Přehlídky

Ano, svět je vzhůru nohama. Naštěstí tu pořád ještě máme humor

Co je to haute couture? Pro stále ještě velmi početnou skupinu lidí bohatě vyšívané večerní šaty s dlouhou vlečkou a sukní tak řasenou, že byste spotřebovanou látkou omotali celý Pražský hrad a ještě by vám pořád dost zbylo. Nebo ty tradiční (čti okoukané) halenky a rozevláté sukně na obálce Vogue. Ovšem z roku 2000. Nová couture klade otázky a je vizuálním vyprávěním o době, v níž se nacházíme. Přesně tak, jak to ukázala dvojice Viktor & Rolf. Nejlepší moment celého haute couture fashion weeku právem patří právě jim.
Foto: Getty Images
Viktor & Rolf Haute Couture jaro - léto 2023
Sedíte-li na přehlídce bez toho, aniž byste byli rozhodnuti za kreaci utratit sedmi a více místné částky, je to poněkud skličující zážitek. Můžete všechno to řemeslo, nejvyšší hodnotu oblečení vidět na vlastní oči, ti šťastnější i osahat na pár vteřin v backstage, což emocím také moc přidá, protože si definitivně uvědomíte, že výsadu nosit něco tak dokonalého nikdy mít nebudete. Když si k tomu přidáte současnou ekonomickou a politickou situaci, navíc si ještě uvědomíte, že jste přihlížejícím hostem tak elitního klubu, že se do něj vejde necelé procento světové populace (a to za předpokladu, že je vysoká krejčovina dostatečně láká), hraničí to až se zvráceností, jak dokonale vyjádřili Rolf Snoeren a Viktor Horsting ve středu odpoledne ve zlatém sále pařížského hotelu Intercontinental. Stačilo jim pouhých 18 šatů na to, aby nastavili zrcadlo současné společnosti a světu, do nějž jsme se společnými silami dostali.
Když se na přehlídkovém mole osvětleném masivními křišťálovými lustry objevila první modelka v pastelově žlutých šatech s korzetovým živůtkem a úzkou mašlí v pase, která zdůraznila objem dlouhé sukně, vypadalo to, že se pánové moc dlouho dívali na pohádky o princeznách. To ještě umocnila čtveřice následujících šatů, které by si okamžitě mohly zahrát v remaku o Popelce. Pozornému divákovi ovšem už od první chvíle něco nehrálo. Kontrastní barevné vlasy sestřižené na muleta signalizovaly, že všechno asi bude jinak. 
V jakém světě to žijeme? Je to absurdní!
Stereotypní pohled na vysokou krejčovinu designéři jedním mocným tahem zbourali jako domeček z karet. Pastelově fialkové šaty na modelce byly celé nakřivo, na těle je držely tělové minišaty. Stejně pokřivený efekt, kdy další modely autoři posunuli nahoru, obrátili o 90 a následně 180 stupňů, odkazoval na digitální filtry a Photoshop v rukou začátečníka. Jednu z modelek musel na molo doprovodit asistent a následně navigovat přes vysílačku, bledě modré šaty s růžovými a žlutými proužky byly celé vzhůru nohama. „Je to absurdní pojetí stereotypu couture šatů,“ řekl v zákulisí Vogue Rolf Snoeren. Stejně jako všechno, do čeho ve Viktor & Rolf pouští, ať už jde o haute couture, vůně nebo módní spolupráce, i tato kolekce vychází z jejich naprostého respektu vůči vysoké krejčovině a zároveň faktu, že za vším musí být jasná myšlenka. Vztah, otázka, nad kterou budete ještě dlouho po skončení show přemýšlet. 
Internetová kultura, kterou už v minulosti designéři výrazně kritizovali, se promítla do koncepce jejich jarní kolekce. Okamžitá a ultra rychlá spotřeba informací bez kontextu. Neustálá honba za upoutáním pozornosti za každou cenu a digitální filtry pokřivily vnímání reality. V jeden moment se díváme na nádherné šaty na červeném koberci, které vzápětí vystřídají kruté záběry hromadných hrobů z válkou postižené Ukrajiny. Nemluvě o tom, že se vytrácí smysl pro skutečnost; cokoliv vás napadne, můžete digitálně změnit. „V jakém světě to žijeme? Je to absurdní!“
Vážné téma na přemýšlení, že? Ovšem pánové Horsting a Snoeren mají ještě jednu stránku. Sice ji moc na veřejnosti neukazují, ale máte-li to štěstí strávit nějaký čas v jejich společnosti, nelze ji přehlédnout. Smysl pro humor. V rozkolísaném světě, kdy vynášet rychlé soudy a sdílet cokoliv, aniž byste trávili dostatek času ověřováním skutečných faktů, je přinejmenším nezodpovědné, dokázali najít zábavu a vážnost celé situace vyvážit způsobem, že jim nelze než bouřlivě zatleskat. Z jednoho z nejvirálnějších momentů právě skončeného fashion weeku se stala mistrovská lekce o tom, jak má vypadat a promlouvat nejvyšší patro módního průmyslu.