Přehlídky

Hana Soukupová zahájila haute couture část Paris Fashion Weeku 2024 v šatech ze starých počítačových komponentů

Už bývá zvykem, že se první haute couture přehlídka pařížského týdne módy stane tou nejdiskutovanější. Daniel Roseberry, kreativní ředitel módního domu Schiaparelli, nezklamal ani dnes a tentokrát za pomoci české supermodelky. 
Foto: Estrop/Getty Images
Hana Soukupová, Schiaparelli Haute Couture Jaro/Léto 2024, Paříž
V hledišti Jennifer Lopez (s krátkým sestřihem), Zendaya (s mikroofinou), Hunter Schafer. Na přehlídkovém mole Maggie Mauer, Irina Shayk, Karlie Kloss a také Hana Soukupová, česká supermodelka, kterou můžete znát i ze stránek Vogue. Módní návrhář Daniel Roseberry, který do Schiaparelli nastoupil v dubnu 2019, kdy nahradil na pozici kreativního ředitele Betranda Guyona a stal se prvním Američanem v čele francouzské couture značky, přizval rodačku z Karlových Varů na základě jedné vzpomínky. „Pamatuji si vás z přehlídky Balenciaga, to mě velmi inspirovalo," řekl během fittingu. „Když jsem se dozvěděl, že s vámi mohu spolupracovat, okamžitě jsem věděl, že toto bude model pro vás. Představuje poctu tomu, s čím si vám spojuji."
Hana předvedla look č. 7 – minišaty s dlouhými rukávy a psaníčkem. „Celá kolekce je dialogem mezi minulostí a budoucností. Hanin look vypráví o starých technologiích, které tu byly před érou iPhonů, na kterých jsem vyrůstal. Je to svět starých technologií v nové světě," popsal před samotnou přehlídkou Roseberry pro Vogue. Právě na technologiích nejvíce postavil Haniny šaty, u nichž při bližším pohledu objevíte spoustu drátků, počítačových čipů. „Máme tu i větráček, který ochlazoval počítače. Pak tu je starý vyklápěcí telefon, kalkulačka, CD a to všechno na mikročipech a základových deskách starých 20 let. Těmto šatům říkáme The Mother." 
Model vznikal v pařížských ateliérech Schiaparelli několik týdnů. „Silueta byla jasná začátkem sezony a pak jsme museli najít materiály. Všechny komponenty jsou upcyklované. V tom spočívá krása couture, že do každého kusu investujete tolik emocí," popsal designér. 
„Jsou úžasné. Těžké, ale velmi pohodlné," popsala šaty Hana, které se po několika letech vrátila na přehlídkové molo.