Společnost

Dokonale nedokonalý domov za okamžik

Interiérový designér Colin King radí, čím si zpříjemnit čas strávený doma, jak si vytvořit motivující home office anebo kde na Instagramu hledat inspiraci.
„Nestudoval jsem design, studoval jsem tanec,“ vypráví Colin, jehož prací je pomoct vybírat ten správný nábytek, textilie a doplňky nebo třeba umění a dávat jim nový, zajímavější život správným umístěním v domácnosti. „Tanec mě naučil, jak se pohybovat prostorem a unikátně o něm smýšlet. Naučil mě jemnost a jak vytvořit krásné linky a kompozice. Ale především mi dal jazyk, kterým se dá komunikovat beze slov.“
Foto: Archiv Colina Kinga
Co se Colin o designu naučil, naučil se především návštěvami všech galerií, showroomů, muzeí, uměleckých ateliérů, ale i kostelů, na něž narazil, a listováním každého magazínu o designu, který mu přišel pod ruce. „Díky tomu jsem našel vlastní úhel pohledu.“ Jeho práce vychází v titulech Vogue, Architectural Digest nebo třeba T Magazine, a pokud hledáte rafinovaný způsob, jak svému domovu dodat jisté je ne sais quoi za využití střídmé palety neutrálních barev, průvodcem vám budiž jeho instagramový účet.
Když říkáte, že usilujete o dokonalou nedokonalost, co si pod tím představit?
Je to způsob, jak nahlížet na věci. Hlavní je subjektivita, ta lidskost perspektivy, která otevírá dveře tajuplnosti. Skrývá se v nezvyklých detailech a nečekaných kombinacích a já se ji snažím zachytit. Dokonalá nedokonalost taky znamená vědět, kdy nechat věci být – kdy už nezastřihávat květinu, nenarovnávat každý polštář anebo být v pohodě s negativním prostorem. Velkou inspirací mi je příroda. V ní také nic není lineární ani symetrické nebo imunní proti rozpadu.
Foto: Archiv Colina Kinga
Řídíte se při aranžování předmětů jistými pravidly, nebo je to celé o pocitech?
Pravidlem je negativní prostor a asymetrie. Upravuju, upravuju a pak upravuju ještě trošku víc. Ubírám a přidávám, hraju si s různými kombinacemi, dokud nenajdu kontrast – dokud předměty nepůsobí dojmem, že by teoreticky neměly dávat smysl, ale v praxi ho nějakým záhadným způsobem dávají.
Někdo jednou řekl, že být stylistou je jako být stěhovákem, který umí hýbat věcmi pouhým pohledem. Jakmile vkročím do prostoru, okamžitě se v něm začnu pitvat a objevuju nové možnosti. Styling je instinktivní, protože podléhá standardům krásy, které jsou subjektivní. Práce je hotová, až když můžete poodstoupit a neumíte si prostor představit lépe, než jak právě je. Někdy přitom stačí věci, které máme, jen jinak poskládat, abychom odhalili jejich krásu. Tím, že je třeba dáte jinam, je oživíte a začnete si jich znovu všímat. Opravdu i malá změna může být velice osvěžující.
Foto: Archiv Colina Kinga
Podělíte se o 5 tipů, jak si to doma udělat příjemnější snadno a rychle?
  1. Zjednodušujte, co můžete. Karanténa mi dala příležitost zpomalit a uvědomit si, jak málo skutečně potřebuju, abych byl šťastný.
  2. Stelte postel. Když každé ráno ustelte postel, bude to váš první úspěch toho dne, bude to dosažení něčeho. Třeba vás to naplní malým pocitem pýchy a namotivuje vás to, abyste splnili další úkol a pak další a další.
  3. Prostírejte stůl. Můj jídelní stůl se teď stal i pracovním stolem a já jsem zjistil, jak je důležité tyhle jeho funkce odlišit. Tohle je momentálně asi můj nejlepší pokus o dosažení harmonie mezi pracovním a osobním životem. Hezké prostírání navíc kompenzuje moje chabé vaření.
  4. Zůstaňte napojení na přírodu. Je venku hezky? Otevřete okna. Nemám doma žádné rostliny, protože za normálních okolností hodně cestuju za prací, a navíc mi to s nimi moc nejde. Jaro je ale moje nejoblíbenější období roku, a tak jsem se ho pokusil dostat dovnitř aspoň různými větvičkami ze zahrady.
  5. Pouštějte si hudbu. Právě v izolaci jsem znovuobjevil, jak moc si užívám hudbu a tanec. Pouštím si songy, co jsem poslouchal na základní škole, na střední a vysoké. Je to nostalgie, ale taky to zásadně ovlivňuje mou produktivitu. Úplně jsem zapomněl, jak rychle dokáže hudba nakopnout náladu.
Jaké 3 instagramové účty byste doporučil sledovat pro inspiraci?
Beau-Traps (pastva pro oči), Clo (skvělý zdroj inspirativních snímků) a Still Relevant (neuvěřitelné interiérové reference).
Čemu by měli věnovat zvláštní pozornost ti, kdo nyní pracují z domova?
Přirozenému světlu. Pro mě je stěžejní mít pracovní stůl blízko okna a vpouštět do místnosti slunce. Taky si vytvořte dostatečný prostor na uskladnění pracovních věcí. Mít čistý pracovní prostor mi připadá zásadní, jinak bych se zbláznil. Lidé, kteří pracují v kancelářích, mají tendenci hromadit nepořádek, na což není zrovna inspirativní pohled, takže se ujistěte, že máte dostatek míst, kam můžete sklidit papíry, tiskárnu etc. Obvykle tomu bývá tak, že home office je poslední na seznamu – odsunuje se do nepoužívaného rohu, ale v téhle době jsem si uvědomil, jak důležité je udělat ho prioritou. Vytvořil jsem si home office, ze kterého chci skutečně pracovat a vyřizovat telefonáty a být v něm kreativní. Home office musí být umístěný někde, kde chcete být, a ne na místě, kam se vám za žádnou cenu nechce.
Foto: Archiv Colina Kinga