Přehlídky

Gaultier podle Sacai: Remix pro módní nadšence a sběratele

V lednu 2020 oznámil Jean Paul Gaultier, že končí. Ne tak jeho značka. Pár týdnů nato pustil do světa informaci, že novou couture kolekci bude navrhovat Chitose Abe ze Sacai. Původní představení se nakonec přesunulo o celý rok a teď je konečně tady včetně překvapení pro fanoušky a sběratele Gaultierova tetování. 
Jean Paul Gaultier se vrátil do domu v ulici Saint-Martin ve třetím pařížském okrsku, tentokrát však ne jako návrhář, ale jako host usedl v první řadě na prezentaci kolekce, kterou navrhla Chitose Abe, kreativní ředitelka japonské značky Sacai. Právě jí před více než rokem svěřil vlastní archiv a dal zcela volnou ruku, aby zahájila novou kapitolu ikonického módního domu. Gaultier při svém odchodu do důchodu v lednu 2020 oznámil, že on sice končí, ne tak jeho brand a přišel s konceptem propůjčování svého jména a tvorby mladé generaci návrhářů. 
Abe měla kolekci původně představit už před rokem, koronavirová krize ji paradoxně dala spoustu času navíc. Vzácnou komoditu, na jejíž nedostatek si plno návrhářů v posledních letech začalo velmi stěžovat a měnit svá působiště. Hostující návrhářka ke spolupráci přizvala Pierra Hardyho a tatéra Dr. Woo, aby updatoval slavný vzor tetování, jeden z klíčových prvků Gaultierovy tvorby. Vznikla tak přiléhavá trička a legíny, které Abe mnohokrát použila jako podklad pro své kreace, v nichž propojila Gaultierovo DNA s vlastním stylem a našla pro sebe ideální synergii obou značek. 
Hybridní techniky konstrukce oděvu použila na korzety, pruhované obleky a námořnické topy, které propojila s leteckými bundami a pletenými šaty s hrubými třásněmi. Referencí k celé kolekci jí byla také islandská zpěvačka Björk na Gaultierově přehlídce v roce 1994. Chitose Abe podle svých slov neprocházela archivy, vzala vlastní představu o „enfant-terrible“ a přinesla svou verzi bez romantizování minulosti a bezmyšlenkovitého uctívání jednoho z nejvýznamnějších couturiérů 20. a 21. století. I pro něj ostatně byl výsledek překvapením. 
Některé kreace působí čistě experimentálně, jinými navázala na Gaultierovu zálibu v upcyklaci materiálů i na vlastní ikonické prvky. Návrhářka šla do takových detailů jako šikmé kapsy ve tvaru rukavice lemované spínacími špendlíky, odhalené ramenní vycpávky, nebo korzetové šněrování z černé kůže na smokingových koktejlových šatech s dvojitým zapínáním. 
Tato kolekce je hravým remixem oslovující módní nadšence a sběratele jedinečných kreací, kteří je občas vynosí, nebo je berou čistě jen jako položku ve své sbírce. Spolu s couture vznikla limitovaná kolekce JPG x Sacai, kterou si můžete koupit na oficiálním e-shopu značky v cenách od 120 do 1590 eur.