Přehlídky

Přímo z MBPFW: Křehkost i přísnost Adama Kosta

Student UMPRUM předvedl svou zatím nejhravější a nejjemnější kolekci.
Foto: Alexander Bel
Jednou z unikátností MBPFW je zastoupení studentské tvorby jako samostatných přehlídek v hlavním programu. Třiadvacetiletý student ateliéru Designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM Adam Kost prezentuje svou kolekci v rámci MBPFW již počtvrté. Poprvé, ještě jako soutěžící v rámci soutěže Van Graaf Junior Talent Card, předvedl dámskou kolekci, další tři kolekce už byly ryze pánskou záležitostí. 
Silnou výhodou fashion weeku je pravidelnost – dvě kolekce za rok nutí návrháře vlastně neustále vytvářet a produkovat něco nového, a tudíž se posouvat v názoru, rozvíjet svou kreativitu, dbát na zpracování a přemýšlet o komerční výtěžnosti kolekce. Adam Kost je toho skvělým příkladem. Od graficky zpracované, střihy spíš jednoduché první pánské kolekce se kolekcí na jaro - léto 2019 dostal k výrazné, až extravagantní barevnosti a hravosti ve stylingu. 
Foto: Alexander Bel
I když je u autora cítit velký obdiv k tvorbě Rafa Simonse nebo Helmuta Langa, kolekce vyznívá poměrně uvolněně, až odvázaně a obsahuje spoustou dalších módních referencí. Je cítit, že Adam si je celkově jistější a tentokrát se rozehrál i barevně - kombinacemi růžové a oranžové nebo několika odstíny červené. Pro konzervativněji smýšlejícího zákazníka jsou k dispozici černá a tmavě modrá nebo jednoduché bílé košile s potištěnou vázankou. Zcela nových prvkem v Kostově tvorbě jsou široké vlněné kalhoty. Naopak pokračuje s pleteninami ze 100% merino vlny a kromě výrazných oversize svetrů v dvoubarevných kombinacích navrhl i luxusní verzi tepláků - volných pletených kalhot. Pleteniny dodávají kolekci uvolněný ráz, jsou inspirované Asií a jejím jiným, neevropským přístupem k lidskému tělu, volnosti a klidu. Opět nechybí obleky - působí přísněji, elegantní kalhoty mají puky, na dolním kraji ozdobené rozparkem. 
Foto: Martin Štembera
#goAdamgo
Na potisku košil a vzoru svetrů spolupracoval Adam Kost s Janem Grabowskim a Mikulášem Bruknerem, svými spolužáky z UMPRUM. Zajímavý je kontrast vrstvených topů z hedvábného šifonu s modely, jimž dominují kožené topy. Křehkost a ztuhlost v kontrastu, hned vedle sebe. Při závěrečném defilé se kromě pánských modelů objevily i dvě modelky ve stejných outfitech jako modelové, čímž nám chce Adam sdělit, že dámy se jeho oblečení vůbec nemusí bát.