Trendy

Dřív než image mafiánské manželky ovládla TikTok, kralovala na přehlídkových molech

Dlouho předtím, než se na TikToku začalo mluvit o mob wife, návrháři jako John Galliano, Roberto Cavalli a Donatella Versace vytvářeli její podobu na přehlídkovém mole. Připomeňte si některé z nejpůvabnějších mob wives.
Foto: GETTY IMAGES
Flirtování s nebezpečím (nebo spíše femme fatale, která zdánlivě flirtuje s nebezpečím) je jedním z nejoblíbenějších popkulturních stereotypů. Bondovky, Margot Robbie ve filmu o bankéřích z Wall Street, Sharon Stone ve většině filmů, v nichž se objevila... Ty a mnohé další představují módní trend mafiánské manželky, tzv. mob wife. V těchto příbězích ženy nemusejí jezdit metrem ani dodržovat každodenní rutinu. Většina z nich dostává velmi štědré, říkejme tomu, kapesné a nechodí do práce. Jejich domácnost je od jistého momentu zcela disfunkční, místo nápravy však investují čas a energii do udržování své image. Po estetice clean girl jde o velmi významný posun. 

Trend, který předpověděla velká módní jména

O trendu mob wife, který se šíří na TikToku, není moc co říct. Snad jen to, že se o něj lidé zajímají čím dál víc. Zároveň skutečnost, že jsem se o tomto trendu dozvěděl z e-mailu od PR agentury, a ne z TikToku (přestože na telefonu trávím značný počet hodin), může být známkou klesajícího zájmu veřejnosti o tento typ trendů na sociálních sítích. A není ani náhodou, že se mob wife se svými slunečními brýlemi velikosti XXL, s šaty s potiskem zvířecí srsti a pobuřujícími účesy ocitla v centru online debat ve chvíli, kdy seriál Rodina Sopránů slaví 25. výročí. Popularita těchto prostořekých Italo-Američanek je reakcí na zlovolnou nadvládu clean girls nebo možná i hrou algoritmů sociálních sítí.
A přesto dávno předtím, než TikTok vůbec slyšel o mob wife, už největší módní návrháři ztělesňovali její tajemství (a její smyslnou sílu) prostřednictvím zebřích pruhů, leopardích potisků, načechraných outfitů a ultra objemných kabátů. Co jiného byla kolekce podzim – zima 2000/2001 Johna Galliana pro Dior, když ne vrcholné zbožštění mob wife? Nebo kolekce Alaïa podzim – zima 1997/1998 a Roberto Cavalli podzim – zima 2000? Připomeňme si několik archivních kolekcí, které postavily mafiánské paničky na pomyslný piedestal.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.