Móda

Třpytivé baleríny: klíčové boty pro sezonu jaro – léto 2024

Trochu naivní, hodně disco. Po klasických balerínkách přichází verze se třpytkami a kamínky, která v nadcházející sezoně zaplaví butiky (mj. Alaïa, Loewe a Chanel) i ulice.
Foto: Peter White/Getty Images
Loewe Jaro/Léto 2024, Paříž
Rychlost a lehkost, s jakou se balerínky zařadily mezi nejvýraznější trendy, byla úžasná. Nyní přichází na řadu jejich nejzářivější verze: třpytivá.
Návrat této lehce infantilní obuvi je v posledních několika sezonách zřejmý a velkou měrou se na něm podílí Miuccia Prada a její fantazie, které vkládá do kolekcí Miu Miu. Právě ty dokázaly svést velkou část zasvěcených. Navzdory špatnému počasí a zimě je tento typ plochých bot stále dost vidět nejen v našich snech a podle všechno ještě několik sezon s námi ještě zůstane. Balletcore a nostalgie spolu s minimalismem devadesátých let, který je pro ně charakteristický, byly kromě pohodlí dalšími z důvodů, proč si zcela podmanily naše srdce. Jestli však existuje jeden prvek, který jejich nošení nejvíce podpořil a který můžeme najít mezi nejzřetelnějšími trendy pro nadcházející jaro – léto 2024, byly to ponožky.
Ponožky se staly hlavním spojencem balerín a jejich klíčovým podporovatelem, díky němuž se udržely mezi trendy botami. Už teď můžeme vidět první náznaky v kolekcích jaro – léto 2024, v nichž baleríny stále doprovází tento nepostradatelný doplněk. Potvrzujeme, že baleríny tu zůstanou i pro další sezonu? Ano. A to ano zní dost důrazně. Baleríny patří mezi pohodlné boty, které nebudeme chtít sundat ani letos.
Ale pozor, protože jak už to tak bývá, nic nezůstává beze změny. V této nové sezoně uvidíme baleríny povýšené na nejvyšší úroveň díky zářivým aplikacím. Příchod třpytivých balerín se ukázal jako zcela neodvratný a módní domy jako Loewe, Chanel, GCDS nebo Coperni to viděly dost jasně a do svých kolekcí pro sezonu jaro – léto 2024 začlenily právě blýskavou variantu.
Kdo by nesnil o balerínách inspirovaných Popelčinými skleněnými střevíčky? Loewe má jasno: Boty letošního jara buď budou ploché, nebo nebudou vůbec. Jonathan Anderson zakomponoval návrh balerín posetých štrasy, které přitahují pohled širokého okolí a nedovolí odtrhnout zrak. V kombinaci s džínami s vysokým pasem je Andersonův návrh předurčen k tomu, aby se v nadcházejících měsících stal jedním z nejuctívanějších doplňků.
Značka GCDS se mezitím pochlubila další sezonou mladistvého, živelného stylu v balerínách s kovovými aplikacemi, které jim dodaly punkový nádech. Italský brand si troufl na obě strany mince: na jedné straně odvážnější outfity s trendem bez kalhot jako vlajkovou lodí celé kolekce, na straně druhé uvolněné mini šaty se slavnostní estetikou a plochými botami. Nemluvě o ultra mini šortkách sladěných s topem, zkrácenou polokošilí v preppy stylu, které vždy doprovází třpytivé balerínky jako nepostradatelná součást celkového stylingu.
Sébastien Meyer a Arnaud Vaillant, návrháři Coperni, se rozhodli pro baleríny s lesklými trompe l'oeil detaily. Virginie Viard povýšila klasické baleríny Chanel a použila kamínky a černé mašle v přímém kontrastu s bílou a stříbrnou. Poté, co mřížkované baleríny Alaïa zaplavily nejsledovanější instagramové profily, je jejich třpytivá verze sázkou na jistotu pro letošní jaro. 
Článek vyšel v originále na vogue.es.