Přehlídky

Pochodem vchod v podání nové pánské kolekce Dior

Francouzský módní dům Dior představuje novou pánskou kolekci pro sezonu podzim/zima 2021 ve spolupráci se skotským malířem Peterem Doigem.
Foto: Dior
Kim Jones, kreativní ředitel pro pánské kolekce Dior, není na poli autorských kolaborací žádným nováčkem. Na jeho neustále rostoucím seznamu spoluprací můžeme najít nejúspěšnější umělce současnosti, jako je Brian Donnelly neboli Kaws, Shawn Stussy, sochař Daniel Arsham, ghanský umělec Amoako Boafo či malíř Kenny Scharf se svými intergalaktickými potisky.
Tuto sezonu se Jones spojil s oslavovaným umělcem Peterem Doigem a výsledkem jejich spolupráce je vyspěle působící kolekce plná uniforem a militárních motivů, ale také zářivých barev evokujících sílu a naději anebo potisků v podobě krajinek, jež vynikají nevšední krásou.
V tomto případe by se dalo říct, že oblečení skutečně posloužilo jako plátno a Doig se toho ujmul opravdu se ctí. Za zmínku stojí hlavně potisky ve formě malované noční oblohy, historických postav anebo zvířecích charakterů v symbióze se zemitou barevnou škálou oděvů. Jiné zas odkazovaly na dědictví módního domu, jehož historie se začala psát krátce po skončení druhé světové války. Modely připomínající honosné vojenské uniformy, bombery, vyšívané kabáty, pestře tkané brokáty či barety a dobové klobouky z dílny kloboučníka par excellence Stephena Jonese mluví za vše.
Tento kreativní dialog mezi uměním a módou má rozhodně co nabídnout a historie ještě nikdy nepůsobila víc současně. Teď můžeme jen tipovat, jakou podobu bude mít Jonesův debut pro italský dům Fendi, a to v rámci jeho vůbec první haute couture kolekce, jež bude představena 27. ledna v Paříži.