Trendy

Athletic grunge. Trend, který nás tento podzim zasáhne

Oblečení na pomezí grunge a sportu prozkoumává nové roviny módy a sebevyjádření. V létě k nám přichází na vlně popularity nostalgie 90. let a dále ji rozvíjí ve futuristickém kontextu.
Grunge se sice stavěl proti módním konvencím, ale jeho průkopníci – Kurt Cobain s Nirvanou a kapely Pearl Jam a Soundgarden – se proslavili natolik, že fanoušci nedbalý styl převzali a ten společně s Marcem Jacobsem později v 90. letech vstoupil do segmentu luxusního oblečení.
Grunge oblečení často vypadá, jako by přežilo apokalypsu a jeho nositel si toho ani nevšiml. V dnešní době se často kombinuje právě se sportovním stylem. Obrovská obliba streetwearu a módy pro volný čas stále přetrvává, což dokazují nové kolaborace mezi tradičně sportovními značkami s těmi více orientovanými na luxus. Ve spolupráci adidas a Gucci například ožívají legendární tenisky Gazelle a dalšími příklady jsou Nike x Jacquemus, Fila x Roksanda, Reebok x Maison Margiela nebo Rapha x Shrimps.
Dalším trendem, který nyní pozvolna začíná ovlivňovat módu, je futurismus pronikající do našeho časoprostoru z metaversa. Užitkový styl se zároveň letos na podzim vrací díky druhému dílu sci-fi filmu Duna. Právě z funkčnosti vychází celkový design. Nemusíte nutně plánovat výlet do pouště, aby vám bunda s UV filtrem přišla vhod, v našich podmínkách se bude hodit spíš na vysokohorskou turistiku než k lovu obřích červů v písku. Nicméně je to právě technická funkčnost jednotlivých kousků, která vytváří dokonalé sportovní oblečení s přidanou designovou hodnotou. Potrhané, vyšisované detaily jsou potom to, co spojuje futurismus s grunge. Připravte se na sezonu nekonečných možností bez hranic. 
Top HELMUT LANG, jeans URBAN OUTFITTERS, batoh NORTH FACE
Vlevo: bunda KAYLA JOY, top OFF WHITE, kalhoty DSQUARED 2, šortky CARLA CANADELL. Vpravo: košile DSQUARED 2, kšiltofka ACNE STUDIOS
Bunda KENZO, kardigan a punčochy URBAN OUTFITTERS, sukně BOTTEGA VENETTA
Vlevo: mikina KAYLA JOY, jeans VERSACE, svetr STELLA MCCARTNEY. Vpravo: tričko MAISON MARGIELA, top ISABEL MARANT
Fotograf: Aitana Valencia
Modelka: Jing Zhang (UnoModels)
Styling: Alex Montoya
Make-up: Rita Skomrova