Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Dřív než image mafiánské manželky ovládla TikTok, kralovala na přehlídkových molech

Daniel Rodgers29. 1. 2024
Dlouho předtím, než se na TikToku začalo mluvit o mob wife, návrháři jako John Galliano, Roberto Cavalli a Donatella Versace vytvářeli její podobu na přehlídkovém mole. Připomeňte si některé z nejpůvabnějších mob wives.
Autor: GETTY IMAGES
Foto: GETTY IMAGES
Flirtování s nebezpečím (nebo spíše femme fatale, která zdánlivě flirtuje s nebezpečím) je jedním z nejoblíbenějších popkulturních stereotypů. Bondovky, Margot Robbie ve filmu o bankéřích z Wall Street, Sharon Stone ve většině filmů, v nichž se objevila... Ty a mnohé další představují módní trend mafiánské manželky, tzv. mob wife. V těchto příbězích ženy nemusejí jezdit metrem ani dodržovat každodenní rutinu. Většina z nich dostává velmi štědré, říkejme tomu, kapesné a nechodí do práce. Jejich domácnost je od jistého momentu zcela disfunkční, místo nápravy však investují čas a energii do udržování své image. Po estetice clean girl jde o velmi významný posun. 

Trend, který předpověděla velká módní jména

O trendu mob wife, který se šíří na TikToku, není moc co říct. Snad jen to, že se o něj lidé zajímají čím dál víc. Zároveň skutečnost, že jsem se o tomto trendu dozvěděl z e-mailu od PR agentury, a ne z TikToku (přestože na telefonu trávím značný počet hodin), může být známkou klesajícího zájmu veřejnosti o tento typ trendů na sociálních sítích. A není ani náhodou, že se mob wife se svými slunečními brýlemi velikosti XXL, s šaty s potiskem zvířecí srsti a pobuřujícími účesy ocitla v centru online debat ve chvíli, kdy seriál Rodina Sopránů slaví 25. výročí. Popularita těchto prostořekých Italo-Američanek je reakcí na zlovolnou nadvládu clean girls nebo možná i hrou algoritmů sociálních sítí.
A přesto dávno předtím, než TikTok vůbec slyšel o mob wife, už největší módní návrháři ztělesňovali její tajemství (a její smyslnou sílu) prostřednictvím zebřích pruhů, leopardích potisků, načechraných outfitů a ultra objemných kabátů. Co jiného byla kolekce podzim – zima 2000/2001 Johna Galliana pro Dior, když ne vrcholné zbožštění mob wife? Nebo kolekce Alaïa podzim – zima 1997/1998 a Roberto Cavalli podzim – zima 2000? Připomeňme si několik archivních kolekcí, které postavily mafiánské paničky na pomyslný piedestal.
Linda Evangelista na přehlídce ready-to-wear kolekce Dior 1991/92
1 / 12
Linda Evangelista na přehlídce ready-to-wear kolekce Dior 1991/92
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.