Společnost

Buchtičky bez šodó, takový je život s předsevzetími. Existuje snad něco, co vám je usnadní splnit?

Je šestý den prosince roku 2023. Sedím doma a pozoruji nenačatou lahev vína. Společnost mi dělají Ruth, Denise a Carol, hlavní hrdinky vcelku nevkusného zábavního pořadu Loose Women. Onen šestý prosincový den sleduju díl, v němž se baví o alkoholu a o „alkopůstu”. 
„Jsem ráda opilá,” odmítá Carol návrhy kamarádek seknout s alkoholem. „Nechte to vsáknout. Užívám si i kocovinu,” dodává. Najednou lituji, že jsem se rozhodl sedmičku Primitiva nenačít, i toho, že jsem stále střízlivý. Stav čisté mysli držím už čtvrtý den, před Vánoci jsem se rozhodl nepít. Předsevzetí před předsevzetím. Dohromady je mých dní bez kapky alkoholu už deset. Co se za tu dobu změnilo... Lépe spím? Zaznamenávám dramatický úbytek na váze? Mám pozitivní motivaci k lepším pracovním výkonům?
Spím hrozně! Noční můry nikdy nebyly barvitější. „Máš prostě jen hodně bohatý život,” můj terapeut Jiří mi nestydatě lže. Možná není moje každodennost zrovna ohlodanou kostí, ale přehršel zážitků za mými nočními běsy stojí jen z půli. Z té druhé poloviny za ně může ztráta mého ochránce – sauvignonu blanc!  
Alkohol totiž narušuje REM fáze spánku, v nichž se nám nejčastěji prolínají pozitivní i negativní sny, a tak se mi až doposud noční můry mohly zdát v pohodě každou noc, ale já o tom díky cukernaté směsi neměl ani ponětí.
Dramatický úbytek váhy? Předponu „ú” je v tomto případě třeba nahradit předponou „pří” a ne, nemám na mysli obydlí, i když do toho svého už se možná brzy nevejdu. Měřítkem se pro mě stal rám záchodových dveří, kterým už neprojdu čelně, nýbrž s potupným vychýlením do strany. Alkohol je sice vypočítáván mezi kalorickými ďábly, ale to je právě ten omyl! Po lahvi vína mi už totiž obvykle netřeba dvou večeří. A ty na kila vyjdou stále dráž než ona lahev sauvignonu. A taky jsem zpět ve svém životě přivítal urgentní chuť na sladké. Ale to asi ani nevadí... Kdo potřebuje na Mykonos, když může jet na Lipno?
A teď k pracovní motivaci... Je fajn pracovat s čistou hlavou, zároveň už není tak fajn absence tlačítka reset (k tomu jsem se uchyloval po třech lahvích). Teď by se asi slušelo napsat, že ono tlačítko jsem obvykle mačkal jen jednou za čas. Ponechám to bez komentáře, protože na takové vyhodnocení by se muselo sejít konzilium mých lékařů.

Sečteno a podtrženo: život s předsevzetími je komplikovaný a je jedno, kdy se k nim odhodláte: zda před koncem roku, nebo po jeho konci.

Pro všechny kuřáky, kteří se nechtějí vzdát svého zlozvyku, ale vadí jim nepříjemný zápach, je tu možnost přechodu na zařízení na nahřívaný tabák IQOS ILUMA. Jeho nová (prý) hvězdná limitovaná edice vypadá jako nepratický šperk. Jako kus kamene do ruky. Nicméně i tak zaujme holografickými vzory inspirovanými vesmírem a hvězdami. Při jeho použití nedochází ke spalování. Zařízení produkuje pouze aerosol, který je bez zápachu a obsahuje výrazně méně škodlivých látek. Edice STARDRIFT nabízí tři variace od prémiové ILUMA PRIME až po zařízení „vše v jednom“ ILUMA ONE. Zařízení jsou v prodeji od 4. 12. 2023. Wink-wink! 
Foto: courtesy of iqos