Společnost

Láska z archivu: Michelle Williams a Heath Ledger

Osudovým se jim stal film Zkrocená hora. Oba si odnesli za své výkony nominaci na Oscara a především to znamenalo začátek jejich romantického vztahu, který sice trval jen pár let, ale i to stačilo, aby se zapsali jako jeden z ikonických párů 21. století. Připomeňme si roky, kdy spolu chodili Heath Ledger a Michelle Williams, jedni z nejlepší herců své generace.
Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc
Michelle Williams a Heath Ledger na 78. předávání Oscarů, 5. března 2006
V roce 2004 se potkali na natáčení filmu Zkrocená hora režiséra Anga Leeho, který je obsadil do rolí manželského páru. Michelle Williams si tehdy poranila nohu, a právě tento incident zmiňovala scenáristka Diana Ossana v rozhovoru pro Out jako začátek love story Williams & Ledger. „Zvrtla si koleno a museli jsme zavolat někoho, aby ji odvezl do nemocnice. Heath ji nehodlal nechat jít samotnou, a když s ní nastupoval do auta, uhlazoval jí vlasy dozadu. Vzpomínám si, jak se na ni díval a ona k němu vzhlédla s těma široce rozevřenýma očima. Téměř se zalekla pozornosti, kterou jí věnoval, ale od té chvíle to bylo vidět každý den. Pro něj to byla opravdu láska na první pohled. Byl z ní tak unešený.“ Jedni z nejtalentovanějších herců své generaci utvořili jeden z nejkrásnějších párů první dekády milénia. 
Několik týdnů před světovou premiérou Zkrocené hory se páru narodila dcera Matilda Rose Ledger, které šel za kmotra další herec z osudového snímku Jake Gyllenhaal. Dvojice se usadila v New Yorku, kde se snažila žít jako normální rodina. Heath byl často viděn, jak v okolí jezdí na skatu, Michelle se zapojila do života zdejší komunity. O svém vztahu na veřejnosti prakticky nemluvili, novináři měli k dispozici jen jejich snímky z filmových premiér a paparazzi fotky z okolí jejich domu.
Vše vypadalo idylicky, ovšem kariéra obou herců se díky obrovskému úspěchu Zkrocené hory rozjela tak mocně, že se nakonec v září 2007 po tříleté známosti rozešli. Oficiálně nebyli schopni udržovat vztah na dálku a sladit své nabité diáře, neoficiální zdroje později hovořily o faktu, že se Williams nelíbila Ledgerova záliba v nočním životě a kokainu. Přestože ho podle přátel velmi milovala, kvůli rozdílnému pohledu na výchovu dcery se jejich cesty rozdělily. 
O čtyři měsíce později, 22. ledna 2008, Heath Ledger ve věku 28 let umírá v důsledku předávkování léky. Michelle o pár let později promluvila o tom, jak moc ji Ledgerova smrt zasáhla a zásadním způsobem změnila pohled na život. V prvních týdnech pro tragické nehodě se viditelně zdrcená Williams s dcerou uchýlila na sever státu New York, později se vrátila do Brooklynu. V témže roce získal Ledger Oscara, cenu BAFTA, Zlatý glóbus a cenu Screen Actors Guild Award za roli Jokera ve filmu Temný rytíř.
Od role ve Zkrocené hoře byla Michelle Williams nominovaná na Oscara celkem pětkrát, naposledy letos v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli za film Fabelmanovi režiséra Stevena Spielberga. 159 dosavadních nominací ve své kariéře proměnila v 52 filmových cen včetně Emmy a dvou Zlatých glóbů. Mezi její nejúspěšnější filmy patří mj. Můj týden s Marilyn, Blue Valentine, Největší showman a Místo u moře