Společnost

Zemřela Olga Knoblochová, dáma, která vymyslela a proslavila unikátní make-up

Vizážistka, kosmetička a vizionářka v 60. letech uvedla na trh do té doby nevídaný make-up, kterým změnila životy milionů lidí po celém světě i celou kosmetickou scénu včetně hollywoodského líčení. Její význam a odkaz, který po sobě tato výjimečná dáma zanechala, si přitom nic nezadá s Estée Lauder, Elizabeth Arden nebo Helenou Rubinstein.
Foto: Dermacol
Olga Knoblochová
Vždy perfektně upravená, s typickým vyčesaným drdolem a úsměvem na tváři. Tak si budou pamatovat Olgu Knoblochovou všichni, kde se s ní měli tu možnost setkat osobně. I přes svůj pokročilý věk ji nepouštěla pozitivní energie a bezesporu v sobě měla obrovskou dávku sebekontroly. Knoblochová přišla s unikátním, silně krycím make-upem s 50procentním podílem pigmentů. Pro několik generací se její Dermacol (složenina slova derma – kůže a col – barva) stal synonymem pro make-up obecně. Jedinečný produkt, který do té doby neexistoval, avizovala právě ona. Přitom kariéru v kosmetickém průmyslu neplánovala.
Stalo se tak náhodou v roce 1958, kdy do právě vznikajícího Ústavu lékařské kosmetiky hledala MUDr. Květena Čermáková nové spolupracovníky. Bavíme se o době, kdy vzhled ve tvrdě totalitním Československu rozhodně nebyl prioritou. Péče o sebe se naopak prezentovala jako buržoazní přežitek. Toto místo bylo skutečně zjevením v tehdejším Československu. Na jednom místě jste tu našli ordinace gynekologů, dermatologů, plastických chirurgů, internistů a očních specialistů. Mimochodem právě tady se začínalo s aplikací kontaktních čoček, vynálezem českého chemika Otto Wichterleho. Byla tu také tělocvična a kosmetické kabiny. "Krása a noblesa toho místa přispěly k tomu, že se tam pacienti, klienti i návštěvníci cítili výjimečně," popisovala paní Knoblochová, která vedla právě kosmetické oddělení místa, které si rychle získávalo i mezinárodní renomé.
Do paláce Adria v pražské Jungmannově ulici, kde Ústav sídlil, jednoho dne přišla malá holčička s maminkou. Pětileté děvčátko má na tváři tzv. oheň, naevus flammeus. Velkoplošné zmnožení krevních cév v několika vrstvách nad sebou vytváří výraznou červenou skvrnu, která v průběhu času tmavne. Dnes se dá poměrně snadno vyléčit s pomocí speciálního laseru, tehdy však šlo o neřešitelný problém, který pacienty nesly psychicky velmi špatně. Olga Knoblochová oběma přislíbí pomoc, i když sama ze začátku netušila, jaká by vůbec měla být. Radí se s lékaři a způsob, který v tehdejších podmínkách a možnostech vychází jako jediný možný, je optické zakrytí. Produkt, který hodlá použít, musí mít stejný odstín jako zdravá pokožka, nesmí se drolit, dráždit pleť ani se smývat, aby s ním pacienti mohli v létě i plavat. Knoblochová přivádí inženýra Vladimíra Boublíka, který má ve filmových studiích Barrandov na starosti výrobu filmových a divadelních líčidel.

Hollywoodský příběh z Prahy

Po deseti měsících intenzivního výzkumu drží Knoblochová v ruce deset tubiček se silně pigmentovaným krémem v deseti různých odstínech. Aplikuje ho na tvář holčičky s ohněm, ta se nejprve při pohledu do zrcadla nerozeznává. Když si uvědomí, že skvrna přes polovinu tváře zmizela, rozpláče se a posléze i její maminka. Tato chvíle znamená zlom v životě všech tří žen. Píše se rok 1966 a právě se zrodila ikona jménem Dermacol. Kariéra Olgy Knoblochové, která vede stále úspěšnější kosmetické oddělení Ústavu lékařské kosmetiky, se rozjíždí na plné obrátky.
Úspěch jejího make-upu se dostane v roce 1968 až do Hollywoodu, který si koupí licenci na výjimečný produkt. Na rozdíl od Pan Stick od Maxe Factora, který se v hollywoodských studiích používal, má Dermacol Cover Up větší krycí schopnosti, odolává vodě i potu, dá se s ním pracovat na obličeji i kdekoliv na těle, a především neskutečně drží. Knoblochová cestuje, školí, propaguje produkt u nás i ve světě. "Prezentací přibývalo," vzpomínala. "Všude jsem s sebou vozila kosmetický kufřík a křesílko. Modelce jsem několika masážními tahy pleť vyčistila a poté aplikovala náš zázračný make-up. Aby byla opravdu krásně upravená, nalepila jsem jí řasy, které byly v té době módní, a dolíčila ji přípravky jiné značky. Mému šéfovi se nelíbilo, že vlastně propaguji jiné značky, ale já bych si jen s make-upy nevystačila. A tak se zrodil nápad: Pojďme dělat i ostatní produkty. Ke své práci potřebuji nejen další dekorativní kosmetiku, ale i prostředky na odličování a pečující kosmetiku." Lady Dermacol proslavila českou kosmetiku jako nikdo jiný.
Po roce 1989 začala sama podnikat. Otevřela Institut profesionální kosmetiky, kde se školily budoucí kosmetičky. Svého času existovala dokonce pořadník, tak velký byl o vzdělání od Knoblochové zájem. Stála také u zrodu Unie kosmetiček, napsala celou řadu odborných knih. "Ať jsem po listopadu 1989 dělala cokoliv, nikdy jsem neopustila svou milovanou značku Dermacol. Byly chvíle, kdy jsem se o ni bála, protože ani jí se nevyhnuly otřesy doby. Ale kvalita se vždycky prosadí, o tom není pochyb." Celou svou kariéru propagovala zejména péči o pleť a líčení brala jako doplněk.
Olga Knoblochová se narodila 26. dubna 1933 v Prostějově. Její otec byl slavný letecký akrobat Jaroslav Kamarýt, který svého času učil i celou řadu československých pilotů v řadách RAF. Vkus a smysl pro krásu zdědila po své matce Olze. V dětství se věnovala hře na klavír, krasobruslení, tenisu, atletice. Vystudovala Vyšší školu sociálně zdravotní v Českých Budějovicích. Chvilku pracovala v Československé spořitelně, odkud odešla do prodejny Dílo, která spadala pro Československý svaz výtvarných umělců. Právě odsud odešla do Prahy a začala svou kariéru v kosmetice, která ji nakonec proslavila. Měla tři děti. Deset let byl jejím partnerem cestovatel Jiří Hanzelka.