Trendy

Toto není prostě modré sako. Není tyrkysové ani azurové, je blankytné

Oblíbenou hlášku Mirandy Pristley na téma květiny na jaro probíráme každý rok – mimochodem obliba květinových vzorů v praxi letos klesla pod obvyklý průměr. Ale co modrá? Ikonický monolog se perfektně hodí k sakům této barvy. Trendy součást jarního šatníku přichází ve specifickém odstínu a má ambice sesadit z trůnu všechna černá, šedá a béžová saka, co jich jen na světě je. Přidáte se taky?
Foto: Jeremy Moeller/Getty Images
Meredith Duxbury
Proč blankytně modré sako právě teď? Protože modrá je barvou naděje, kterou všichni nutně potřebujeme ve světě, který nabízí všechno možné, jen ne pozitivní vyhlídky do budoucna. A pak taky právě tento odstín mimořádně sluší počátku jara.
Jen se podívejte na Meredith Duxbury (nebo Annu Dello Russo, obě se na přehlídce Nina Ricci objevily v bleděmodrém saku) a dostanete jasný důkaz toho, že blankytně modré sako je přesně to, co dodá jarnímu šatníku ten správný náboj. V bleděmodrém odstínu se velká ramena a přehnaně velké střihy zdají subtilnější a lichotivější, aniž by ovšem ztratily cokoliv ze svého jasného vzkazu, kdo tu má věci pod kontrolou. 
Bleděmodrá, nebeská, blankytná, nebo jak jí chcete říkat, se v roce 2016 dokonce stala barvou roku. Leatrice Eiseman, ředitelka Pantone Color Institutu, ji komentovala: „Pohled na blankytnou oblohu přináší lidem pocit klidu a míru. Nebeská modrá je v naší psychice zapsaná jako barva odpočinku a pohody. Obklopení se blankytně modrou barvou by mělo navodit jistý klid, protože vám připomíná čas strávený v přírodě, na pláži, u vody – asociujeme si ji s odpočinkem, mírumilovností."
Blankytně modrou milovali i ti největší malíři, zejména pak impresionisté v čele s Monetem. Vzpomeňte si na jeho slavné plátno zachycující pařížské nádraží Saint-Lazare a mistrovskou práci s nebeskou modří. Když si pořídíte nové blankytně modré sako, můžete si jeho koupi před sebou ospravedlnit i tím, že vlastně investuje do umění.