Přehlídky

V New Yorku se dějí věci: Americké kolekce, které ovlivní váš šatník na podzim a zimu 2024/2025

Fashion week v New Yorku odstartoval maraton stovky přehlídek, které určí, jak bude vypadat náš šatník za půl roku. Podívejme se na pět z nich, které se podepíší na módních trendech podzim - zima 2024/2025, i když každá jinak a jinou měrou. 
Foto: Hunter Abrams
Kolekce podzim - zima 2024/2025, ECKHAUS LATTA

Zažijte New York Fashion Week zblízka

To, jak vypadají přehlídky a všechny jednotlivé modely na aktuálním týdnu módy v New Yorku, můžete sledovat na Vogue Runway. Vogue Czechoslovakia vás vezme do zákulisí a ukáže klíčové kolekce v jiném světle. Bez perfektně osvícené scény, pečlivě vybrané hudby a nacvičených póz hvězd současného modelingu se vše ukazuje jinak. Autenticky, bez příkras, zkrátka tak, jak věci opravdu jsou. Pohledem do zákulisí se tak už teď můžete připravit na trendy sezony podzim - zima 2024/2025, o níž už teď můžeme říct, že bude velmi pestrá.

Helmut Lang: Rebelský minimalismus

První kolekce Petera Doa pro značku Helmut Lang se setkala se smíšenými reakcemi a dost váhavými recenzemi, ta druhá, zasvěcená sezoně podzim - zima 2024/2025, do níž kreativní ředitel obsadil mimo jiné ikonu Kirsten Owen (cover star Vogue CS), už vychází o dost lépe. Vidíme tu jasný směr a větší sebevědomí autora, který se rozhodně nevzdává a snaží se svým vlastním způsobem navázat na osobitý styl zakladatele. Úkol mimořádně těžký s nejasným výsledkem by mnohé designéry odradil, ne však Doa.
„Minulá přehlídka byla základním restartem. Hodně jsme pracovali na siluetách a střizích, které se pro podzimní kolekci dále rozvinuly. Bez toho bych nemohl být tady,“ řekl pro Vogue návrhář v zákulisí. V podzimní kolekci se přitom Do inspiroval dvěma tématy: ochranou a sebeprezentací, u nichž se navíc snažil najít ideální propojení. V ateliéru — podle návrhářových slov — došlo ke spoustě pokusů a omylů. Hledání vlastní identity v rámci legendární značky nakonec přišlo výsledky: krejčovsky mimořádně propracovaná saka a kabáty s důrazem k linii pasu.
Na přehlídkovém mole jsme viděli řadu zajímavých trompe l'oeil efektů. Irina Shayk oblékla top ze zářivě oranžového úpletu a kalhoty s efektem bublinkové fólie. Černý komplet s kruhovými průstřihy nápadně evokoval efekt šatů Kim Kardashian na přehlídce Maison Margiela. Jedním z vrcholů celé kolekce se pak stal kabát z beraního rouna s límcem k bradě a s vrstvením připomínající neprůstřelnou vestu, které zdůraznilo postavu. Tento moment si určitě zapamatujte (a při koupi svrchníku na další zimu na něj určitě vzpomeňte). 

Tommy Hilfiger: Tradiční, sportovní, americký

Jen těžko byste hledali typičtější spojení než New York - Tommy Hilfiger - Grand Central Station. Právě tady se odehrála další klíčová přehlídka newyorského fashion weeku. Značka, která se po roce vrátila na zdejší týden módy, předvedla esenci americké klasiky: spojení sportovního stylu s uhlazenými liniemi. O trendech nelze úplně mluvit, Hilfiger je především konzistentní estetika. Ačkoli sportovní elegance v 99,9 % zní jako oxymóron, v jeho případě se vlastně přesně vystihuje jeho tvorbu. 
Na přehlídkovém mole jsme ale mohli vidět všechny klíčové prvky, které k Hilfigerově tvorbě — a posléze k vyznavačům typicky amerického stylu — patří. Bundy univerzitních klubů a námořnictva nabyly na objemu, stejně jako svetry s kulatým výstřihem a chinos (bavlněné kalhoty s vnitřními kapsami, jejichž střih vychází z vojenských uniforem z americké války, pozn. red.). Polokošile se zase proměnily v šaty, klasické košili narostly v oblasti límců, čímž získaly jedině na eleganci. Plisované sukně, ragby trička, dlouhé kabáty v odstínu velbloudí srsti, nic z toho nemohlo chybět ani kolekci podzim - zima 2024/2025. Celé kolekci přidávají na relevanci především detaily a upgrade střihy u kousků, kterého všichni máme plné skříně. Hilfiger zůstává i pro další rok nositelný, pochopitelný, snadno kombinovatelný. 

Eckhaus Latta: Hravá fantazie textur

Vedle velkých brandů s masivním finančním a marketingovým zázemím módních konglomerátů se na newyorském fashion weeku prezentují menší a ryze nezávislé značky, které se snaží prosadit a zejména udržet v tvrdé konkurenci a ultra tvrdým loktům. Jednou takovou, které si bezesporu zaslouží hodně pozornosti, je Eckhaus Latta, společný projekt dvojice návrhářů Mikea Eckhause a Zoe Latty. Ti se mimojiné vymezují vůči současnému módnímu režimu tím, že přestali prezentovat pre-kolekce a spojili je s těmi hlavními. „Není důvod, proč by firma v našem měřítku měla mít čtyři kolekce nebo osm přehlídek, nebo proč bychom měli být srovnáváni s firmami, které to tak dělají,“ řekla Latta.
Eckhaus s Vogue hovořil o smyslu přehlídek a také tichého luxusu. „Líbí se mi myšlenka zjednodušování, minimalismu, pro nás je ale klíčovější otázka, jak vytváříme oblečení a pracujeme, abychom byli kompaktní, přehlední a struční?“ Uvnitř prázdné administrativní budovy na Hudson Square dvojice uvedla zkrácené bundy, často se zvětšenými límci, pouzdrové sukně se spirálovými švy a průstřihy. Výrazné textury přitom zkombinovali s poloprůhlednými tílky a volnými džínami se širokými nohavicemi. Představili také laminovaný filc, který na první pohled vypadal jako kůže nebo vlnitá lepenka. Přestože většina oblečení se dá označit za zdrženlivější, v žádném případě mu nechybí sex-appeal, který ke značce neodmyslitelně patří. Celkový dojem? Příjemná kolekce, která se sice drží nohama při zemi, ale zároveň se vznáší na vlně hravé fantazie. Ideální mix nejen pro nezávislý brand. 

Proenza Schouler: Tichý luxus pokračuje

Zatímco zbytek světa se zamiloval do glamour estetiky mob wife, Jack McCollough a Lazaro Hernandez, designéři působící pod značkou Proenza Schouler, zůstávají v módu quiet luxury a celou svou kolekci podzim - zima 2024/2025 pojali jako oslavu tichého luxusu a archivu Helmuta Langa. Při procesu tvorbu se zbavili všeho přebytečného, opulence, lesk a třpyt minulých kolekcí zůstaly hluboko v šuplíku. O to více vynikly střihy a precizní krejčovina.
Designéři se vydali směrem k tichu a klidu. Sázka na intimnější atmosféru se v jejich případě vyplatila, byli jsme svědky premiéry kolekce, k níž se hodí přívlastky jako hřejivá, objímající, chvílemi až zenová. Nebýt pár záblesků červené, broskvové a zlaté. Proenza Schouler neudělali jedinou chybu. Se střihy z Langova devadesátkového archivu pracovali s respektem, ovšem v ryze vlastní režii, a vystihli nutkavou potřebu každého z nás po komfortu, předvídatelnosti a bezpečí. Nicole Phelps, ředitelka Vogue Runway, se ve své recenzi dotýká tématu, jak těžké bude pro návrháře v příštích sezonách opustit vlastní komfortní zónu, ovšem pro tento moment, tuto společenskou atmosféru a dění ve světě, je sázka na jistotu více než dobré rozhodnutí.

Collina Strada: Optický klam barevných potisků a eklektických střihů

Jak vypadá ideál dnešní ženy? Existuje vůbec jen jeden? Krása je především rozmanitá — a právě různorodost se stala hlavní tématem na přehlídce značky Collina Strada. „Tato kolekce je o tom, jak být silnou ženou nebo silnou ženskou silou, která se pohybuje v chaosu, který se děje v tomto světě,“ řekla v rozhovoru pro Vogue Hillary Taymour ve svém novém studiu v Chinatownu několik dní před show, na níž se objevily vedle modelek také kulturistky, novopečená maminka s miminkem, modelka na vozíčku nebo žena ve vysokém stupni těhotenství (v krásných krajkových šortkách). Pestrost se projevila i na samotném oblečení. 
Na rozdíl od většiny svých kolegů Taymour vsadila především na potisky a výrazné kombinace barev, mezi nimiž dominovala slunečnicová žlutá, zatímco korálová červená a mátově zelená doprovázená khaki, růžovou, blankytně modrou, šedou a černou. Eklektický styl umocnil i výběr materiálů, přičemž v jednom oděvu pracovalo vícero, často různorodých látek, ale také hydribní modely jako například cargo kalhoty, které měly kolem sebe pásek/sukni s plisováním. Součástí inkluzivního castingu byla také herečka Gina Gershon, jež předvedla volně střiženou sepranou teplákovou soupravu doplněnou kostkovaným kabátem s nabíranými rukávy připomínající svaly animovaného siláka Pepka námořníka. Klíčovým prvkem byl také sametový korzet s vyrýsovanými břišními svaly.