Móda

Psychologie módy: Zapojte se do průzkumu

Proč se někdo obléká, jak se obléká? A proč jeho outfit vyvolává v lidech takové emoce? Psychologie módy je složitá věda, která se vyvíjí a právě teď potřebuje vaši pomoc. Zapojte se do výzkumu psycholožky Jany Horákové.
Foto: Magnus Lechner
Kabát, THE FRANKIE SHOP
Když se řekne psychologie módy, většinou to vyvolá dva druhy reakcí: Nadšení a zájem, ale taky pohoršení nad povrchností tématu. Oblékání prostě budí silné emoce, provokuje. Jenže paradoxy k módě patří. Oděvem se ukazujeme světu, ale stejně tak nám může sloužit jako maska. Dokáže nám vynést obdiv a uznání, ale i pohoršení a posměch. Módní výstřelek nám může zlepšit náladu a zvednout sebevědomí, ale taky způsobit nepohodlí. Kdo chce hlouběji porozumět odívání a reakcím na něj, potřebuje se oprostit od jednoduchých závěrů. A hlavně unést tíhu mnohoznačnosti, kterou oděv s sebou nese. 
Do tohoto náročného, ale o to zajímavějšího zkoumání se pustila i psycholožka Jana Horáková už v roce 2016, kdy ve své diplomové práci hledala souvislosti mezi osobností člověka a jeho oblékáním. Diplomku přepracovala do monografické podoby a v roce 2021 vyšla v nakladatelství Univerzity Palackého a Togga první česká kniha věnující se psychologii odívání s názvem Oblékám se, tedy jsem… aneb je skutečně pravda, že šaty dělají člověka? 
Autorka prošla soudobé i historické, odborné i laické práce o odívání a utřídila je do celku, který následně propojila s psychologií. V knize se zabývá pojmem osobnost, popisuje kořeny psychologie odívání, věnuje se funkci oděvu i oděvní typologii. A především se soustředí na místa, kde se psychologie a odívání potkávají a co mají společné. Autorka v knize nově definuje funkce oděvu a představuje první verzi teoretického modelu osobnosti, který vychází z toho, jak se člověk obléká. 
Teď nastal čas, aby autorka v praxi ověřila, jestli je možné podle oděvu skutečně poznat osobnost člověka. Výzkum je to důležitý, protože pokud se podaří diagnostický potenciál teorie potvrdit, bude možné následně rozpracovat metody, jak používat módu v psychoterapii. 
V rámci svého doktorského studia na katedře psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci proto rozjela výzkumný projekt, do kterého se teď můžete zapojit. Výzkum jen určený všem českým ženám ve věku od 21 do 60 let. Zapojíte se zde tak, že se vyfotíte ve svém typickém denním outfitu a vyplníte dotazník. 
Pozor! Jde o vůbec první výzkum tohoto druhu v České republice! Už jen vývoj dotazníku trval tři roky a na jeho podobě se podílelo několik odborníků včetně psychologů a módních návrhářů včetně Jakuba Polanky
Vyplňování dotazníku pro vás může být nejen zábava, ale i zdroj sebepoznání. Uvědomíte si nad ním, jaké máte hodnoty, preference a priority, a to nejen v módě. Můžete se do něj pustit sama, ale i v partě kamarádek.
Takže vám přejeme bezva módní jízdu!