Trendy

Plesové šaty se vrací na scénu

Pondělní Met Gala přinese spousty objemných plesových šatů z červeného koberce. Vrátí se i do našich šatníků? 
Foto: Jamie Stoker
Valentino Couture, SS19
Letos se široká kolová sukně objevila v kolekcích i těch nezdrženlivějších návrhářů a objemné šaty se staly základem šatníku, o kterém jste ani netušila, že ho budete potřebovat. Módní redaktory tedy už nijak nepřekvapí, když se na přehlídkovém mole mezi tvídovými kabáty se vzorem rybí kosti, koženými kostýmy a cyklistickými šortkami objevují plesové róby. 
Může se zdát, že moderní look a taftové šaty spolu prostě neladí, ale zkuste se podívat na Molly Goddard. Britská návrhářka nás od doby, kdy byla v roce 2014 uvedena na trh její stejnojmenná značka, obrací k všestranné síle tylu. Její modely se spodničkou, které obléká i Rihanna, Jodie Comer a Zawe Ashton, zahájily novou éru v duchu oblékání bez pravidel. 
Pro důkaz, že ani kombinace objemných šatů a sneakers nestárne, se podívejte na Virgila Abloha. Kolekce SS19 byla doplněná teniskami Nike, které plesové šaty přetvořily na nositelné umění. 

Touha po svobodě

Možná objemné sukně naznačují touhu po větší míře osobního prostoru, který nám obepnuté šaty odepřely. Co však víme s jistotou, je, že v sezoně AW19 přinášejí nové možnosti objevování.
Příkladem je japonský návrhář Tomo Koizumi, který si díky Instagramu získal pozornost módní editorky Katie Grand a pokračoval s velkým úspěchem na newyorském fashion weeku fantastickou kolekcí sestavenou z pěnového polyesteru. Dokonce i na úrovni haute couture se původní silueta velkých sukní přetváří v současném duchu. 
Je třeba řešit, jak nosit plesové šaty na ulici? Ani vaše neotrhanější snekares nezkazí dojem, a právě o to jde.