Móda

Buřinky Sju Smatanové nosí Beckham i will.i.am

Nadchla sira Paula McCartneyho, Davida Beckhama i will.i.ama. O jaké krásce je řeč? Buřince BySju slovenské návrhářky Sju Smatanové.
Modelům BySju podlehli také Justine Skye nebo Shaun Ross, který svou osobitost vnesl nejdřív na módní mola a před nedávnem prorazil i jako hudební talent. Seznam pokračuje umělci napříč žánry, od fotografky Evy Al Desnudo přes návrháře Kyla Lo Monaco a herečku Rebeccu Hall, až po člena Královského baletu Solomona Goldinga. Vypadá to, že Sju udělala dobře, když opustila vyjeté koleje „univerzita-práce-hypotéka“ a vsadila na klobouky, konkrétně tedy na buřinku, kterou kdysi dostala od dědečka. K první kolekci se odrazila na Kickstarteru. Kdybyste jí tenkrát vyprávěli, čeho je to začátek, určitě by vám nevěřila. 
Foto: BySju
Newyorský fashion week a buřinky BySju
Foto: BySju
Kapela Ora the Molecule

London calling

Po studiích ekonomie v Praze se přesunula do Londýna, kde absolvovala Kingston University a získala práci v Bloomberg LP. „Google mezi finančními domy“ uspokojil její ambice a zároveň zajistil stálý příjem. Sju tak získala prostředky, jak město více poznat po kulturní stránce. Muzea a galerie ji uchvátily, klubová scéna vyrazila dech. S apartní buřinkou po dědovi upoutala jednoho večera pozornost zpěvačky Eliot Sumner, Stingovy dcery přezdívané Coco. Po koncertě se seznámila nejen s ní a jejími přáteli, nýbrž i spoustou dalších lidí z branže. Začali jí říkat Sju with a hat a klobouk se definitivně stal součástí její siluety.

Volání srdce

Rozpor mezi Sju, finanční analytičkou, a Sju with a hat po čase narůstal. Víkendy strávené mezi umělci a bohémy z East London se zdály čím dál kratší a práce v kanceláři začala děsit svou každodenností. „Nedělala jsem to ze srdce a nic mi to nepřinášelo. Ale změny jsem se bála a vlastně ani nevěděla, čemu jinému bych se mohla věnovat.” Když pak vyrazila na Vánoce za rodinou, položila si stejnou otázku. A tehdy to přišlo. Na cestě do rodného Štúrova dostala nápad a znenadání do sebe všechno začalo zapadat. Než dojela domů, věděla, že bude navrhovat vlastní klobouky.
Foto: BySju
Evelyn Bencicova
Foto: BySju
Solomon Golding

Teď, nebo nikdy

O legendární TOvárně NA Klobouky z Nového Jičína neměla Sju ani tušení, dokud dědečkovu buřinku neprozkoumala důkladněji. Po Vánocích se tam vypravila a představila svůj plán na výrobu pestrobarevných buřinek kombinujících tradici s moderním designem: „Nebyla jsem ani trochu nervózní. Všichni ve výrobně na mě byli milí a rychle jsme navázali důvěrný vztah, který trvá dodneška.” První prototyp se štítkem BySju byl brzy na světě a s ním přišla i životní změna. Opustila finanční sektor a vrhla se do hudebního průmyslu jako business analyst. BySju od svého vzniku cílila na hudebníky a umělce, kteří by její modely mohli zviditelnit. Uplynul rok a zájem o ně neutichl. Dala výpověď a rozhodla se to risknout. Aby se z risku nestal hazard, spustila kampaň na Kickstarteru, kde se jí podařilo získat přes 20 000 liber.

Z Nového Jičína do Met Gala

Oliver Proudlock, osobnost britské módní scény, oslovil Sju na jednom z londýnských veletrhů. Společně vytvořili kolekci, která svým komerčním pojetím dostala BySju do širšího povědomí. Další setkání se slavným muzikantem protlačilo značku i mezi stylisty a nákupčí: „Zavolal mi Paul Weller, že jeho klávesák nosí klobouk BySju a že by chtěl taky takový. Řekla jsem mu, ať počká, že musím dopéct štrúdl,” směje se. Jablečný závin mu pak donesla domů, kde se dohodli na spolupráci s Paulovou značkou Real Stars Are Rare. Následný úspěch vlastní kolekce s názvem Shapes později rezonoval i za oceánem a jednu stylistku přiměl k impulzivnímu telefonátu: „Byla to stylistka will.i.ama. Will měl za týden letět na Met Gala do New Yorku a potřeboval doladit dress code.” Na rozpaky nebyl čas. Vytvořila pro něho unikátní klobouk inspirovaný tématem galavečera a vstoupila tak do dějin jako první slovenský návrhář, jehož tvorba byla v Metropolitním muzeu umění prezentována.
Sju nedávno vyměnila londýnský byt za andaluský venkov. Ponechala si pouze svůj ateliér v Hackney a v tomto roce plánuje novou kolekci blízkou předchozí Verge Collection s přesahem do street style. BySju už totiž dávno nejsou jen buřinky.