Móda

What Makes You Feel Happy

Štěstí je prchavé a rádo se skrývá. Přesto existují ověřené způsoby, jak se mu přinejmenším přibližovat, nacházet to, co nám udělá radost, a dopřávat si malá i větší potěšení. Nemluvě o tom, že v létě je všechno o něco snazší.

Odkládat dary štěstěny

„Nikdy jsem nedůvěřoval Štěstěně, i když se zdálo, že je ke mně shovívavá. Všechny její štědré dary – peníze, úřady, vliv – jsem si odkládal pro případ, že by si je vyžádala zpět, abych jí je mohl bez zneklidnění vrátit,“ napsal filozof Seneca v jednom ze svých dopisů. Jakožto stoik zastával názor, že bychom měli mít stále na paměti, že všechno se může vždycky obrátit k horšímu. Že se to velmi pravděpodobně i stane. A neznepokojovat se tím. Pokud se například bojíte, že zchudnete, máte si to nacvičovat: „Vyhraďte si několik dnů, kdy budete žít jen o nejskrovnější a nejlacinější stravě a v hrubém šatu. A říkejte si: ‚Tohle jsou ty těžké časy, kterých jsem se tak obával?‘“
Klobouk, pletený top, šortky a boty, vše Fendi; kolo, ŠKODA
Pánské sako, pánské šortky, svetr a klobouček, vše Fendi; pásek s koženou ledvinkou, Polo Ralph Lauren (prodává Zalando.cz); kolo, ŠKODA

Moment úžasu

„Naše civilizace trpí chronickým nedostatkem žasnutí. Lidé se odnaučili žasnout, ačkoli úžas potřebují k životu,“ říká psycholožka Melanie Rudd. Když prožíváme úžas, čas se subjektivně zpomaluje. Proto také dětem, které se pořád něčemu diví, běží čas mnohem pomaleji a prázdniny se jim zdají téměř nekonečné. Nevzdávejme se svých okamžiků úžasu! 

Gen štěstí 

Schopnost být šťastní máme zakódovanou v DNA, zjistili vědci. Gen, který to má na svědomí, se jmenuje 5-HTT a zajišťuje přenos serotoninu v mozkových buňkách. Existují dvě verze 5-HTT: dlouhá (přenáší hodně serotoninu) a krátká (to je ta horší varianta). Protože „gen štěstí“ dědíme po obou rodičích, můžeme ho mít ve třech variantách: dlouhá­‑dlouhá, krátká­‑krátká a dlouhá­‑krátká. Lidé, kteří zdědili dlouhou­‑dlouhou variantu genu, jsou v 69 % velmi spokojeni se svým životem. U lidí, kteří mají krátkou­‑krátkou verzi, to je jen 38 %. Ale i když jste si vytáhli krátkou sirku, pořád máte na vybranou. 

Nevíme to předem 

Psychologové říkají, že málokdy dokážeme odhadnout, co nám v budoucnu přinese pocit štěstí. A tak se pachtíme za nesprávnými cíli, přičemž za cílovou páskou to mnohdy vypadá jinak, než jsme si představovali. A přitom někdy stačí uvěřit tomu, že šťastní jsme už teď. Vyjít ven, i když zrovna nesvítí slunce. Brouzdat se v kalužích. 
Kostkovaný zelený blejzr, 1499 Kč, kostkovaná vesta, 699 Kč, šortky, 599 Kč, top s pepitovým vzorem, 299 Kč, gumička do vlasů, 129 Kč, vše Reserved

Serendipita

To slovo označuje šťastnou náhodu či příjemné překvapení. Poprvé zaznělo v perské pohádce o třech princích ze Serendipu, kteří „dílem náhody i své prozíravosti objevovali věci, po kterých nepátrali“. Serendipita může znamenat i šťastné náhodné setkání, které potká ty, co mají otevřenou mysl. Může nás ovšem zastihnout jen tehdy, když se odvážíme vybočit ze svého každodenního programu.
Přikrývka a polštář, Iveta Mičková, Přikrývky z Vysočiny, od 3400 Kč; kolo, ŠKODA

Toulka

Toulat se přírodou tak, jako to dělají Norové, ve vlněném oblečení, které má dlouholetou tradici a styl. Vlna je vhodná pro celoroční nošení. Navíc originální norské vzory dodají nadčasovost a exkluzivitu každému, kdo je oblékne.
Svetr, Dale Peace, 6590 Kč; pruhované šaty z recyklované bavlny, Bergans Oslo, 2149 Kč; svetr uvázaný okolo pasu, Dale Valle, 6590 Kč; podkolenky, KariTraa Rose, 499 Kč, vše prodává Norskamoda.cz

Překvapení 

Překvapení je klíčem k zajímavému životu, tvrdí psycholog Todd Kashdan: „Napětí, které provází události s nejistým výsledkem, nemusí být příjemné, ale výzkumy ukazují, že právě tyto pocity provázejí nejintenzivnější a nejpozitivnější zážitky. Nové a nejisté aktivity zanechávají trvalejší vzpomínky než běžná rutina.“ Dokážete si pustit do života překvapení? 
Antonie: mikina Levi’s® x Pasta Oner, 1799 Kč, westernová košile, 1999 Kč, džíny 501® Crop, 2799 Kč, tenisky, 1799 Kč, vše Levi’s, Josef: džínová bunda New Heritage Trucker Jacket, 3399 Kč, džíny 551Z Straight Crop, 2999 Kč, obojí Levi’s; zmrzlina Double Caramel Gold Billionaire, Magnum, kolo, ŠKODA. Tato story vznikla za laskavé podpory Welovecycling.cz.
Pasta na triku: Pasta Oner přímo pro pražský Levi’s® Store vytvořil rozsáhlou fresku, která propojuje jeho individuální styl a reklamní vizuály z archivu Levi’s® s českými tématy. Z ní vycházejí i motivy na trička a mikiny, které si můžete nechat vytisknout třeba i se jménem přímo na Print Baru Na Příkopě 6.

DEDOLES

Plavky značky Dedoles milují slunce, vodu, rozpálené pláže i rybníky ukryté v rákosí. A v plavkách Dedoles bude příroda milovat vás. Slovenští návrháři totiž při jejich výrobě použili vlákna z recyklovaných plastových lahví. 

s.OLIVER

Provoněný letní vzduch, osvěžující drink a pocit nekonečné svobody, zkrátka vše, co patří k duchu prázdnin, můžete prožívat kdekoli. Přivolejte si radost volných dnů ve městě stejně jako na cestách díky svěží letní kolekci s.Oliver.

AVON

V oblasti vývoje nových technologií stojí dlouhodobě na samé špici kosmetického průmyslu, není tedy divu, že každoročně přichází s novinkami a inovovanými produkty, které si získávají uznání i srdce bezpočtu spokojených klientek.

INFOKRÁSA

Prestižní značky předních světových výrobců kosmetiky a certifikované produkty splňující ty nejvyšší standardy kvality, navíc pohromadě na jednom místě. Nákupem na Infokrasa.cz ale vše teprve začíná – poskytuje i konzultace, kurzy nebo workshopy.

ENVY Therapy

Při důsledné péči o pleť není nutné dělat kompromisy. Stačí vsadit na značku, která ve všem, co dělá, staví na funkčnosti a čistotě složení svých kosmetických přípravků. Že se na ně lze spolehnout, podtrhuje i skutečnost, že je vyvíjejí přímo dermatologové.

ROWENTA

Pokud se někomu daří soustavně uvádět na trh kvalitní produkty více než sto let, nemůže to být náhoda. Německá značka to díky bezkonkurenčnímu technologickému výkonu, propracovanému designu a vysoké úrovni praktičnosti zvládá s nebývalou elegancí.

Umění těšit se

„Radši se moc netěš, ať si ušetříš pozdější zklamání,“ říkáme často. A tak plamínky těšení raději zadusíme hned v zárodku, aby se moc nerozhořely. Ale správně se těšit je umění, které samo o sobě dokáže způsobit hodně radosti. Podle odborníků na pozitivní psychologii jsou lidé před dovolenou dokonce šťastnější než na dovolené – právě díky těšení.