Společnost

Cesta Elle Macpherson od studentky práv přes supermodelku po wellness guru

Supermodelka, herečka, filantropka, moderátorka a také globálně úspěšná podnikatelka a propagátorka zdravého životního stylu. Životopis Elle Macpherson přitom mohl vypadat úplně jinak, kdyby členka The Magnificent Seven nepotřebovala zaplatit školné na právnické fakultě. Cover star srpnového vydání Vogue CS v datech. 
Foto: Branislav Šimončík

1982

V tomto roce se z neznámé Australanky stala modelka. „Šla jsem do toho proto, abych si zaplatila univerzitu,“ říká v úvodu exkluzivního rozhovoru pro Vogue CS Elle Macpherson. Cesta do Spojených států jí totálně změnila život a místo studia práv na Sydney University se zrodila jedna z klíčových postav éry supermodelek. Její první prací byla televizní reklama pro nápoj Tab.

1994

Elle drží rekord z 80. let, kdy se pětkrát objevila na obálce kultovního plavkového vydání časopisu Sports Illustrated. Právě tento fakt vedl k přezdívce „Tělo“, na níž následně postavila kariéru trvající dodnes. S Karen Voight v roce 1994 natočila úspěšné fitness video Your Personal Best – The Body, založila značku spodního prádla Elle Macpherson Intimates, stala se dlouholetou tváří produktů Biotherm a založila si vlastní firmu Elle Macpherson Inc., pod níž vydala sérii vlastních kalendářů, i beauty brand Elle Macpherson – The Body. „Vlastní podnikání bylo přirozeným krokem, který mi přinesl největší radost,“ říká v rozhovoru pro srpnového číslo Vogue Czechoslovakia. 

1989

Zatímco její kolegyně z tzv. Magnificent Seven – Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Christy Turlington, Claudia Schiffer a Helena Christensen se proslavily tím, že celý svět je zná podle křestního jména, Elle má navíc přezdívku, která ji doprovází od roku 1989, kdy ji časopis Time označil za „The Body“.
Foto: Frank Micelotta/ImageDirect
Portrét Elle Macpherson z roku 1989

1990

V tomto roce se Elle poprvé objevila ve filmu. Jmenoval se Alice, režíroval ho Woody Allen a hlavní roli v romantické komedii hrála Mia Farrow. Mnohem větší pozornost na sebe upoutala filmem Sirény, hrál v něm mj. Hugh Grant a Sam Neill, následovaly snímky Jana Eyrová s Annou Paquin a Charlotte Gainsbourg, Batman a Robin s Georgem Clooneym, Na ostří nože s Anthonym Hopkinsem nebo Klíč k lásce, kde si zahrála hlavní roli po boku Ruperta Everetta.

1999

Rok, kdy se vysílala 6. série kultovního seriálu Přátelé, se Elle od filmu dostává k televiznímu natáčení a objevuje se v pěti dílech v roli Joyeho spolubydlící Janine Lecroix. O dva roky později dostává svou nejkontroverznější roli v televiznímu filmu Mezi námi děvčaty, kde se znovu setkává s Miou Farrow. V roce 1999 se také objeví na sérii poštovních známek ostrovního státu Antigua a Barbuda a stává se prvního modelkou, jejíž tvář zdobí oficiální platidlo.

2000

V Sydney se konají letní olympijské hry a Elle je součástí závěrečného ceremoniálu. Její popularita dosáhla takové úrovně, že jí australská vláda nabídla místo ve své turistické komisi jako neoficiální velvyslankyni. BBC o ní v této dekádě natočí dokument The Money, kde supermodelku následuje na každém kroku a mapuje její obchodní aktivity. 
Foto: Mark Dadswell /Allsport
Elle Macpherson na závěrečném ceremoniálu letních olympijských her v Sydney

2010

V době, kdy je jejímu prvnímu synovi dvanáct a druhému sedm, se úspěšná podnikatelka, která svou slávu z modelingu proměnila ve vlastní obchodní značku, vrací na přehlídkové molo. Marc Jacobs si ji vybral, aby uzavřela jeho podzimní kolekci pro Louis Vuitton. V červenci se stává novou moderátorkou TV show Britain and Ireland's Next Top Model, kde je zároveň výkonnou producentkou.

2014

Klíčový rok a krok znamená v kariéře Elle Macpherson další zásadní přelom – založení značky WelleCo. „Společnost WelleCo vznikla jako výsledek mé vlastní cesty k wellness, když jsem zjistila, že můj cíl je mnohem větší než mé vlastní uzdravování. Pomoc druhým se stala mým životním posláním – toužila jsem se s ostatními podělit o úžasné prostředky, které jsem objevila na své vlastní cestě za zdravím s pomocí vynikající expertky na výživu, doktorky Laubscher,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro srpnového číslo Vogue Czechoslovakia. I když vám jméno společnosti hned nic neřekne, její hlavní produkt určitě znáte – The Super Elixir. „Tento účinný prášek na rostlinné bázi obsahuje téměř 50 složek pečlivě vybraných a zkombinovaných tak, aby se vzájemně posilovaly a prospívaly celému tělu, zároveň snižovaly záněty a vyživovaly organismus na buněčné úrovni až po mitochondrie. Následně jsme k němu přidali proteinový prášek vhodný i pro vegany a uklidňující čaj proti nespavosti – dohromady tedy trio s převratnými účinky.“

2019

Obálku srpnového vydání australské Vogue fotí Nicole Bentley a před fotoaparátem pózuje Elle spolu se svými syny. 

2023

Elle Macpherson z Londýna, kde žije, přijíždí do Paříže, aby nafotila po čtyřech letech další obálku Vogue, tentokrát spolu se slovenským fotografem Branislavem Šimončíkem pro československou edici. Blondýna s čokoládovýma očima a zářivou pletí, která se na instagramovém profilu popisuje jako „goddess with guts“, pózuje v kolekci Dior a završuje prvních pět let Vogue Czechoslovakia na trhu. Součástí srpnového vydání je také beauty příloha s téma tělo.
Další zajímavosti o Elle Macpherson, které byste měli vědět:
  • Mluví anglicky, francouzsky, italsky a španělsky.
  • Často ji můžete vidět na surfovacím prkně, lyžích, kole, ale také hrát polo.
  • Celé její rodné jméno zní Eleanor Nancy Gow. 
  • Příjmení Macpherson získala zcela náhodou, když ji při nástupu na novou střední školu omylem zapsali příjmením jejího nevlastního otce.
  • Narodila se v Novém jižním Walesu 29. března 1964, momentálně žije v Londýně.
  • Billy Joel o ní v 80. letech napsal dvě písničky – This Night a And So It Goes a prý byla i inspirací k jeho hitu Uptown Girl.