Trendy

Jak se z tepláků stala nejnovější módní obsese, které podléhají všichni a všude

Módní domy nesoucí slavná jména svých elegancí posedlých zakladatelů, nové it brandy i zástupy celebrit, influencerů a módních nadšenců. Ti všichni se zamilovali do tepláků a teplákových souprav.
Foto: Getty Images
Prodeje sportovních kolekcí rostou se začátkem každého roku. Souvisí to mimo jiné s tím, jak se většina populace snaží samu sebe přesvědčit, že právě teď je ta pravá chvíle k proměně z kavárenského povaleče ve fitness fanatika. Od poloviny 60. let, kdy německý Adidas poprvé představil svou první teplákovou soupravu s dnes již kultovními pruhy, se tento příběh neustále opakuje. Je to jako na houpačce. Jednou jsou tepláky zavrhované, jindy se zase vyjímají na pomyslném módním piedestalu. Právě nyní jsou na vrcholu. Proč toho ale nevyužít?
Ostatně i Karl Lagerfeld, který dlouhá léta sportovním oblečením veřejně a velmi hlasitě opovrhoval, vzal tepláky nakonec na milost — a za svého života je v rámci své značky představoval sezonu co sezonu hned v několika variantách.
Aktuální oblíbenost estetiky 80. a 90. let teplákům také přeje. Od sametových a šusťákových souprav jsme se v tomto tisíciletí dostali do bodu, kdy tepláky netvoří jen součást image „právě jdu do fitka a kdo je víc“, ale regulérní součást streetstylové scény i módních přehlídek značek, u kterých byste to v minulosti nečekali ani v nejdivočejších snech...
Klasika s kontrastními pruhy ovšem stále vede. Nosí ji třeba Kim Kardashian, Emma Corrin, Rosalia nebo Hailey Bieber. Za skutečnou teplákovou královnu však platí Emily Ratajkowski, která se v nich prochází ulicemi Manhattanu velmi často. Ve svém šatníku má krémové, khaki zelené, černé, ale i sněhobílé modely, které kombinuje s péřovkami či elegantními kabáty. 
Avšak tepláky nepatří dle stylistů hvězd jen do kategorie streetstyle. Jada Pinkett Smith v nich klidně nakráčí na červený koberec, stejně jako čínská hvězda Stephy Qi Wei, která se v šedých teplákách nechala vyfotit na přehlídce Ralpha Laurena v kombinaci s šedým kožichem.