Trendy

Největší vintage trendy roku 2024 podle odborníků

Vintage oblečení se stalo samozřejmostí jak na červeném koberci, tak na ulicích. Mezi jeho fanoušky patří Zendaya, Kim Kardashian i Rihanna. V posledních letech dominovaly modely z devadesátek od Gaultiera až po Galliana, pro rok 2024 odborníci na vintage styl předpovídají, že se vrátíme k padesátým letům a osmdesátkám.
Foto: Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images
Défilé Thierry Mugler 1988, Paříž
Letošní Met Gala má téma Sleeping Beauties: Reawakening Fashion a přinese první květnové pondělí na červený koberec řadu archivních looků. Ty budou hned následně k vidění v Kostýmním institutu MoMa na speciální výstavě, která se ohlédne za 400 lety historie módy. „Doufám, že vintage nikam nezmizí,“ uvedl pro Vogue Alexis Novak, zakladatel Tab Vintage. „Červený koberec je přehlídkovým molem pro celebrity, aby předvedly své kolekce a vkus. Mají tu skvělou příležitost vyjádřit své osobní povědomí o dopadu módy na životní prostředí.”
Níže se podívejte, jaké budou podle odborníků největší vintage trendy roku 2024.
Foto: Jamie McCarthy/Getty Images
Amber Valletta, Met Gala 2022, New York

Návrat k osmdesátkám

Zatímco móda Y2K v posledních letech dominuje na vintage trhu, nadcházejících 12 měsíců by mohlo být svědkem návratu 80. let. „Neuvidíme tolik minisukní a zkrácených topů – mám pocit, že se lidé budou chtít oblékat konzervativněji,“ uvádí Marie Laboucarié, zakladatelka Nina Gabbana Vintage. „Myslím, že mnoho lidí bude mít zájem nosit delší vintage kousky se zvýrazněnými rameny." Poohlédněte se zejména po kožených kouscích z té doby (od trenčkotů až po bombery), popularita těch od Yves Saint Laurent, Thierry Mugler a Alaïa bude stoupat.

Ultraženskost

V souladu s tímto posunem nálady se odborníci také připravují na oživení 50. let, a to díky pořadům jako The New Look, které se objevují na našich obrazovkách. „Vidím mnoho stylů z 50. let, které se vracejí na přehlídková mola, což obvykle znamená i žádost o originální vintage kousky z té doby,“ vysvětluje Novak. „Předpovídám, že uvidíme spoustu ultraženských stylů. Padesátá léta přinesla úžasné vzory a elegantní látky, zatímco styl new look dominoval koncem 40. let.“

Vzestup korporátního oblékání „9-to-5”

Módní oblíbené it girls v poslední době přijaly korporátní oblékání. Například na pařížském týdnu módy předvedla Kendall Jenner šaty „dva v jednom" od Johna Galliana. Tento trend bude pokračovat i v novém roce. „Je to přirozená reakce na velmi minimalistický styl, který tu dominoval už tolik sezon,“ říká Cherie Balch ze Shrimpton Couture o přechodu k vintage vzhledu. „Je osvěžující jít úplně opačným směrem. Ráda sleduju, jak umějí být lidé kreativní při kombinování vintage s velmi moderním stylem a doplňky.“
Foto: Courtesy of Dior
Natalie Portman v Dior by Maria Grazia Chiuri

Velké šaty z archivu ovládnou červený koberec

Vzhledem k tématu letošního Met Gala můžeme očekávat, že v nadcházejících měsících uvidíme na červeném koberci nádherné archivní róby. „Zaměřovala jsem se na velkolepé róby, které vyniknou a budou působit nadčasově,“ říká Balch. „Jde o to najít dokonalé cosi, díky čemu bude ten, kdo to nosí, vypadat co nejkrásněji, a přitom to budou šaty, které vám vyrazí dech."

Hlavně jednoduše

Můžeme očekávat, že brzy bude přešívání už hotových kusů oblečení na míru nového nositele běžnější než dnes. Ti, kdo nakupují vintage, však volí už teď jednodušší střihy, aby se tomuto kroku, který představuje další náklad a zdržení, vyhnuli. To znamená, že v roce 2024 budou pravděpodobně na popularitě nabírat splývavé siluety. „Dostávám mnoho žádostí o modely, které se jednoduše nosí,“ poznamenává Balch. „Šikmý střih a kousky, které se dobře pohybují na těle a zároveň jsou úchvatné."
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.