Móda

Prada a Miu Miu končí s kožešinami

Italská módní skupina Prada dnes oznámila, že přestane používat kožešiny. 
Prada je nejnovější značkou, která se přidává k hnutí fur-free. Od září celá skupina zahrnující módní domy Prada a Miu Miu nebude nadále používat pravé kožešiny ve svých kolekcí a stávající zásoby postupně vyprodá a neobnoví. 
„Prada Group se zavázala k inovacím a společenské odpovědnosti a naše rozhodnutí nepoužívat kožešiny je rozšířením této angažovanosti,“ říká Miuccia Prada v dnešním oficiálním prohlášení. „Zaměříme se na inovativní materiály, což nám umožní prozkoumat nové hranice kreativity a designu a zároveň uspokojit poptávku po etických produktech.“
Foto: Getty Images
Miuccia Prada
Foto: Getty Images
Miuccia Prada
K rozhodnutí došlo na základě dialogu mezi značkami a Fur Free Alliance, mezinárodní koalicí více než 40 organizací obhajující ochranu zvířat. Joh Vinding, předseda aliance, tomuto rozhodnutí tleská: „Prada Group se připojuje k rostoucímu seznamu fur-free značek, které reagují na měnící se postoj zákazníků vůči zvířatům.“ Programová manažerka Brigit Oele k tomu dodala, že tento příslib je dalším důkazem toho, že globální hnutí rychle nabírá na síle a je podle ní velmi nepravděpodobné, že by se pravé kožešiny někdy v budoucnu vrátily jako přijatelný trend.
Od roku 2017 se proti používání pravých kožešin vyhranily módní domy a skupiny Burberry, Versace, Gucci, Chanel, Coach, Donna Karan, Michael Kors, Jimmy Choo, Diane von Furstenberg, Columbia Sportswear, Farfetch, Yoox Net-a-Porter, Burlington, Timberland, The North Face, Furla a Bottega Veneta, které všechny přestaly kožešiny používat. Stejně jako London Fashion Week.