Umění

Tereza Voříšková a Eliška Křenková konečně spolu. Běžte na ně do divadla

Dnes má na Jatkách 78 premiéru výjimečná inscenace. V Amerikánce jsou dvě herečky jednou ženou. 
Námluvy režiséra Viktora Tauše s Terezou a Eliškou trvaly poměrně dlouho. Obě patří mezi nejobsazovanější herečky a času mezi jednotlivými filmovými a televizními projekty opravdu nemají nazbyt. Dobře to ale dopadlo a po sérii předpremiér dnes čeká v holešovických Jatkách 78 Amerikánku slavnostní premiéra. Ti, co ji už viděli, mluví o velké divadelní události. 
Amerikánka vypráví pohnutý příběh skutečné Emy Černé, která jej vyprávěla režisérovi, a ten jím byl naprosto fascinován. Natolik, že se rozhodl převyprávět ho do divadelního scénáře a do hlavní role inscenace obsadit skvělou herečku, která mu to nezkazí. Respektive dvě. 
Elišku Křenkovou a Terezu Voříškovou, které během zkoušení příběh dívky, jež si projde dětským domovem, pobytem u pěstounů i pasťákem, ale nikdy nepřestane snít o tom, že jednou odjede do Ameriky, milovaly, nenáviděly, proklínaly i vzývaly, v divadle téměř neuvidíte. Tedy spíš vůbec, obě mnohem raději hrají před kamerou. Je dobře, že aspoň jednou za čas udělají výjimku a vy díky nim ted můžete zažít a prožít představení, které je podle reakcí těch, kdo ho už viděli, něčím, na co se jen tak nezapomíná. Eliška s Terezou hrají ten pohnutý život jako o život. Předprodej lístků byste si tedy měli určitě bedlivě hlídat, jdou na dračku a Amerikánka se rozhodně nehraje každý večer.