Společnost

Voices of Ukrajina: Vstoupila jsem do armády, abych ochránila samu sebe, rodinu a vlast, říká nejúspěšnější horolezkyně současnosti

Irina Galay je jednou z nejlepších horolezkyň v historii. Vystoupila na všechny osmitisícovky světa bez kyslíku. Jako první žena vynesla ukrajinskou vlajku na Mount Everest, stala se i první Ukrajinkou, která zdolala K2. Její odvaha a neúnavný přístup jsou neutuchající inspirací pro mnoho vrcholových sportovců. Válka však změnila i ji. Co nyní Irinu udržuje při síle a proč obrací pozornost k módní scéně, se dozvíte v novém dílu série exkluzivních rozhovorů Voices of Ukrajina.
Foto: One By One
Irina Galay
V šesti letech začala lyžovat. Svou první horu pokořila v roce 2013, když prohrála sázku a musela vylézt bez jakýchkoliv příprav na vyhaslou sopku Kazbek (5047 m n. m.) v Gruzii, třetí nejvyšší horu Kavkazu. Dnes Irina patří mezi nejúspěšnější horolezce světa a drží hned několik prvenství. Jenže 24. února 2022 se jí, stejně jako milionům dalších lidí, obrátil svět vzhůru nohama...
Vedle ukrajinské metropole střídavě žije v Mukačevu a Frankfurtu nad Mohanem. „Můj manžel je německým občanem, ale miluje Ukrajinu a chce žít jedině v Kyjevě. Nechceme nikam odcházet, tohle je náš domov. Jen služební cesty nás mohou donutit opustit tuto zemi,“ vysvětluje Irina, kterou válka zastihla právě v Kyjevě. „Hned první den jsem vstoupila do ukrajinských ozbrojených sil, prošla plným bojovým výcvikem,“ vzpomíná úspěšná sportovkyně, podnikatelka a nově také módní designérka. Pro své rozhodnutí má jasné vysvětlení. „Myslím, že to musí udělat každý Ukrajinec, který neopustil zemi. V první řadě je to schopnost ochránit sebe, pak svou rodinu a svou zemi.“
Po pěti měsících vojenské služby se vrátila k podnikání a také povinnostem, které se vážou k funkci poslankyně Zakarpatské oblastní rady. „Nyní je opravdu důležité investovat na Ukrajině. Je to země prosperity a my jí musíme pomoci.“ 
Příroda je krásná, dokáže být i nemilosrdná, ale nikdo vás nenutí lézt a riskovat. Ve válce nemáte jinou možnost. Přišli nás zabít za to, že jsme Ukrajinci. V reakci na to se musíme chránit a bít. 

Jste silná žena s fantastickou sportovní kariérou. Pomáhají vám v těchto těžkých časech, kterými si vaše země prochází, právě zkušenosti z horolezectví?

Děkuji. Ano, hory jsou školou života. Abyste vystoupali na K2, musíte hodně trénovat, vyžaduje to obrovskou sebekázeň. Pro život v základním táboře během několika měsíců musíte opustit komfortní zónu a zvyknout si na život bez světla, vody, topení. Samozřejmě jsem si tím vším svoji morální stránku upevnila. Vím, co a proč potřebuji překonat. Na horách to je vrchol, doma zlo.

Co vás přivedlo k horolezectví?

Náhoda. V rámci výzvy jsem vylezla na Kazbek, to byl můj první vrchol. Samozřejmě že mě nadchla krása Kavkazu, energie hor a neuvěřitelný požitek z výstupu na vrchol. Díky tomu jsem si hory okamžitě zamilovala. Pak už to byla hora za horou. Vítězství na Everestu a K2 jsou pro mě připomínkou toho, že nic není nemožné. 

Připravil vás sport na život, který momentálně vedete?

V běžném životě jsem úplně jiná. Jsem žena stojící po boku silného muže, líbí se mi to. Miluji krásné věci a komfort. Ale když jsem v horách, stává se ze mě železný muž. Nevím, jak to funguje, možná je to můj dar. Díky horám jsem se změnila. Stala jsem se nekompromisní a začala si sebe i svého života vážit, milovat ho ještě víc. Teď trávím každý den prospěšně, nikdy totiž nevíte, co vás čeká zítra. 

Zdolala jste mimo jiné Mount Everest a K2. Co dalšího máte na seznamu?

Zatím žádné plány nemám. Když jste Ukrajinec a máte skvělé fyzické a duševní zdraví, dostatek peněz a chuť riskovat život, zamíříte do ozbrojených sil, ne do hor. 

Co vám dodává motivaci a energii?

Motivují mě myšlenky na vítězství. Víra, že dobro zvítězí nad zlem, že i vesmír je na naší straně. A také mi pomáhají příběhy statečných Ukrajinců. Vždycky jsem věděla, že lidé dokážou všechno, jen je třeba hodně chtít. 

Jako úspěšná sportovkyně a podnikatelka máte velký hlas, můžete ovlivnit mnoho lidí. Přesto se najdou lidé, kteří tvrdí, že sport, stejně jako časopisy typu Vogue, by se neměl míchat s politikou. Jaký k tomu máte postoj?

Je mi úplně jedno, co ostatní lidé říkají nebo si myslí. Žiji svůj vlastní život a žiji ho dobře. Nikoho nenutím, aby mě následoval, ale jestli chce, ráda se podělím o své zkušenosti. Také v politice si razím vlastní styl. Nesnažím se být oblíbená, nežádám, aby mě lidi volili nebo něco podobného. Jsem taková, jaká jsem. Dělám si, co chci, a tak to bude vždycky. 

Se značkou One by One uvádíte na trh kolekci oblečení. Jak tento nápad vznikl?

Ukrajinské značky podporuji už dlouho, jejich oblečení zabírá 80 % mého šatníku, na což jsem neskutečně hrdá. Všechno je totiž velmi kvalitní a stylové. Takže když přišla taková nabídka, okamžitě jsem řekla ano. Je to skvělá příležitost podpořit v těžké době ukrajinskou produkci.

Celá kolekce je černobílá. Existuje nějaký důvod, proč je barevná paleta tak základní?

Je to módní a stylové, teď jsou navíc takové barvy aktuální v zimních kolekcích — a sluší každému. 

Jednotlivé modely zdobí ornamenty původem z ukrajinského Zakarpatí. Má to nějaký hlubší význam?

Tradiční ukrajinský oděv je vždy odrazem regionu, kde byl vyroben. Každý region má svůj ornament a ten v kolekci pochází z lokality, kde jsem se já narodila.
Foto: One By One
Irina Galay v kolekci pro One By One
Foto: One By One
Irina Galay v kolekci pro One By One
Foto: One By One
Irina Galay v kolekci pro One By One

Zajímala jste se vždycky o módu?

V dětství jsem nosila velké kalhoty s kapsami a široká trika po tátovi. Pak jsem ale začala cestovat a objevovat zajímavé a krásné věci. Tak se začal formovat můj vkus. A samozřejmě mi pomohl magazín Vogue. V každé zemi, kam jedu, si vždycky koupím aktuální vydání, abych načerpala inspiraci. 

Máte se značkou One by One další plány?

Myslím, že se v budoucnu budeme věnovat dalším projektům. Ale zatím je předčasné o tom mluvit.

Blíží se Vánoce a nový rok. Jak zní vaše přání pro rok 2023? 

Myslím, že to všichni máme stejně — normální život ve svých domovech s milovanou rodinou. Bez toho nemohu být ty pravé svátky. Ale vím jistě, že Ukrajina má svůj vlastní cíl — otevřít celému světu oči před tím velkým zlem. Musíme s ním skoncovat, zničit ho. Musíme žít pro záchranu a rozvoj naší planety. 
Další rozhovory ze série Voices of Ukrajina najdete zde.