Společnost

Autor dortu ve tvaru kabelky od Jacquemuse se dělí o snadný recept

Malý rozhovor s velkým cukrářem Rustamem Kungurovem, který se svou sestrou Madinou Yavorskayou vede vyhlášenou moskevskou cukrárnou Tortik Annushka.
Není divu, že má cukrárna Tortik Annushka čtvrt milionu sledovatelů. Najdete v ní mistrovská díla, která by byla obdivuhodná sama o sobě. Skutečnost, že do nich můžete zajet nožem a podávat je? To je hodně velká třešinka na dortu.
Zatímco Madina studovala výtvarné umění, Rustama odjakživa lákal svět architektury. Mohlo by se zdát, že tyto obory od cukrářství nemohou být vzdálenější, ale jestli někde, pak právě tady zdání klame.
„Před sedmi lety se mě sestra zeptala, jestli bych jí nechtěl pomáhat s designem dortů. Od té doby pracujeme spolu,“ vypráví Rustam. Tortik Annushka (název pojí ruský výraz pro dort se jménem Madininy dcery) funguje přes devět let. „Mohu mluvit jen sám za sebe, ale nemám žádnou misi. Zkrátka miluju vyvíjet nové dekorativní techniky a zkoušet nové tvary dortů. Opravdu hodně experimentujeme. Kdo ví, jaký směr designu nabereme příště?“
Před pár dny jeden z jejich experimentů sdílel Jacquemus. Byl to totiž dort ve tvaru jeho ikonické kabelky Chiquito. „Vůbec poprvé jsem si na něm vyzkoušel modelovat čokoládu. Je z ní vytvořeno ucho a celý je jí i pokrytý. Vytvořit ho mi zabralo tři dny.“
Tortik Annushka je také školou pro cukráře. Jaké základní pravidlo učíte své studenty?
Nekopírujte ostatní cukráře. Vytvořte si vlastní styl za použití toho, co se naučíte u nás.
Pět věcí, které nesmí chybět žádnému cukráři – ani tomu, kdo teprve začíná, anebo peče jen pro zábavu.
Trouba, kuchyňský robot, pyrometr, váha a stěrka.
Lidé nyní pečou víc než kdy dříve. Napadá vás nějaký snadný zákusek, o jehož recept byste se s námi mohl podělit?
Ano, samozřejmě, třeba recept naší mámy na 12 cupcaků.
Ingredience:
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 70 ml mléka
  • 215 g mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • 3 vejce
  • 5-6 mražených třešní (na jeden cupcake)
Postup:
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Třete máslo s cukrem 5-7 minut, přidávejte postupně vejce a míchejte dohladka. Pak smíchejte suché ingredience: mouku, kypřicí prášek a vanilkový cukr. Ve třech krocích přidávejte mléko s máslem a vejci a pokaždé míchejte dohladka. Naplňte těstem košíčky do dvou třetin, ponořte do nich třešně a pečte 22 minut na 190 °C.