Společnost

Komu volat, když se doma něco rozbije

Řemeslník Michael Bača je něco jako Clark Kent, kdyby Clark Kent nenosil červené slipy přes modré legíny, ale pracovní uniformu, která je teď mimochodem trendy.
Jako každý rok, jako každou sezonu, se i mezi kolekcemi na letošní jaro s létem dalo najít několik podobností. Říká se jim trendy, i když já mám raději výraz tendence. Především to jsou odpovědi na otázku, kam směřuje móda.
Jedna z odpovědí mě zaujala obzvlášť: Modré límečky. Jako by se návrháři shodli, že je načase vzdát hold těm, kdo umí, co my módou povinní zpravidla ne. Možná víme, jakým stehem se šijí kabelky Hermès a proč jsou podrážky lodiček od Christiana Louboutina červené, ale kolik z nás zvládne přidělat spadlou garnýž nebo opravit kapající kohoutek bez lepicí pásky?
Foto: archiv COS
Kabát, COS, info o ceně v obchodě
Foto: Pietro D'Aprano/Getty Images
Bottega Veneta, jaro/léto 2020
Páteční večer. S kamarádem (říkejme mu třeba Michael, protože tak se jmenuje) čekáme u baru na pivo a posloucháme přitom obsluhu lamentující nad ucpaným odpadem. Vtom kamarád obchází bar, kleká si ke dřezu a do pár minut je po problému. Pokud je pro eleganci příznačná „neobvyklá efektivita a jednoduchost“, jak se píše na Wikipedii, pak je Michael nejelegantnějším člověkem v místnosti. A je to ten nejšikovnější (byť jediný) hodinový manžel, kterého znám. I když sám by se tak nenazval.
Jak by ses tedy nazval?
Řemeslníkem. Označení hodinový manžel je zavádějící. Navíc toho dělám daleko víc. Minulý týden jsem rekonstruoval celý byt, od vody po elektřinu.
Jak ses k téhle profesi dostal?
Před šesti lety mi zavolal kamarád, který pracoval v Hotelu Imperial, že hledají údržbáře. Byl jsem z té nabídky nervózní, protože jsem tehdy netušil ani to, jak se dělá silikon kolem vany, ale zrovna jsem se přistěhoval do Prahy a nic jsem neměl. Postupem času jsem poznal ostatní zaměstnance hotelu, od recepčních po kuchaře, byli jsme taková rodina. Když jsem něco nevěděl, poradili mi. Anebo jsem si to našel na Googlu. Zákazník si mě zavolal na pokoj, že mu nesvítí světla, a já nevěděl, co s tím. Tak jsem se omluvil, že přijdu za pět minut, šel jsem za dveře, tam jsem si to vygoogloval, vrátil jsem se zpátky a opravil to. A už jsem to uměl.
Proč bych ti měl volat, když teď vím, že si stejně všechno můžu najít na internetu?
Tak znáš se, Martine. (směje se) Elektřina dokáže zabít. Určitě bys vygoogloval i to, jak se operuje slepé střevo, ale nedělal bys to. Jiné věci bys zvládnul, třeba kapající kohoutek, ale to bys musel mít čas a chuť jít koupit materiál a věnovat se tomu, což dnes lidé spíš nemají.
Já bych pro nic nešel. Opravil bych to lepicí páskou.
Takových lidí je celkem dost. Ženy mimochodem často vymyslí sofistikovanější řešení, vezmou šroubovák se šroubkem a poradí si. Lepicí páska je specialita mužů. Je to totiž jednoduchá fixace. Když jim odněkud kape voda, použijí lepicí pásku, a když to neudrží ani lepicí páska, tak... použijí víc lepicí pásky.
Foto: Arthur Elgort
Claudia Schiffer zachycená Arthurem Elgortem v roce 1994
Jednou jsem přijel k zákaznici, které kapala baterie u dřezu. Říkala, že manžel se to snažil nějak utěsnit, ale nepodařilo se mu to. Byla to taková ta baterie s vytahovací sprškou. Manžel to vyřešil tím, že hadici omotal páskou. Já jsem spršku povytáhl, dotáhl jsem šroubení a bylo to opravené za pár vteřin. Manžel stál za mnou, a když to viděl, beze slova se otočil, vzal auto a odjel pryč.
Jakou největší podivnost po tobě někdo chtěl?
„Pane Bača, tady máte čistý ručník, běžte si dát sprchu. Já dopékám bábovku, udělám kávičku a pokecáme si.“
Co jsi na to řekl?
Že nemám zájem a že mám doma přítelkyni. Ale to se mi stalo jenom třikrát.
S čím potřebují zákazníci pomoct nejčastěji?
Pověsit světla nebo poličky, vyměnit vodovodní baterie, zkompletovat nábytek z Ikey a vyčistit ucpaný odpad.
To poslední řeším čističem odpadu, což jistě rád slyšíš.
Ano, ano.
Proč jsi k používání čističe odpadu tak skeptický? Vždyť funguje.
Funguje, když ho použiješ správně. Většina lidí ho dostatečně nezalije vodou, takže to, co do odpadu nasypou, jen posunou dál do trubky, tam to ztvrdne, odpad se ucpe a vznikne kámen, který pak musím mechanicky rozbít.
Dal bys dohromady pár pravidel, která kdybychom dodržovali, tak bychom tvou pomoc nepotřebovali?
Číst návody, používat Google, před výměnou vypínače vypnout pojistky, používat sítko do dřezu…
Já používám sítko! Akorát ho pak vždycky vyklepu do toho dřezu.
No… To nebudu komentovat. Nejlepší pravidlo je zavolat mi. Rád poradím.
Modrooký Bača nezatáčá ovečky, ale opravuje, instaluje a sestavuje, co potřebuje opravit, instalovat a sestavit, a je k zastižení přes e-mail michaelbaca@email.cz nebo na telefonním čísle 608 800 684.