Man

Šatník, co si zakládá na základu

Na fotkách z přehlídek v hlavních městech módy, zdá se, oslňuje, ale do skutečných šatníků si už cestu tak často nenachází. Stává se z poctivého saka pánský ekvivalent jehlových podpatků? Pokud ano, u Dior Homme se to právě teď snaží změnit.     
Pečlivě sestavená selekce mimořádných střihů s názvem Dior Essentials u Dior Homme uvádějí jako zkratku ke krejčovině, která už nemusí být jen symbolem přežitého mužského oblékání. 
Foto: Courtesy of Dior
Foto: Courtesy of Dior
Foto: Courtesy of Dior
Klasický jednořadý pánský oblek se zářezovou klopou a ručně prošívanými detaily nyní oplývá žakárovou podšívkou s monogramem CD, pro jejíž vzor se tailoringový tým musel vydat do archivů. Návrhářský tým Kima Jonese připomíná designérovy evergreeny, které sám prosadil. Například prototyp saka Tailleur Oblique, jež byl poprvé k vidění v pánské kolekci Dior pro léto 2019. V různých variantách působí jako most mezi řízenou sezonní módou a nadčasovou mužskou elegancí a zároveň jako geniální pojící prvek mezi formální a neformální částí kolekce. V techničtějších materiálech může Tailleur Oblique dokonce připomínat asymetrickou hoddie, tak univerzální jeho střih je.
Foto: Courtesy of Dior
Foto: Courtesy of Dior
Foto: Courtesy of Dior
Zvláštní pozornost je věnována jeho detailům. S ojedinělou dynamikou v celé kolekci rezonuje štítek se symbolickým odstínem „Dior šedé“, přičemž nově představené styly obleků nesou každý ručně šitou knoflíkovou dírku na klopě — což je jemný, ale zásadní znak savoir-faire domu. 
Optikou historického vývoje oděvní kultury ve studiích Dior se tak kolekce zdá být pokroková a konzervativní zároveň. Byl to právě sám zakladatel domu, který smyslem pro hledání nových řešení stanovil nesmrtelná pravidla, siluety a vzory, které se nyní zdají být tak samozřejmé, přestože v době svého vzniku působily revolučně.