Přehlídky

Čtení mezi řádky podzimní kolekce od Loewe

Jako při čtení knih, i při výběru oblečení se realita často podrobuje naší fantazii, a pokud jsme ochotní tomu uvěřit, nic není nemožné. Zdá se, že podobná myšlenka vedla J. W. Andersona, kreativního ředitele Loewe, při práci na povznášející kolekci pro podzim a zimu.
S Jonathanem W. Andersonem třímajícím otěže značky si můžete být vždy jistí, že prezentace nové kolekce bude pojata originálně. Dnešní přehlídka nebyla výjimkou. Převážně protože prostě nebyla.
„The Loewe Show Has Been Cancelled,“ oznamovala titulní strana novin, které včera zaplavily stoly předních módních médií. Co ale způsobilo snad ještě větší překvapení, byla spolupráce Jonathana s Danielle Steel. „Vždy jsem ji obdivoval jako plodnou spisovatelku, která povzbuzuje lidi z celého světa, aby četli, což považuju za něco velice důležitého,“ řekl kreativní ředitel. Danielle ale není jen plodnou spisovatelkou, je nejúspěšnější žijící spisovatelkou. Napsala 180 románů, kterých se po světě prodalo na 800 milionů kopií. V novinách Loewe byste našli ukázku z její poslední knihy The Affair.
Jonathan se svou kolekcí (představenou nakonec fotografiemi a videi, nikoliv však přehlídkou) pokusil vystihnout pocity, jaké zažíváme, když začínáme číst román – když jsme jím zcela pohlceni. Co si zaslouží zvláštní pozornost? Odvážné kombinace barev fungující jako terapie knihou, tedy zvolené chytře tak, aby především povzbuzovaly. Originální drapování. Geometrické siluety. Předimenzované variace na pánskou obuv, například mokasíny na platformě, ale také jemněji působící lodičky s přezkou, jaká se nosila v 17. a 18. století. Saka svou konstrukcí vycházející z jezdecké uniformy 20. let. Ikonické kabelce Flamenco se dostalo téměř přehnaně velkých rozměrů a Amazona, uvedená roku 1975, se vrátila do hry. A v neposlední řadě kabáty, pochopitelně stěžejní součást kolekce: „Myslím, že není nic smyslnějšího než kabát nošený jako šaty.“ Viz žlutý model.
Jonathan nás znovu dostal. Když jsme si začínali myslet, že už víme, co je cool, a co není, tak nás přesvědčil o pravém opaku. Ještě že tak.
Pokud je čtení předpokladem otevřené mysli, pak schopnost ocenit Loewe v podání J. W. Andersona je jejím důkazem.