Trendy

Jak nosit šálu po celý rok?

Nosit šálu vyžaduje jistou nenucenost a samozřejmost... Což je ironie, protože ani odpověď na otázku Jak nosit šálu? není samozřejmá. Efekt by měl být nonšalantní, ale dosáhnout ho není tak jednoduché jako si omotat kus hadru kolem krku a vyrazit ze dveří. 
Foto: Bert Hardy/ Getty Images
Šála může být i praktickou ochranou proti chladu. Kate Lindell, zakladatelka značky Noihsaf, považuje nutnost za matku všech vynálezů. Šály pro ni představují prioritu, protože žije v mrazivé severní Minnesotě. Při výrobě šál se přiklání k přírodním materiálům: k bavlně na léto a k vlně na zimu. Dobrá zimní šála by měla být dlouhá, široká a mít texturu.
Lindello často kombinuje šálu a vlněný svetr, bundu ani nepotřebuje. Její oblíbené šály pocházejí od značky Scarf Shop, která je dalším výrobcem z Minnesoty. „Všechny jejich šály jsou barvené v ateliéru v Minneapolis a jsou k dostání v různých barvách, od fuchsiové po mlhavě šedou," upřesňuje Lindell. Lehčí varianty umožňují maximální vrstvení bez příliš velkého objemu.
Pokud si vyberete velké vlněné šály, neuděláte chybu. Značky jako Acne Studios, Rodebjer a Rachel Comey často nabízejí maxi šály. Noste je s blejzrem bez kabátu nebo jako Kelsey Lim, zakladatelka Abel Objects, a zabalte se do nich. Lim přiznává, že je extrémní odpůrkyní pokrývek hlavy, a proto říká, že jí šály umožňují zůstat bez čepice. „Moje strategie, jak v zimě nepřijít o uši kvůli omrzlinám, spočívá v tom, že si šálu omotám v celé šíři kolem hlavy místo kapuce a přes ni ještě jednou."
Na druhou stranu se Lim řídí zásadou, že lehké šály mají být všestranné. Lehký šátek lze přeložit na polovinu a použít jako top nebo srolovat do čelenky. Jejím oblíbeným trikem je však využít šátek jako dárkový obal, který lze použít opakovaně. Na její radu si na YouTube vyhledejte „furoshiki", kde najdete nekonečné množství návodů.
Heather Hurst, odbornice na osobní styl a kurátorka, se domnívá, že znovuzrození šátků může souviset právě s  univerzálností. Vždyť je to halenka i kravata! Je to superšátek! „Šátky jsou prostředkem pro jednobarevné vrstvení, odvážné vzory, hru s měřítkem a texturou. Nejste omezeni na to, abyste kousek používali pouze k jednomu účelu, jako je tomu například u výrazného topu," říká. Hurst oceňuje nadčasovost klasických šátků, ale přesto doporučuje zahodit představu jejich nošení herečkami Bunny Macdougal a Grace Kelly za hlavu a vymyslet vlastní variace.
Podle návrhu Hurst si ve Vegas uvážete šátek jako sukni. Použijte ho na popruh kabelky. Omotejte si šátek kolem zápěstí. Ozdobte si jím drdol. Nejdůležitější je, že odpověď na otázku Jak nosit šátek? zní: Ne příliš vážně.
Článek vyšel v originále na vogue.com.