Trendy

Džínové overaly na virtuální party, Zoom meeting a druhou půlku jara

V prvním díle Vogue Global Conversations designér Marc Jacobs mluvil o hledání nového smyslu módy, systému její prezentace, výroby i myšlení. „Nemá cenu dělat úžasné šaty na červený koberec, když se žádný konat nebude.“ Zdůraznil, že všechno, co děláme, musí mít smysl a účel. Když se podíváte do svého šatníku, najdete tam džínový overal? Je to totiž přesně ten kus oblečení, který splňuje vše, od trendy přes praktičnost až po udržitelnost.
Jestli nás má globální pandemie koronaviru něco naučit, tak by to kromě ohleduplnosti a ocenění skutečně důležitých věcí měl být i návrat k základům. Sezona jaro - léto 2020 se takovou nakonec skutečně stala. Vytahujeme ze skříní nejoblíbenější kašmírové svetry, pohodlné saténové kalhoty; vytahaná trička začala nudit stejně jako každodenní vládní briefingy, na kterých politici odvolávají, co už odvolali, a slibují, co slíbili. 
Džínová kombinéza je víc než trendy záležitost jedné sezony. Představuje skvělou investici, nadčasovou hodnotu a jistotu, že vždycky budete mít co na sebe. Kromě své variabilnosti má overal z modrého denimu i zajímavou historii.
Foto: Getty Images
Plakát „We Can Do It!“ s Rosie the Riveter, 1943
Foto: Profimedia.cz
Jean-Paul Gaultier Haute Couture jaro - léto 2010
Foto: Antonio de Moraes Barros Filho/WireImage
Dior podzim - zima 2017/2018
V roce 1919 si italský umělec a designér Ernesto Michahelles dal pseudonym Thayaht, začal spolupracovat s módní návrhářkou Madeleine Vionnet, pro jejíž Maison Vionnet navrhl mj. logo, a začal pracovat na TuTě, podle vlastních slov „nejinovativnějším futuristickém oblečení v historii italské módy“. TuTa nebyla ničím jiným než první kombinézou. Spolu se svým bratrem dotáhl design do dokonalosti a první střih vyšel o rok později v La Nazione.
Džínová kombinéza sehrála důležitou roli za druhé světové války. Objevila se na legendárním plakátu od J. Howarda Millera, na kterém postava Rosie the Riveter ukazuje sílu ženské práce ve válečném průmyslu. Plakát se stal také zásadní součástí feministického hnutí v 80. letech. 
Na přehlídkových modelech se kombinéza z denimu objevuje v pravidelných vlnách. Ve světě haute couture je jejím největším propagátorem Jean-Paul Gaultier, mezi celebritami mj. Gwen Stefani, Kylie Jenner i Minogue, Jennifer Lopez, Bella Hadid, Taylor Swift, Rihanna, Hailey Bieber a spousta dalších. V rámci street stylu jsou džínové overaly naprosto nezbytné a na posledních týdnech módy od Paříže po Kodaň tvoří jeden z nejzásadnějších trendů sezony. 
Dá se nosit na tolik způsobů, že by vám ani Vysoká matematická nestačila. Vše je o doplňcích a náladě experimentovat. Jedno je jisté, dobrý základ, jakým džínová kombinéza beze sporu je, zachrání každou situaci. A na rozdíl od pyžama v ní můžete (skoro) kamkoliv. Inspirujte se a inspirujte.