Přehlídky

Daniel Lee o nové kolekci Bottega Veneta a hledání ztraceného lidského kontaktu 

Nová kolekce návrháře vzdává hold tanci, domácí pohodě, nejbližším přátelům a doslova vybízí k tomu, abyste se jí dotýkali. 
Foto: Jamie Spence

Nový začátek

„Chybí nám intimita, která vzniká při kontaktu s přáteli a rodinou, takže jsem chtěl pro kolekci najít trochu jiný formát, který by v této době působil co nejvíc lidsky,“ vysvětluje Vogue Daniel Lee.
Uvnitř krabice s logem značky zalepené zářivě zelenou lepicí páskou se nachází sada tří knih a soundtrack. Materiál mapuje tvorbu kolekce Salon 01. 
Jistě, nejedná se zdaleka o první přehlídku, kterou Lee pro značku Bottega Veneta navrhnul, ale nová kolekce pro sezonu jaro/léto představuje pomyslný nový začátek. Na vrchu krabice leží kartička: „S láskou, Daniel“. 

Síla doteku

„Móda pomalu směřovala k tomu, že se stala až příliš závislou na digitálních prezentacích, což rozhodně nebylo něco, co by rezonovalo s mým jménem nebo značkou Bottega Veneta,“ říká Lee. Kniha 01 je plná inspirace a vzdává hold múzám, které jsou ztělesněním stylu. Mezi nimi umělec Jean-Michel Basquiat, modelka Tina Chow a hudebnice PJ Harvey.
Kniha číslo 2 nese název „The Importance of Wearing Clothes“ a má ji na svědomí německá umělkyně Rosemarie Trockel, která je známá hlavně svými pletenými obrazy. Každá stránka je jako milostný dopis popisující proces výroby a nošení oblečení. Najdete tam všechny modely, které se nakonec nedostaly na finální line-up. 
„Můj první dojem z Daniela byl takový, že je nesmírně tichý a soustředí se hlavně na svou práci. Neztrácí čas zbytečným tlacháním,“ míní Trockel. 
Foto: Jamie Spence
Foto: Jamie Spence
Foto: Jamie Spence
Daniel jí téměř každý den posílal materiál z Milána; od kusů látek až po finální modely. „Na oplátku jsem mu prezentovala své fotografie a vlastní vizi. „Daniel je řemeslně velice zručný a disciplinovaný. Opravdový umělec.“
Třetí kniha je plná fotek od Tyrona Lebona, se kterým Danie Lee spolupracuje pravidelně. Jsou v ní také momentky ze soukromé přehlídky, která se konala v říjnu letošního roku. 

Jako doma

Komorního představení v londýnském Sadler’s Wells Thearte se zúčastnili rappeři Kanye West a Skepta nebo choreograf Michael Clark. O soundtrack na přehlídce se postarala britská zpěvačka Neneh Cherry. „Daniel chtěl, abych místo zpívání mluvila, protože je to daleko intimnější forma projevu a skvělý odraz cesty, kterou jsme letos všichni prošli,“ vysvětluje Cherry. Její silný projev se nesl prázdným prostorem, kde se tu a tam mihla jedna z modelek v šatech inspirovaných tancem a pohybem. Daniel Lee totiž nejdříve začínal jako návrhář tanečních kostýmů v Bradfordu v severní Anglii.
„Při vytváření kolekce nás do značné míry ovlivnil domov, pohodlí a řemesla. Možná to bude tím, že letos trávíme tolik času právě doma.“ Jednotlivé kousky z kolekce si prostě budete chtít osahat. Není divu, protože většina materiálů použitých na jejich výrobu evokuje vybavení domácnosti. „Celé to je o komfortu a pružných materiálech.“ Tím pádem vyvstává jen jedna otázka: kdy si je budeme moci obléct a vzít na taneční parket?