Společnost

165 šokujících účesů Anny Wintour

Tomu neuvěříte! Je to k neuvěření. Je to vůbec možné? Jste z toho v údivu? Potřebuji vás totiž zaměstnat. Ani na tomhle řádku perexu vám ještě nemůžu říct, o čem tento příspěvek bude. Ale nemusíte se bát, následující text vám přece jen odhalí něco, co o legendárním bossovi americké Vogue možná nevíte. Jen si na to musíte počkat. 
Bohužel na galerii 164 fotek rozličných účesů Anna Wintour tady nenarazíte. Přesto se budeme bavit o jejích vlasech. Místo nabité slideshow vám zatím nabízím tuhle jedinou, zato naprosto výmluvnou fotku. 
Foto: Getty Images
Anna Wintour, 1980's
Getty Images o ní ví následující: byla pořízena v New Yorku, pravděpodobně v lednu roku 1980. Tedy zhruba šest let poté, co Anna Wintour přistála na druhém břehu Atlantiku. Z Londýna utíkala s trochu hořkým pocitem. Po neshodách se svou tehdejší nadřízenou, módní editorkou magazínu Harper's & Queen Min Hogg, se rozhodla, že opustí chladnoucí Evropu. Britskou metropoli totiž po kulturní vlně, kterou Diana Vreeland (Annina předchůdkyně) označila jako youthquake, v sedmdesátých letech znovu zahalila britská úzkoprsost.  
Anně je na fotce asi třicet jedna. A ten účes s ofinou, z pod níž se směje na fotografa Robina Platzera, si prý na hlavě pěstuje už od svých čtrnácti let. Tehdy s ním v Big Appel působí rozruch. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se v Americe nosí naolejovaný sex-appeal s trvalou na hlavě. Klukovský výzor působí exoticky a odvážně. 
Kdo tak Annu ostříhal? A kde se nechala inspirovat?   
I když ona sama tvrdí, že si již nepamatuje, čí salon navštívila, Leonard Lewis, slavný londýnský kadeřník, spíš známý jako Leonard of Mayfair, jednou sám potvrdil, že to byl on, kdo jí styling navrhl. Anna si údajně vybrala Leonarda, protože dělal účesy jejím dvěma idolům – novinářce Maureen Cleave a stylistce Katie McGowan. Maureen Cleave byla editorkou The Evening Standard a blízkou kolegyní otce Anny Wintour, Charlese Wintoura. Charles Maureen zbožňoval, byla drobná, bystrá a velmi výmluvná. Ve své době navíc měla blízko k důležitým osobnostem, potažmo informacím. Přinášela exkluzivní rozhovory mimo jiné s Beatles. 
Některé zdroje ale souběžně s tímto tvrzením dokládají, že se Anna nechala inspirovat herečkou a modelkou Louisou Brooks z dvacátých let minulého století, která byla hlavní hvězdou tehdy ilustrovaných reklamních plakátů. To, že se sama Anna ke svému účesu příliš nevyjadřuje, moc nepomáhá. Proto je každá spekulace trochu risk. Jisté je jedno, Anna pro Ameriku takzvaný „bob haircut“ objevila. Nebo jinak, ona ho tam doslova dovezla.

Nelinčujte mne prosím proto za oněch slíbených zbylých 164 variací. Oni totiž existují. Jsou na hlavách všech amerických celebrit, kvůli kterým je bob haircut dodnes jedním z nejvyhledávanějších vlasových stylů. „Nemáte zač,“ říkáme za Annu.