Společnost

Hotel pro milovníky nespoutaně výstředních interiérů

Bývalému nádražnímu hotelu s café mezi pařížskými Gare du Nord a Gare de l’Est se dostalo stylového makeoveru od umělce Luka Edwarda Halla.
„Věřím v to ojedinělé, to extravagantní, to nejkrásnější ze všeho. Nevěřím na střední cestu, protože si nemyslím, že nám prokazuje dobrou službu. Myslím, že pokud žijete ve výjimečné a úžasné atmosféře, jste šťastnější,“ prohlásila kdysi Diana Vreeland, legendární šéfredaktorka americké Vogue. Luke Edward Hall, který nedávno ilustroval knihu plnou jejích bonmotů, má tohle moudro ze všech nejraději. Důkaz o tom, že se jím řídí, představuje zbrusu nový pařížský hotel Les Deux Gares, který navrhl a o němž jste se mohli dočíst už v červencovém čísle československé Vogue.
Foto: Luke Edward Hall
Foto: Luke Edward Hall
Foto: Luke Edward Hall
Přestože bylo jasné, že půjde o jednu z nejžhavějších destinací, jakmile se otevřou hranice, nebylo tehdy na světě nic víc než hrst Lukových skic. Dnes už hotel vítá první hosty. A přestože dovolená v Paříži ještě chvíli nebude tím, čím dřív, ve virtuální prohlídce fantastickým Les Deux Gares člověku nikdo bránit nemůže.
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Když Adrien Gloaguen, zakladatel skupiny Touriste, se svým kamarádem z dětství Antoinem Raccatem, nováčkem v hoteliérství, objevili tento bývalý nádražní hotel, úžasnou buržoazní budovu v desátém pařížském arrondissementu, byla to láska na první pohled. „Uvnitř se skrývala řada pokojíčků s květinovými tapetami, na nichž hosté zanechali stopy,“ vzpomíná Adrien, jemuž při prohlídce vytanula na mysli kinematografie šedesátých a sedmdesátých let a s ní i jméno toho, kdo by měl dát interiéru novou podobu. Luke Edward Hall.
Foto: Benoît Linero
Luke sice vystudoval pánskou módu na Central Saint Martins, ale interiérovým designem se začal zabývat záhy poté. Jeho odvážná, hravě barvitá estetika se promítá do všeho, čeho se dotkne, ať už to jsou malby, keramika, textilie, nebo nábytek. Stačí si otevřít jeho Instagram a zaplaví vás vlna pozitivity.
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Při navrhování šlo Lukovi především o to, „aby hotel hostům dával pocit, že jsou doma u excentrického pařížského bohéma, který v průběhu let nastřádal na cestách kolekci nábytku a umění z různých zemí a období.“
Foto: Benoît Linero
V „anti-moderním“ interiéru se mísí francouzský styl s anglickým. Inspirací mu ostatně bylo dílo francouzské designérky Madeleine Casting (spousta modré se zelenou a leopardím vzorem) a anglického dekoratéra Davida Hickse (geometrické vzory).
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
A tamní posilovna? V té by si chtěl zacvičit snad i ten, kdo necvičí nikdy.
Foto: Benoît Linero
K hotelu patří také kavárna. Najdete ji hned naproti přes ulici. Kachličky z cementu, židle Thonet, výrazně pruhované lavice na sezení i dřevo s krásnou kresbou perfektně vystihují typické pařížské café. Excentrické detaily přesto Luke neopomenul zakomponovat ani zde. Pouze s tím, na co jsme v Paříži zvyklí, se odmítl spokojit také šéfkuchař Jonathan Scheizer. „Nenajdete u nás Spritz a prkénko se sýry,“ upozorňuje. „Místo toho nabízíme šneky s majonézou, coleslaw, sorbet z libečku, a protože jsme naproti nádraží, tak i dobré kyselé zelí.“
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Foto: Benoît Linero
Více o hotelu na Hoteldeuxgares.com.