Móda

Tenisky po šestnácté (tentokrát ale zcela průsvitné)!

Všimli jste si, že boty Nike dnes můžou stát klidně tolik co Dior kabelka? Tenisky jsou haute trend, i když na náš vkus až moc dlouho. Ale jak ukázaly přehlídky S/S 2022, cestu do našich ouftitů si najdou i letos. Jen s tím rozdílem, že křiklavé barvy vystřídá jednoduchost a průsvitnost. 
Nosí je všichni a ke všemu. Ale jsou skutečně tak pohodlné, nebo spíš otravné? Rozhodně jim sedí přídomek — nesmrtelné. A fakt, že jejich popularita zdaleka nekončí, dokazuje nejen hashtag #sneakers, pod nímž najdete přes 47 milionů příspěvků, ale i kolekce přicházejícího jara. Ovšem letošní boty se od všech předchozích nepřehlédnutelně liší: Jsou skrz naskrz průsvitné. Módní editoři pro ně vymysleli termín #JellySneakers. Ať už půjde o povrchovou úpravu, PVC, nebo vrstvení průhledné síťoviny, návrháři teď prostě chtějí na naše bosá chodidla vidět. 
Foto: Courtesy of Vogue Runway / Loewe
Začněme přehlídkou Loewe S/S 2022. Jonathan Anderson zvolil jednoduchý tvar, průsvitný materiál a lehoučkou barvičku do podkladu. Špatná zpráva? V těchto keckách zanedbanou pedi neschováte. Lepší zpráva? Natáhněte do nich veselé ponožky a rázem změníte vibes. U Maison Margiela zase předvedli transparentní variaci kultovního modelu Replica. 
Foto: Courtesy of MYTHERESA / Maison Margiela
A do neotřele průhledných tenisek se zbláznila i návrhářka Maria Grazia Chiuri. Kdo jiný než právě ona by měl  ordinovat „volnost pohybu“? V kolekci Resort 2022 použila „dad shoes“, které se do sortimentu brandu následně propsaly jako model Dior Vibe
Foto: Courtesy of Dior
Co na to říct? Je evidentní, že se značky v oblasti transparentnosti výroby a vývoje stále zdráhají odkrýt všechny své triumfy, a tak se k transparentnosti hlásí aspoň takto — doslova. Jak manýristické.