Trendy

Texasky: Boty, co obletěly svět, aby skončily zpět v pánském botníku

Patří americkému jihu. Tam je nosí každý a ke všemu. Muži, ženy, děti, pracující na poli i v korporátu (ropném, samozřejmě). Jak to, že jsme se do nich znovu nazuli? 
Foto: Getty images
Jejich historie souvisí s historií jezdeckých podpatků, které se poprvé objevily už ve starověkém Řecku. Speciální součást boty, která se snadno zasekne do třmenů, jezdci potřebovali obzvlášť během dlouhých přejezdů, a stabilní jízdě napomáhala i lehce nadzvednutá špička. V 19. století se takto upravené boty začaly vyrábět na jihu Spojených států amerických, kde sílil kult putovních rodeo přehlídek. Během nich trávili jezdci na koních nebo býcích v sedle klidně i celé hodiny. 
V té době se zrodil i mýtus bot, který se do současnosti propisuje s až nesnesitelnou intenzitou. Texasky se staly uniformou jak rančerů, tak i country-westernových zpěváků či návštěvníků Coachelly, případně politiků. Své měl i prezident George W. Bush, nechybějí ale ani v botníku zpěvačky Taylor Swift či zpěváka Lil Nas X. Pomyslný status ikonického momentu drží, jak jinak, Lady Di, která obula texasky na polo turnaj s džínami a bílou mikinou s logem The British Lung Foundation. 

Na současných molech se kovbojské boty objevily poprvé s dámskými kolekcemi podzim-zima 2021/2022, hlavně u Isabel Marant, Khaite, v náznacích ale i u Louis Vuitton a Gucci. V kolekcích na léto následujícího roku už se jednalo o trend dominantní — a například u Blumarine ho vytěžili dosyta.
V případě texasek jde totiž o překračování očekávaného. To z nich dělá hit. Když se v dnešní oděvní kultuře nezkombinovatelné stává zkombinovatelné, zajímá to najednou celý svět. A tak je třeba s texaskami zacházet také v případě nastávající zimy. Broďte se sněhem s poctivě vyšívanými kovbojkami — ale jedině v obleku. Stát pevně v kramflecích přece znamená dobývat svět. 
V hollywoodských westernech představovaly texasky sílu, soběstačnost a moc, proto jsou novým symbolem pánského power dressingu. Obouvejte je často a bez uzardění a nebojte se, noha se v aktuálních modelech nepaří, tedy snad.