Přehlídky

Blýská se na lepší časy? Móda doby postpandemické podle Acne Studios

Vzpomínáte si, kdy naposledy Acne Studios zklamalo? Já také ne. Podzimní kolekce je osvěžující svou neokoukaností, inspirativní svou bezprostředností a plná naděje.
„Přemýšlel jsem nad tím, co se stane, až se vynoříme z izolace, stále stejní, přitom tak nějak jiní,“ shrnul Jonny Johansson, kreativní ředitel značky, svou kolekci, již vzápětí pojmenoval krajinou snů. A krajinou snů skutečně byla, ale krajinou snů přecházející v realitu, asi jako když se nad ránem probouzíte do reality díky vůni čerstvě uvařené kávy. V případě Acne Studios pochopitelně kávy v doprovodu sladké kanelbulle.
Siluety objemné, přitom jasných tvarů, příjemně měkké a onošeně působící materiály, sladká nevinnost pastelových barev i prudce elegantní využití bílé a černé, které se zpravidla pojí k životním zlomovým momentům, jako je svatba nebo pohřeb. Inspirace domácí uniformou (včetně pyžama) je přiznaná, některé prvky dokonce působí, jako by vznikly během osamělých večerů za zavřenými dveřmi, z čiré touhy něco vytvořit. Třešinka na dortu? Keramická zvířátka coby šperky od Apollinariy Broche.
Bylo by banální psát, že se Jonny pokusil svou kolekcí vystihnout život sám, ale banální je úplně to poslední slovo, kterým by se jeho kolekce dala popsat. Neodráží zoufalost současné situace, ani ji neignoruje – dělá to, co by móda (bez ohledu na okolnosti) dělat měla: Navrhuje možné, lepší zítřky.
A pokud se nám podaří získat a udržet si Jonnyho pozitivní přístup, máme se na co těšit.
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios podzim/zima 2021