Péče

Cheat sheet: K čemu je esence a proč byste ji měli zařadit do své beauty rutiny?

V moři produktů, neustálých inovací a všemožných kosmetických vychytávek se člověk může snadno ztratit. Vše, co musíte vědět o posledním trendu z Japonska, který kopírují všechny evropské značky, zjišťoval Vogue CS Junior Beauty Editor Josef Šlaich.
Péče o pleť je moje velká vášeň. Pokud se i vy o skincare zajímáte trochu víc, než je obvyklé, tak určitě víte, že v Asii jsou, co se týká kosmetických produktů a nejrůznějších zkrášlovacích rituálů o několik let napřed. O tom jsem se sám na vlastní kůži nedávno přesvědčil během návštěvy Tokia. Historicky první zmínku o "zázračné vodě" najdete v knize Miyakofuzoku kewaiden, která byla vydána už roku 1813 a objasňuje staletími proveřené rituály japonských gejš. V roce 1897 pak představila značka Shiseido první esenci určenou pro masový trh. Dnes západní značky opět sahají pro inspiraci do Země vycházejícího slunce. Pozor pozor! Udělejte si na poličce místo pro esenci. 

Ani toner, ani sérum, ani krém

V Asii již dlouhá léta patří do beauty rutiny místních žen a mužů, kteří neváhají podstoupit zdlouhavé rituály. Chápu, že pro některé to může znít jako šílenost, ale já mám pro to pochopení. Co si tedy máte představit pod tajuplným názvem esence vy? Rozhodně se nejedná o toner a není to ani náhrada vašeho séra či krému. Jedná se o samostatný krok, který přichází na řadu po čištění pleti. Cílem většiny esencí je navrátit pleti ztracený komfort a dodat jí hydratační složky o které mnohdy přichází při nadměrném čištění. „Pečující esence je ideálním prvním krokem hned po čištění pleti,“ tvrdí Dr. Geoff Genesky, vedoucí divize výzkumu a inovací společnosti Kiehl’s. 
Některé značky jdou ale daleko za hranice a při formulování esencí využívají také látky s rozjasňujícím, omlazujícím a zklidňujícím účinkem. Estée Lauder již před časem představila péči Micro Essence opírající se o patentovaný komplex stopových prvků a peptidů s prokazatelnými účinky na zlepšení schopnosti regenerace pleti a odolnosti vůči negativním vlivům znečištěného životní prostředí. Produktem s kultovním počtem fanoušků, a ještě větším počtem ocenění je bezpochyby japonská esence SK-II. Zůstává nezměněná už více než 35 let a poradí si jak s pigmentovými skvrnami, tak s vráskami a povadlou pletí. Její tajemství? Patentovaný pitera komplex bohatý na vitamíny, minerály a aminokyseliny. Nikdy nezapomenu na návštěvu jejich továrny, kde měli všichni až nereálně sjednocenou vyžehlenou pleť bez jediné chybičky.
Energizujicí technologie podporující přirozený proces buněčné obnovy kůže se zase ukrývá v esenci od Clinique z řady Turnaround, jež se zaměřuje na povzbuzení unavené mdlé pleti. Jedním z nejprodávanějších produktů Kiehl’s je multifunkční omlazující esence s výtažkem z kořene Iris Florentina. „V přírodě je kořen Iris Florentina zdrojem života. Bylo prokázáno, že jeho vyživující a anti-age schopnosti lze využít i pro účely péče o pleť, a to včetně schopnosti redukovat poškození pokožky a navrátit mladistvý vzhled pleti,” vysvětluje Dr. Geoff Genesky. 
Myslíte si, že jsou esence určené jen pro sušší typy pleti? Chyba! Mastnou pleť hravě zkrotí pudrové lotion korejské značky Erborian. Díky výtažku z bambusu pokožku zmatňuje a minimalizuje póry, takže si můžete být jistí, že po matujících ubrouscích sáhnete během dne sporadicky.

Jak je správně aplikovat?

Zcela odlišná je také aplikace pečujících esencí. Na rozdíl od toneru se rozhodně nenanáší za pomoci odličovacího tamponku, ale stačí nakapat několik kapek do dlaní a pomocí jemného přikládání “vmačkat” do kůže od krku směrem vzhůru k čelu. Esence znásobí účinek všech dalších produktů a zanechá pleť sametově jemnou, zářivou a sjednocenou. Sayonara!