Trendy

Hedvábné koktejlky stoupají v ceně, přemýšlejte o nich

Hedvábí je stále vzácnější, trh s ním totiž zažívá menší krizi. A nikdo zatím neví, jestli bude jen sezonní, nebo trvalá. S investicí do takzvaných slip dress proto není radno otálet. Na seznamu evergreenů se drží už dlouho a v létě vás příjemně ochladí. 
V Indii se vlivem dosažení konkurenceschopnosti vůči produkci Turkmenistánu snížila cena hedvábí a tradiční evropští odběratelé zvedají obočí. Nestojí za nízkou cenou materiálu zhoršení pracovních podmínek v dílnách? Svět čeká na vysvětlení. Výroba v Turkmenistánu mezitím stoupá, protože je podporována místní administrativou, jenže jejich hedvábí zdaleka není tak delikátní. Nabídku může také změnit laboratorní produkce z Německa. Patová situace má však za důsledek i nárůst imitací nebo vícesložkových směsí. Než se vše ustálí, bude čisté hedvábí dražší a méně dostupné. A ač mu ekologové stále trochu spílají, je hedvábí přírodní materiál, který sice není ideální na recyklaci, ale některé společnosti už pracují na přírodně odbouratelné formě.
Ale dost bylo faktů, teď jsou na řadě dojmy. Hedvábné šaty nosila v létě i Lady Diana, věděla proč. Dle střihu lichotí takřka každé postavě. V létě chladí, v zimě zahřejí. Do práce, na svatbu (dokonce i pohřeb) jsou ideální a díky vysokému lesku s nimi můžete cosplayovat a být třeba jako Carolyn Bessette-Kennedy. Hedvábné šaty se také staly hvězdou květnové obálky italské edice Vogue.
V podstatě máte na výběr ze dvou variant šatů z hedvábí. S asymetrickými detaily a šněrováním, jako z pera Jacquemuse, víc poplatné době a přítomnému okamžiku. Nebo, klidně i původem z vintage storu, střih takzvaných slip dress, tedy jednoduchý a splývavý textilní toulec na ramínka jako ze šatníku mladé Kate Moss. Slip dress ostatně nikdy nezklamou. Barvy, aplikace i potisky se na nich hezky vyjímají a zdá se, že zachrání každou situaci.