Móda

Kašmír je materiálem sezony. Do jakého ale investovat?

Za posledních několik let se kašmír stal takřka všudypřítomným. V nadcházející zimní sezoně je však třeba začít oddělovat zrno od plev. 
Foto: Alexander Bel
Rolák s balonovými rukávy z kašmíru Ultrasoft, Falconeri, 3 999 Kč, kašmírová štola, Falconeri, 5 039 Kč
Jeho dějiny jsou zároveň dějinami luxusu, ale kdysi skoro nedostupná tkanina si díky optimalizaci výroby v globalizovaném oděvním průmyslu rychle našla místo i v sortimentu značek produkujících fast fashion. Tím ale přirozeně klesla jeho kvalita. 
V sezoně podzim – zima 2023/2024 se stal kašmír klíčovým materiálem, s nímž pracovala většina známých značek. Podle analytického serveru Lyst, který sbírá data o prodeji módy, se zvedla i poptávka po něm. Vyhledávání a prodej kašmírových produktů oproti loňskému roku vzrostly až o třicet procent. 
Foto: Alexander Bel
Úpletový svetřík s výstřihem do V z kašmíru Ultrasoft, Falconeri, 6 399 Kč
Při nárůstu produkce je však třeba vybírat dvakrát pečlivěji. Velmi delikátní kašmír je ten s označením Falconeri Superior Cashmere od značky Falconeri. Jeho příběh začíná v Asii, a to díky pečlivému výběru příze, nejtenčí a nejjemnější vlny koz hircus. Odtud se surový kašmír letecky dopravuje do italské Bielly, kde se spřádá, a svou pouť končí v Aviu, sídle továrny Falconeri, kde se z cívky vlny stává oděv.
Sběr vlny začíná vždy na začátku jara, kdy se kozy začínají zbavovat podsady, jež je chrání před silnými mrazy, které panují na náhorních planinách Himaláje. Tradičně se kašmírová vlna získává sběrem chomáčů, které zůstávají na kamenech a keřích, o které se kozy, snažící se zbavit teplé srsti, odírají. 
Foto: Alexander Bel
Barevná šála, Falconeri, 3 199 Kč, dlouhá mikina s kulatým výstřihem a kapucí z kašmíru Ultrasoft, Falconeri 6 159 Kč, široké kalhoty z kašmíru Ultrasoft, Falconeri, 4 239 Kč, kašmírová deka, Falconeri, 7 999 Kč, rukavice z kašmíru Ultrasoft, Falconeri 1 999 Kč, čepice z kašmíru Ultrasoft, Falconeri, 1 999 Kč
Tento delikátní proces je plný přírodních zákonitostí a pravidel. U Falconeri je všechny dodržují bez výjimky, a proto se jejich výroba stala synonymem toho nepoctivějšího přístupu. Hledání těch nejlepších materiálů se u Falconeri stalo hlavní misí, a proto je jejich výběr vždy tím nejlepším kašmírovým rozhodnutím. 
V nové zimní kolekci si můžete vybrat z kolekce Après Ski plné hravých motivů, ale i z edice doprovázející projekt The voyage of our cashmere, která je bohatá na nadčasové střihy a zahrnuje například i minimalistický béžový kašmírový kabát. 
Foto: Alexander Bel
Maxi svetr s rolákem z kašmíru Ultrasoft, Falconeri, 4 239 Kč, kašmírový kabát, Falconeri, 31 199 Kč
Foto & creative director Alexander Bel
Fashion director & styling Milena Žuravljova
Modelka: Marketa Salounova  (Elite Prague)
Make-up a vlasy Martina Routková
Produkce Monina Nevrlá