Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Móda

Tenisky po šestnácté (tentokrát ale zcela průsvitné)!

tým VOGUE11. 2. 2022
Všimli jste si, že boty Nike dnes můžou stát klidně tolik co Dior kabelka? Tenisky jsou haute trend, i když na náš vkus až moc dlouho. Ale jak ukázaly přehlídky S/S 2022, cestu do našich ouftitů si najdou i letos. Jen s tím rozdílem, že křiklavé barvy vystřídá jednoduchost a průsvitnost. 
Nosí je všichni a ke všemu. Ale jsou skutečně tak pohodlné, nebo spíš otravné? Rozhodně jim sedí přídomek — nesmrtelné. A fakt, že jejich popularita zdaleka nekončí, dokazuje nejen hashtag #sneakers, pod nímž najdete přes 47 milionů příspěvků, ale i kolekce přicházejícího jara. Ovšem letošní boty se od všech předchozích nepřehlédnutelně liší: Jsou skrz naskrz průsvitné. Módní editoři pro ně vymysleli termín #JellySneakers. Ať už půjde o povrchovou úpravu, PVC, nebo vrstvení průhledné síťoviny, návrháři teď prostě chtějí na naše bosá chodidla vidět. 
Autor: Courtesy of Vogue Runway / Loewe
Foto: Courtesy of Vogue Runway / Loewe
Začněme přehlídkou Loewe S/S 2022. Jonathan Anderson zvolil jednoduchý tvar, průsvitný materiál a lehoučkou barvičku do podkladu. Špatná zpráva? V těchto keckách zanedbanou pedi neschováte. Lepší zpráva? Natáhněte do nich veselé ponožky a rázem změníte vibes. U Maison Margiela zase předvedli transparentní variaci kultovního modelu Replica. 
Autor: Courtesy of MYTHERESA / Maison Margiela
Foto: Courtesy of MYTHERESA / Maison Margiela
A do neotřele průhledných tenisek se zbláznila i návrhářka Maria Grazia Chiuri. Kdo jiný než právě ona by měl  ordinovat „volnost pohybu“? V kolekci Resort 2022 použila „dad shoes“, které se do sortimentu brandu následně propsaly jako model Dior Vibe
Autor: Courtesy of Dior
Foto: Courtesy of Dior
Co na to říct? Je evidentní, že se značky v oblasti transparentnosti výroby a vývoje stále zdráhají odkrýt všechny své triumfy, a tak se k transparentnosti hlásí aspoň takto — doslova. Jak manýristické. 
1 / 5
Foto: Courtesy of FAREfetch / GCDS