Společnost

Jak mít nádhernou, a přitom ekologickou svatbu

Při plánování vlastní svatby samozřejmě chcete, aby za vámi přicestovala celá rodina a všichni nejbližší. Jedině tak si užijete den plný emocí, působivé výzdoby, skvělého jídla a také módních kreací. Jenže když sečteme všechno tohle dohromady, co vzejde? Nezapomenutelná událost, ale také gigantická uhlíková stopa. My pro vás máme řešení.
Foto: Harper Cowan
Nikdo od vás asi neočekává, že uspořádáte svatbu s nulovým odpadem. Omezit ho ale jde. Následovně. Tracy Taylor Ward, majitelka a kreativní ředitelka společnosti Tracy Taylor Ward Design, se svěřila: „Jako návrhářka a svatební plánovačka musím zajistit, aby naše oslavy pozitivně přispívaly k dobru životního prostředí. Dnes už naštěstí existuje přehršel ekologických postupů, které lze vkomponovat do svatebního dne, aby oslavy byly co nejudržitelnější.“ 

Vyberte místo, kam to budou mít všichni blízko 

Značný dopad na životní prostředí bude mít rozhodnutí uspořádat svatbu na místě, kam se bude nucená stovka hostů dopravit se letadlem. Chápeme, že obřad pod exotickým sluncem zní jako sen... Pokud se ale rozhodnete pro místo, na které to bude mít většina svatebčanů blízko, uhlíkovou stopu snížíte na maximum. (Pořád platí, že cestování autem je pořád schůdnější než lokality, které vyžadují nástup do letadla). 
Foto: Olivia Pierce

Vsaďte na digitalizaci, je udržitelnější (a designová) 

Uhlíkovou stopu vaší svatby můžou značně nafouknout i papírové pozvánky, které rozešlete poštou (zvlášť pokud jsou mezi vašimi hosty lidé ze zahraničí). Co kdybyste přešli na digitální komunikaci? Nezdá se vám to příliš zdvořilé, elegantní? Ale klid, dnešní možnosti jsou na daleko vyšší a na mnohem lepší úrovni. Oblíbená služba Paperless Post nabízí celou sadu elektronického svatebního zboží — od svatebních pozvánek přes save the date až po pozvánky na rozlučku se svobodou či poděkování za účast od návrhářů Monique Lhuillier nebo Oscara De La Renty. Paperless Post v sobě ukrývá i prémiové funkce: v jejich rámci mohou hosté upřesnit své požadavky na stravu, nebo vám služba zpracuje kalkulaci počtu hostů. Svatební koordinátorka Kelsey Connely z Downey Street Event vřele doporučuje Bliss & Bone, svatební web, který nabízí nejen digitální pozvánky, ale hosty informuje i o plánovaných akcích.  

Dekoraci nekupujte, půjčte si ji 

Hromada odpadu vznikne také tím, že se ihned po svatbě vyhodí spousta věcí nakoupených jenom za účelem této události. Tracy Taylor Ward k tomu říká: „Vyhněte se všem jednorázovým záležitostem (například papírovým ubrouskům). Najměte si společnost, která umí nakládat s odpady (nebo spolupracuje s někým, kdo ví, jak na to). Po akci dohlédnou na to, aby se odpad kompostoval a recykloval." Během příprav budete potřebovat také různé textilie a kusy nábytku, abyste vytvořili útulný prostor, o kterém jste vždy snili. Společnosti jako BBJ La Tavola Linens a Bright Event Rentals disponují širokou nabídkou věcí, které se můžou hodit ke stylu vaší oslavy a které později využijí další klienti. Váš svatební šatník také nemusí navždy zabírat místo ve vaší skříni. Pro svatební šaty si pro změnu skočte do půjčovny — skvělá je platforma peer-to-peer By Rotation, Rent the Runway, nebo showroom Janet Mandell. Tam ulovíte designové kousky pro rozlučku se svobodou i na svatební oslavu. 

Rozjeďte to v retro stylu  

Chcete své oslavě dodat punc starých časů? Vydejte se pro vintage kousky do starožitnictví, na bleší trh, do outletů nebo second handu. Když se nedávno vdávala manažerka Racheld Johanson, prohlásila: „Na své svatbě jsem se nechtěla obklopovat novými věcmi. Zvolila jsem proto předměty, ze kterých na mě dýchala historie. S manželem jsme navíc toužili planetě prospět, ne jí ublížit. Oblékla jsem se do tylových šatů z 50. let. Svatební výzdobu tvořily stovky starožitných mosazných svícnů, skleniček na víno, kroužků na ubrousky a váz. Všechny kousky nadále používám — během různých oslav narozenin, večeří a oslav.“ Zajímavé artefakty můžete objevit i na instagramových účtech populárních půjčoven, čas od času se tam vyprodávají starší zásoby. Další tip? Facebook Marketplace: hemží se to tam nabídkou svatebních dekorativních předmětů. Mnoho nevěst a ženichů se zbavuje jen jednou použitého svatebního outfitu, případně prodávají oblečení z předsvatebních oslav na webech jako Poshmark, The Real Real a Depop. Sarah Brennan Hughes spustila platformu Rowely, která slouží nevěstám. „Svatby se už dávno netočí kolem jednoho dne. Jde spíše o celoroční oslavy, přičemž každá příležitost vyžaduje jedinečný, módní a obvykle bílý vzhled. Služba Rowely byla vytvořena proto, aby nevěstám nabídla zážitek z udržitelného nakupování a zároveň jim umožnila zachovat si vlastní módní vkus při zařizování svého svatebního šatníku." A co radí svatební plánovači z The Lynden Lane Co? „Chcete mít opravdu jedinečné vintage kousky? Mrkněte třeba na Happy Isles a The Millennial Decorator.“ 
Foto: Chris Lensz
Nevěsta Tish Weinstock ve svatebních vintage šatech z dílny John Galliano na své svatbě s halloweenskou tematikou

S květinami opatrně! 

Bez zářivých květů by žádná svatba neměla to pravé kouzlo. Ekologicky smýšlející páry by ale měly myslet na to, jak se s květinami při takových příležitostech zachází. Největší dopad na životní prostředí mají řezané květiny, které uvadnou pár hodin poté, co vyřknete sladké „ano“. Nejlepší způsob, jak z obřadu udělat udržitelnou událost? Na květiny zapomeňte. Pokud se jich ale nechcete úplně vzdát, poraďte se s floristou a společně vyberte lokální a sezonní květenu, která bude stát pár korun a nezatíží planetu. Tracy Taylor Ward radí: „Tím, že získáme co nejvíc věcí od místních producentů, ať už půjde o květiny, jídlo, nebo nápoje, pomůžeme snížit emise do životního prostředí způsobené přepravou zboží na dálku.“ Po konci svatebního dne můžete květiny nebo květinové aranžmá poslat dál, a dát jim tak nový život. Tracy Taylor Ward ale upozorňuje: „Vodu květinám zajišťuje aranžovací hmota. Pěna se ale dělá z biologicky nerozložitelných materiálů a často může obsahovat chemikálie, které jsou škodlivé pro životní prostředí. Raději volte ekologicky šetrné alternativy z udržitelných a recyklovatelných materiálů, například drátěnou síť.“
Foto: Meredith Heuer

Popřemýšlejte, jaké šperky opravdu chcete 

I šperky, které vás v den D ozdobí, mají vliv na životní prostředí. Pokud si navléknete poklady, které se v rodině dědí po generace, nebo zvolíte vintage klenot, uděláte nejlépe. Jestliže ale toužíte po zbrusu novém šperku, zajímavou volbou můžou být laboratorní diamanty. Mohou výrazně snížit dopad na životní prostředí a navíc jsou cenově dostupnější i pro běžné smrtelníky. Známá designérka Jennifer Fisher se na uvedení kolekce takových šperků akorát chystá: „Nošení laboratorních diamantů mě uklidňuje. Znám jejich původ, což pro mě zvyšuje jejich atraktivitu,“ vysvětluje.

Obdarujte potřebné  

Jedno si musíme přiznat: I když se budete snažit sebevíc, i tak na konci vašeho svatebního dne zůstane nějaká uhlíková stopa. Jestli vás to trápí a chcete své štěstí na úkor blaha planety kompenzovat, popřemýšlejte o možnostech. Existují weby, jako je Zola, kde vaši hosté můžou přispět částkou, kterou by vám věnovali jako svatební dar. Pomoct ale můžete i přímo vy sami — třeba budoucím svatebčanům — například tak, že darujete své svatební šaty a dekorační předměty. Dobrý pocit umocníte.    
Foto: Olivia Pierce
Článek vyšel v orginále na vogue.com.