Společnost

Mikro podvádění: Nová hrozba pro vztah, nebo jen zbytečný humbuk?

Micro-cheating je jemnější styl nevěry, kterému je třeba věnovat pozornost. Nebo ne? Kde se vzal nový vztahový fenomén a co vlastně pro nás znamená?
Foto: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
Behati Prinsloo a Adam Levine
Od začátku svého současného vztahu můžu s hrdostí říct, že jsem se s novodobým fenoménem zvaným mikro podvádění osobně nesetkala. Ale co to vlastně znamená? Kde se vzal? A není to celé jen nesmysl? Pojďme se podívat na tento pojem blíže.

Co je mikro podvádění?

Psychology Today tento pojem definuje jako „menší narušení důvěry ve vztahu, která nepřesahuje hranici fyzického románku". (Jako příklady uvádí web například ponechání snubního prstenu doma, když jdete ven sami, nebo tajné chatování s bývalým partnerem online, což jsou věci, které by mě, ehm, nenadchly, kdyby je dělal můj partner, ale také se zdají být docela snadno vysvětlitelné). V širším slova smyslu se podvádění na mikro úrovni týká „chování, které vede k pochybnostem o citové nebo fyzické oddanosti partnera ve vztahu".

Jak se z pojmu micro-cheating stalo téma?

Pozornost k tématu přitáhla Kyle Richards, hvězda reality show Real Housewives of Beverly Hills, ve chvíli, kdy v souvislosti s rozchodem s dlouholetým manželem Mauriciem Umanskym olajkovala na Instagramu příspěvek o mikro podvádění.

Čím se mikro nevěra liší od podvádění?

To je právě ta záludnost. Zdá se, že tento termín označuje projevy nevěry, které nejsou založeny na fyzické intimitě s někým mimo vztah, ale tyto projevy se mohou značně lišit. V příspěvku, který Richards lajkovala, influencerka Sameeksha Dhoundiya definovala mikro nevěru jako „tajné posílání zpráv, mazání zpráv, stěžování si na partnera jiným lidem, udržování kontaktu s ex partnery, lhání o vztahovém statusu online i offline, dotýkání se někoho jiného, snahu udělat dojem na někoho, kdo není váš partner, utajování přátelství a stalkování někoho, kdo vám připadá atraktivní". Promiňte, ale to je... hodně věcí! Také „udržování kontaktu s bývalými" ve mně automaticky rozsvěcí varovné světýlko, protože zejména v queer vztazích toto bývá zcela běžná věc.

Co říct k mikro podvádění závěrem

Pojem micro-cheating může být užitečný ve chvíli, kdy se vám nedaří vyjádřit slovy divný pocit, který máte v důsledku chování svého partnera. Ovšem stejně jako u všech popkulturních termínů souvisejících s psychologií, i tady hrozí, že z tohoto jevu můžeme začít dělat mnohem větší vědu, než ve skutečnosti je, a vztahu v důsledku ublížíte. Ačkoliv nejsem doktor ani vztahový poradce, myslím, že je lepší probrat s partnerem(kou), co považujete za překročení hranic, než se stresovat tím, co říká TikTok nebo Instagram.
Článek vyšel v originále na vogue.com.