Společnost

Jak módě vzplálo srdce pro islandské máky

Psát, že islandské máky jsou nové pivoňky, by bylo nabubřelé. Pivoňkám (stejně jako kterékoliv jiné květině) je jedno, co si o nich myslíme, růst a kvést budou dál. Jestli ovšem nyní některá květina budí více pozornosti v módních kruzích než jiná, je to právě islandský mák.
Byla to láska na první pohled, na druhý i třináctý – prohlížel jsem si akorát dílo pařížského floristy Louise-Gérauda Castora, s nímž jsem měl později toho dne dělat rozhovor, a znovu jsem se pozastavil u té samé fotografie podivuhodných, pomačkaně působících zelených poupat s chloupky. Byla tak ošklivá, až byla hezká, a absolutně rozkošná. Co je to za květinu? A jak se jejím semenům podařilo dolétnout na naši planetu? Jako by se mračila, přitom ve mně budila pozitivní emoce. Na dalším snímku už poupata pomalu rozkvétala do odstínů bílé, žluté, oranžové, růžové – sebevědomých jako jarní kolekce Versace, kterou mi evokovala. Rozevřené květy připomínající plisované sukně ve větru ztělesňovaly bezstarostnost teplejších dní nové sezony.
Foto: Courtesy of Louis-Géraud Castor
Islandské máky naaranžované Louisem-Géraudem Castorem do vázy od Mathilde Martin
Foto: Courtesy of Versace
Versace, jaro/léto 2021
Jakmile jsem s Louisem-Géraudem dohovořil, vzal jsem si kabát a vyrazil do Green Decoru aka svého happy place, kde květiny nakupuju nejraději. Všiml jsem si jich ještě, než jsem vešel dovnitř. Přísahal bych, že jsem je tam nikdy předtím neviděl. „Můžu se zeptat, co to je za květinu?“ „Islandské máky,“ odpověděla mi slečna. „Počkejte, vzadu mám schované ještě nějaké.“ Nebylo o čem přemýšlet. Ve váze mi vydržely déle než týden a během té doby jako by byly najednou všude kolem mě, od umění Martina Vallina po příspěvek, kterým Haider Ackermann děkoval za přání k narozeninám.
Objevil jsem zase Ameriku a jenom se mi to zdá, nebo islandské máky skutečně budí více pozornosti než kdy dříve? „Nezdá se vám to,“ pověděla mi později Michaela Krobová, spoluzakladatelka Green Decoru. „Stejně jako další méně obvyklé druhy se dostávají na výsluní. Myslím, že připomínají tu neuchopitelnou pomíjivou krásu vlčích máků, které se určitě každý z nás alespoň jednou pokusil natrhat domů do vázy, jen aby záhy zjistil, že ihned opadají. Navíc se z bizarně vyhlížejícího poupěte vyklube neskutečně jemný a křehký květ, který se nepodobá žádnému jinému druhu.“
„Minulý týden jsem je vyséval, tak uvidím, jak se jim bude dařit v klimatu trošku bližšímu tomu v jejich původní domovině,“ píše mi Lukáš Paderta z Heaven Bornholm (dříve Květinové lahůdkářství) z dánského ostrova, kam se s partnerem před rokem přesídlili, mimo jiné proto, aby se jejich květinám lépe dařilo. Islandské máky jsou podle něj nyní tolik populární hned z několika důvodů. „Mají v sobě určitou čistotu, nekomplikovanost a romantickou divokost. Mně se na nich líbí, že působí křehce, efemérně, přitom mají ve váze výdrž. Někdy mi to přijde až jako malý zázrak. Chtěl bych je nechat zdivočet ve své zahradě a každý rok se nechat překvapit a těšit z toho, jaké nové místo si v ní zaberou. Rozmnožují se totiž velice jemnými, až prachovými semeny, která po krajině roznáší vítr.“
Foto: Courtesy of Louis-Géraud Castor
Islandské máky v ateliéru Castor Fleuriste
Jakmile začnou islandské máky kvést v Čechách, obvykle v březnu, nabízí Green Decor buď své vlastní, anebo z farmy Loukykvět. Michaela ale upozorňuje, že vše záleží na počasí. „Jsou to jarní květiny, které ocení teploty kolem deseti stupňů.“ Pokud byste je chtěli do vázy i vy, pospěšte si – k dostání budou pravděpodobně pouze do půlky května.
Rozhovor s Louisem-Géraudem Castorem si můžete přečíst v květnové Vogue, pro kterou florista také přichystal několikastránkovou beauty story plnou květin – islandské máky pochopitelně nevyjímaje. Vydání je právě na stáncích a k objednání online.