Street style

Takto vypadá šatník módních insiderů během fashion weeků

Už dávno nenosí jen černou. První řada se v poslední sezonách pořádně vybarvila. Editoři, stylisté i nákupčí dohromady přinášejí mnoho módních inspirací. Jaké jsou volby těch, co nekřičí, aby upoutali pozornost, a přesto vyčnívají?
Disclaimer na úvod. Na následujících řádcích nečekejte nic ostře trendového, co právě vyšlo na TikToku a má příponu core. Tohle je seznam ozkoušených, ne nutně nejčerstvějších, avšak spolehlivých, a ne tak zpopularizovaných stylingových variací, které promlouvají k těm, co dychtí po vyzrálém stylu a které si tak trochu žijí vlastním životem. Are you ready?   

Klíčové kousky 

cargo šortky – cropnuté blazery – statement bobmbery – bílá tílka – nerdovské maxi šaty – zavinovací saka/ košile – pseudosukně – statement kabáty – něco blyštivého 
Cargo šortky na prvním místě působí jako omyl, ale není. Nejen insiderka Emmanuelle Alt, ale třeba i Emily Ratajkowski ví, že ženský půvab tkví v napětí mezi tvrdými a křehkými polohami ženského stylingu. Cargo střih spodku budiž odrazovým můstkem pro extra porci bimbo stylu nahoře. Cropnuté blejzry nejsou překvapením, teď se nosí v barvách, ne však neonových. Když bude sako ustřižené jen na jedné straně, jedině dobře, a může hrát s tím, co si oblečete pod něj. Třeba hedvábný šátek jako top. Takový výrazný kus se dá skvěle opakovat. Nebo obléci i zadním dílem dopředu. 
To už neplatí v případe statement bomberu. Bombery asi jen tak nevyzmizíkujeme. Proto je hoďte do gala, snesnou dost. Třeba i výšivky, ornamenty, průstřihy. Na to vsází i sama Miuccia Prada nebo Christine Centenera, šéfka australské Vogue. Zkuste dát lifting bomberu, co už máte ve skříni. Buďte Dries Van Notenem vlastního osudu! 
Bílá tílka. Zde není třeba komentáře, a pokud přece jen, tady je návod, jak obléknout ty, co zrovna trendují. Nerdovské maxi. Synonymum stylu bez námah. Jeden kus, mnoho variací. Avšak vyžaduje sebevědomí, proto promlouvají k osobnostem, troufnete si obléct hnědácký kus s grácií nebo sex-appealem? Pokud ano, vaše místo je vedle Amandy Harlech během of duties programu. Dejte světu najevo, že vás zajímají více knihy než muži (a přesto si vyjděte naostro). 
Zavinovací svršky jsou trefou do černého, evegreen i příležitost k vyslovení kouzelné fráze: „Jen jsem na sebe něco hodila a šla.“ instagram Dashy Gold, modelky, influencerky a spolumajitelky modelingové agentury Official Models NY, vám napoví. Ale na rady typu: „Zavinovacím střihem vyzdvihněte křivky,“ okamžitě zapomeňte.
Pseudosukně, tedy cokoliv, co se sukním podobá, anebo dokonce splňuje všechna kritéria pro zařazení do e-shopové kategorie skirts, musí mít divnou barvu a tvar. Nechť vás takový střih zdánlivě pojídá, to pak působí nenuceně. Jakoby jste světu říkali: „Vlastně ani nevím, co to mám na sobě, je mi to jedno a že v tom vypadám cool? Tak to je samozřejmost...“ Mistryní takových kombinací někdy bývá Kerstin Weng. 
Statement kabáty, taky není třeba doplnění, chápeme se, že? Hlavně ať má takřka vlečku, mohutná ramena a je černý. Něco blyštivého může být cokoliv. Metalické odlesky perfektně kolidují skoro se vším výše zmíněným, proto se pro záblesk bohatství módní insideři často odhodlávají, jako by tím dávali najevo, že jsou stejně omylní jako zbytek populace mamonářů. 

Barvy 

černá – vybledlé plakátové barvy – naturální odstíny – barevní sólokapři – metalický monochrom

Černá je základ. Ve vrstevnatých střizích, které jsou inspirovány Dálným východem, však až na výjimky působí dojmem tryhardera. Černé teď sluší vysoký lesk, případně hluboký mat a triviální střihy či baby délky (více o baby cuts zde). Vybledlé plakátové barvy zase symbolizují rozhled a pečlivě šlechtěný světonázor. Vintage kampaně si nepamatuje každý. Paletou jak z archivních kolekcí Christiana Francise Rotha odkážete na vlastní sečtělost, tak pak hlavně neplácněte něco hloupého. Naturální odstíny, signifikantní pro scandi styl, má někdo za pečetní znak generických stylingů, někdo za dokonalý podklad nenuceného sex-appealu. A zatím nikdo tyhle dvě skupiny nerozsoudil. Barevným sólokaprem byla v uplynulých měsících růžová. Většina přehlídkového osazenstva však inklinuje k barvám vzbuzující emoce nebo historické konotace. Rudá, fialová, kobaltově modrá... Metalický monochrom je jako dobré šampaňské. Hlavní roli hraje přitom materiál, na kterém metalický odstín rezonuje. Kompromis v kvalitě nesmí být znát.