kouzelného lektvaru. Ale nejvíc se mi líbí, že Spell On You není přeplácaná; je vlastně docela jemná. 

Jak se cítíte, když ji nosíte?

Slyšela jsem herečky říkat, že si na sebe vezmou vůni, aby se vžily do role. Mě udivuje, že se při nošení Spell On You cítím úplně svá. Spíš je to tak, že když je vůně na mé kůži, mám skoro pocit, že tím okouzlím ostatní. Takový pocit sebejistoty je podle mě podstatou ženy Louis Vuitton.

Jaké to bylo pracovat na kampani s Jeanem-Baptisem Mondinem? 

S Jeanem-Baptistem se známe už mnoho let, takže jsem byla štěstím bez sebe, když jsem zjistila, že bude kampaň fotit zrovna on. A když se se mnou podělil o svou vizi, samozřejmě poněkud odvážnou, zcela jsem mu důvěřovala. Oceňovala jsem, že každý prvek byl promyšlený: loftový prostor, který nebyl specifický pro žádné město, různé úhly kamery zblízka, myšlenka, že mezi těmito milenci již existuje spojení. Záměrně se věnoval tomu, co jsem měla na sobě. Když jsme se bavili o konceptu, zmínil nouvelle vague (francouzskou filmovou novou vlnu), a to si mě okamžitě získalo. 

V rámci svého trvalého kontraktu se značkou Louis Vuitton jste se zúčastnila řady kampaní. Oslovila vás tato kampaň nějak jinak?

Občas narazím na některé ze svých dřívějších kampaní s Louis Vuitton nebo na fotografie, kde mám na sobě návrhy Nicolase Ghesquièra a vidím různé etapy svého života. Může se to zdát neintuitivní, ale díky tomu, že Jean-Baptiste ukázal takovou intimitu s jinou osobou, jsem se cítila pozoruhodně sebevědomě a nezávisle. S Louis Vuitton je vždy spojeno poselství cesty a myslím, že v průběhu těchto různých kampaní vidíte cestu, kterou jsem se vydala se značkou a se sebou samou.