Společnost

Jak se hvězda TikToku „Tube Girl“ přes noc stala novou it-girl

V současné digitální éře může jediné virální video změnit úplně všechno. Toho si je dobře vědoma i Sabrina Bahsoon, známá na internetu jako Tube Girl. Navíc pouhých pár týdnů poté, co její hvězda začala stoupat díky TikToku, se již procházela po mole v Londýně, Miláně a Paříži. 
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Sabrina Bahsoon aka Tube girl, Paříž, Září 2023
Fenomén Tube Girl se zrodil v srpnu, kdy Sabrina poprvé natočila v metru video. V něm tančí na píseň od Nicki Minaj, aniž by ji zajímaly udivené pohledy kolemjdoucích. O pár týdnů později se její příspěvek stává internetovým hitem. A i když čas běží, pořád na ni mužete narazit a vidět, jak se promenáduje po síti londýnského metra a vše dokumentuje na svůj iPhone. Nástupiště linky District Line dokonce proměnila ve své vlastní přehlídkové molo. Ohlas je velkolepý. Důkazem je fakt, že videa tohoto rázu velmi rychle vyvolala vlnu dalších napodobenin a hashtag #tubegirl na TikToku čítá miliardu zhlédnutí.
Dvaadvacetiletá dívka, která na svém kontě aktuálně eviduje 650 tisíc sledujících, se o svém raketovém vzestupu, o němž se začínajícím modelkám a influencerům může jen zdát, podělila s britskou edicí Vogue. Její dokonale upravené vlasy, výrazné ostré rysy a sympatické vystupování jednoznačně naznačují, že má  přinejmenším skvěle našlápnuto. Abychom ověřili její schopnosti, požádali jsme ji, aby natočila jedno ze svých signifikantních videí přímo v budově (bez větrného tunelu Central Line). Nejenže během několika minut předvedla ty nejplynulejší a nejladnější pohyby, ale také se k ní přítomní redaktoři a kolemjdoucí doslova hnali pro selfie.
Sabrina se stala symbolem sebejistého chování a její charisma upoutalo pozornost hudebníků Omara Apolla, Troye Sivana a Belly Poarch — ti všichni se rovněž objevili v jejích nedávných příspěvcích. Není divu, že s tak charakteristickou chůzí a vysokým počtem fanoušků na sociálních sítích si jí všimli také castingoví ředitelé v Londýně, Miláně a Paříži. „Vždycky jsem říkala, že budu rocková hvězda. Je šílené, že jsou to teprve tři týdny [od doby, kdy se její videa staly virálními], a samozřejmě mám občas syndrom podvodnice, ale už nechci dělat nic jiného,“ prohlásila Sabrina s jistotou.
Kde vlastně nabyla takové sebevědomí? Sabrina se narodila a vyrůstala v Malajsii, její otec pochází z Libanonu a matka z Malajsie. Rodina svoji dceru původně vedla k akademické kariéře, například právu. V 16 letech se však Sabrina dostala do Londýna, kde odmaturovala, a letos v létě dokončila bakalářské studium práv na Durhamské univerzitě. Vedle studia byla na 40 hodin týdně zaměstnána v restauraci v nákupním centru Westfield, něco ji však přimělo začít natáčet obsah na sociální sítě. „Nezačalo to hned, ale když se to konečně podařilo, další nabídky se jen hrnuly,“ vypráví nadšeně. V čem tedy spočívá její trik? „Jednoduše se vykašlat na to, co si lidé myslí, a jít do toho naplno," odpovídá Sabrina. „Jakmile jsem se naučila být sama sebou, začalo se mi dařit.“
Módní značky se vždy snaží být první, kteří podchytí další velký trend, a tak se Sabrina několik týdnů po svém virálním úspěchu ocitla v centru pozornosti. Její nabitý program začal v Londýně, kde se objevila na přehlídce značky Mac — po boku osobností, jako je Twiggy nebo Munroe Bergdorf. Poté se v Miláně zúčastnila módní show značky Boss a vytvořila obsah, který získal „nejvyšší počet zhlédnutí v historii značky“, jak potvrdil její agent. Zde měla také možnost setkat se s legendární Naomi Campbell, se kterou si vyměnila zkušenosti na téma nervozita před přehlídkou. Sabrina následně ocenila upřímnou reakci supermodelky (svěřila se, že je po setkání stále nervózní) a prohlásila: „Bylo tak hezké vidět, že projevila normální, lidskou reakci, protože zrovna ona je pro mě velkou inspirací.“ Dokonce i Coco Rocha, oblíbená modelka z nultých let, se Sabrině ozvala prostřednictvím soukromých zpráv a nabídla jí profesionální rady ohledně chůze po mole. „Doslechla se, že se chystám na další přehlídku, tak přišla za mnou do hotelu a podělila se o několik tipů —  je to ten nejklidnější člověk na světě,“ vylíčila Sabrina Bahsoon alias Tube Girl.
Následoval pařížský týden módy, kde se na přehlídce Christiana Cowana prošla v třpytivých mini šatech. Po skončení show pak Sabrina oslovila designéra a požádala ho, zda by si mohla právě tento model obléknout na večerní akci. S ohledem na její nepopíratelný šarm bylo její žádostí vyhověno. Dostala pozvánku na přehlídku Valentino a ještě navíc byla pověřena tvorbou obsahu pro komunikační kanály značky. Sabrina s oblibou vzpomíná: „Značka Valentino opravdu věřila mému tvůrčímu procesu, protože mě nechala v zákulisí s modelkami vytvářet obsah dle mého uvážení.“ A pak se stalo něco neuvěřitelného — k Sabrině, oddané fanynce seriálu Super drbna, přistoupil samotný herec Penn Badgley, aby ji jen tak pozdravil. Ten moment byl podle jejích slov „docela šílený“.
Sabrinina kariéra v oblasti módy je teprve v začátcích. Jaké jsou však její plány do budoucna? „Musím být vybíravá v tom, s čím se rozhodnu spojit — byly chvíle, kdy jsem nabídky musela odmítnout,“ prozradila. „Mým cílem je koneckonců pracovat v hudbě a pokračovat v módních projektech. Ale musím si stanovit nové cíle, protože těch, které jsem si původně vytyčila, jsem už dosáhla."
Největším překvapením však bylo, že „dívka z metra“ nerada jezdí podzemní dopravou. „Osobně upřednostňuji autobusy, ale zkusila jsem v jednom natáčet a to zkrátka nefungovalo," uzavírá Tube Girl.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.