Přehlídky

Když móda vystoupí ze své komfortní zóny a oblečení opustí přehlídková mola

Sedm dní, sedm krátkých filmů, sedm pohledů, patnáct mladých designérů pod taktovkou Alessandra Micheleho a režiséra Guse Van Santa –⁠ to vše byl #GucciFest, během nějž Michele představil pre-fall kolekci. Vogue přináší kompletní přehled celého týdne včetně všech 99 looků. 
Foto: Gucci
Alessandro Michele a Gus Van Sant
Letošní rok pořádně zamíchal kartami na módní scéně. Viděli jsme různě produkčně náročné filmy, někteří návrháři si pozvali svět domů, jiní se uchýlili do světa fantazie, aby alespoň na chvilku unikli z reality. A pak tu je Gucci. Od té doby, co v jeho čele stojí Alessandro Michele, očekávání jsou vysoká. Nic menšího než spektakulární spektákl, který tu ještě nebyl, nepřichází v úvahu. Místo jedné digitální prezentace nebo přehlídky, během níž by ukázal pre-fall kolekci roku 2021, se excentrický návrhář obklopil mega velkým kreativním týmem, rozloučil se (alespoň pro tento rok) s přehlídkovým molem a uspořádal sedmidenní festival. Jak sám přiznal, byl to skok do neznáma, který ale musel učinit. Hned na začátku se ptá sám sebe:
Jaké nové obzory se objeví, když móda opouští svoji komfortní zónu?
Jaký život čeká oblečení, když přestane chodit po molu?
Co se s ním stane, když zhasnou reflektory přehlídkového mola?
Jaké příběhy může psát v prostoru existence?
„To jsou otázky, které mě napadají v současné době, která je nejistá, ale zároveň překypuje předtuchami. Zásadní otázky, které mě nutí přeformulovat mou práci a předělat její smysl. A především mě tlačí k radikálním experimentům schopným používat novou řeč a neobvyklé platformy,“ pokračuje Alessandro. Neobvyklá a experimentální ostatně byla celá jeho dosavadní práce v Gucci, pod vlivem aktuální situace ve světě ovšem musel především překročit všechny své hranice. 
Uspořádat si vlastní filmový festival? Proč ne. Kdo jiný než Gucci by to také mohl dokázat i v době globální karantény. Stejně jako v případě jiných festivalů, i #GucciFest spojil slavná jména a nové talenty. Michele a Gus Van Sant, režisér snímků jako Mé soukromé Idaho, Dobrý Will Hunting, Milk a Zemřít pro, společně natočili sedmidílný film Ouverture Of Something That Never Ended se Silvií Calderoni v hlavní roli. Herečka, tanečnice a spisovatelka v jedné osobě prochází Římem, sledujeme ji od probuzení v bytě kdesi uprostřed věčného města, cestou do kavárny, na poštu, zavede nás do divadla, second handu a vše končí v nočních uličkách.
V jednotlivých dílech se objevují také známé tváře často spojované s Gucci. Svou dosud nepublikovanou nahrávku představuje Billie Eilish a Harry Styles říká: „Pokud jde o vytváření umění, jde o nalezení věci, kterou jste vždy chtěli vidět a která nikdy předtím nebyla. Myslím, že je to vždy nepříjemný okamžik, když tu věc najdete. Nevíte, jestli ji milujete, nebo nenávidíte, protože ještě nevíte, co to je. Ale domnívám se, že to je nejvíce vzrušující místo pro práci.“ Tyto věty přesně vystihují Micheleovu tvorbu, kdy svými gender-fluid kolekcemi a estetikou oslavující krásu i tam, kde ji valná většina lidí nevidí, provokuje masy a stejně tak ho obrovská masa zákazníků vynáší do nebes a čeká na další explozi barev, vzorů, drsné romantiky a poetické ošklivosti. 
#GucciFest dokázal, že italský módní dům a role módních značek obecně nejsou v pouhé roli producenta zboží, ale hlavně tvůrce obsahu. Každá z epizod, v nichž jsou všichni protagonisté oblečeni výhradně do Gucci, představuje sondu do Micheleova světa, originálního svou nezaměnitelnou estetikou. Impresionistický sedmidílný film je velkým uměleckým zážitkem, který ve vás rozhodně vzbudí emoce a nepřejdete ho s nezájmem. Nedívejte se něj ale pouze jako na ryze módní film nebo digitální prezentaci pre-fall oblečení a doplňků, ale také poslouchejte. Přemýšlejte nad větami, které tu zazní, všímejte si detailů. Ostatně kde jinde uvidíte Billie Eilish s robotickými psy a Florence Welch, jak schovává ručně psané poznámky do kapes od džín nebo do cizí tašky. 
Vedle hlavního programu s jediným snímkem na seznamu dal #GucciFest prostor patnácti mladým designérům z celého světa. Collina Strada, Ahluwalia, Rui, Gui Rosa, Bianca Saunders, Mowalola, Rave Review, Cormio, Stefan Cooke, JordanLuca, Shanel Campbell, Boramy Viguier, Yueqi Qi, Gareth Wrighton a Charles de Vilmorin dostali možnost prezentovat vlastní kolekce v rámci jedinečné platformy, která během týdne přitáhla miliony diváků.
Celou pre-fall kolekci Gucci na rok 2021 si můžete prohlédnout v následující fotogalerii, jednotlivé epizody a krátké filmy nových talentů najdete na www.guccifest.com.