Trendy

Uniformita s příchutí worcesteru... Co je sassy normcore? Styl, který neexistuje, ale brzy bude

Představte si mix Phoebe Philo, Helmuta Langa a sedmdesátkové Celine, a to celé na princezně z Walesu. 
Foto: Getty images
Oblékali se jako Jerry Seinfeld a v roce 2014 si objednávali první flat white, aniž by tušili, jak velkou vlnu budou mít na svědomí. Cool děcka oblékající normcore odstartovala sérii antitrendů, z nichž později vzešly mikrotrendy nezohledňující přání a plány módních tvůrců, nýbrž tužby online obecenstva. Když hnutí normcore startovalo, měl jsem pocit, že je mi zase patnáct, přestože mi bylo zhruba o deset let víc. Nikdy jsem ho nenosil, vždycky však obdivoval. „To je ale béžový," začalo se říkat pár sezon nato. Normcore se nestal jen odrazovým můstkem pro oblečení, které si žádá lid, ale i pro oblečení, které chtějí nosit ti bez fantazie. 
Uniformní roláky a džíny takřka trolující přirozené lidské křivky se rychle proměnily v synonymum ostudy a mně najednou bylo třicet. Myslí stále na hony vzdálen ušlechtilým i hanlivým významům normálního oblékání jsem sledoval, v co se mění styl, který shrnuje jen jedno – a i v tomto článku neustále se opakující – slovíčko.

Střih. Je rok 2020. Úzkostní mileniálové z řad designérů se chtějí postavit luxusu a smějí se veškeré dosavadní módě. Nadrozměrným kancelářským oblečením začínají nakládat svým matkám i otcům. „A ty sis myslela, že někdy budu nosit oblek? Ne, podívej, jak směšně vypadá," jako by Demna spílal své matce v každé kolekci Balenciaga. Cynická uniformita dovolila genzetkařům rebelovat proti dosavadním vymezením světa. A tak se do titulků módních analýz pojem normcore vrátil a znovu jako symbol rebelie proti trendům. Ale může být znovu relevantní? 
Střih, je před Vánoci 2023. Mám pocit, že je mi čtyřicet. Otevírám si newsletter British Vogue, v němž herečka Meg Bellamy, ztvárňující postavu Kate Middleton v závěrečné řadě seriálu Koruna, vysvětluje jakýsi strategický normcore princezny z Walesu na přelomu milénia. Skřípu zuby, tohle je hodně volný výklad, trochu sporný. Na přelomu milénia ještě ani nikdo netušil, co to normcore je. Ale pokud se přikloním k definici normcore jako všeobjímající myšlence uniformějšího oblékání, předkládám vlastní verzi normcore. Není strategická, je drzá. 
Připomíná Paris Hilton, která se chce obléct jako dívka z nedělní školy, a přitom jí to ujede s flitry. Nebo právě Kate Middleton, která si ve svých raných letech na jeden zapomenutý polo turnaj vzala prý až moc krátkou sukni. Nebo Rosaliu, která, přistižena v Tribece na rande se svým hot klukem Jeremym Allenem Whitem, si vzala outfit jak sekretářka, přestože rozparek její sukně odhaloval i tetování, které zatím vidělo jen pár vyvolených.