Móda

Czech Fashion Council a dospívání módy v Čechách

Vogue přináší zprávy z módního světa a dává prostor talentům a lokálním počinům. Czech Fashion Council se má stát synonymem české módy a módního průmyslu. Mapuje celou módní sféru, dělá osvětu jak mezi profesionály, tak směrem k veřejnosti. Aby se zajímavé novinky z české módy dostaly i k těm, kdo v ní nejsou zainteresovaní profesně, zahájil Vogue s CFC dialog o vzájemné podpoře.
Foto: Czech Fashion Council

Co je to Czech Fashion Council

První impuls k naší spolupráci vzešel z rozhovoru s Veronikou Ruppert pro Vogue Leaders, kde jsme společně se Zuzanou Bobíkovou ze Slovak Fashion Council hovořily o tom, jak tyto dvě organizace fungují. Jedna z doplňujících otázek zněla: „Co by dnes české módě nejvíce pomohlo?” Dlouho jsem přemýšlela. Samozřejmě že vím, co česká móda potřebuje, ale jak to vše koncentrovat do jasné odpovědi? Myslím, že se mi esenci toho dlouhého seznamu potřeb v módním sektoru povedlo vystihnout v krátké a jasné větě: „České módě nejvíce pomůže, když konečně dospěje.” 
Po pubertálních devadesátých letech se už dlouho odhodláváme k nové rovině fungování. Snažíme se, pracujeme a vzděláváme, máme mnoho dílčích úspěchů na lokální i mezinárodní scéně, ale vedle toho vnímám, jak stále nejsme schopni převzít odpovědnost za stav, ve kterém česká móda je. Jako jednotlivec toho opravdu nemohu moc dělat. Ovšem pomocí propojené organizace, která povede otevřený dialog uvnitř své sféry a bude vystupovat jménem všech zainteresovaných, bude rychlost růstu do fáze dospělosti mnohonásobně akcelerovat. A s takto silnou novou energií vytvoří fungující a prosperující mechanismus.
Tato vize není nová. Byla počátečním impulsem ke vzniku Czech Fashion Council. 

Bilance a svěží vyhlídky

Za deset let jsme udělali kus práce, která byla upřímná, pokorná, někdy těžkopádná i chybující. Teď mohu sama za sebe říci, že za všechny chyby, které jsme udělali, děkuji. Ukázaly, kudy jít nechceme, a navedly nás zpět na správnou cestu. Vstupujeme do další etapy s novým týmem, programem i logem. Po pauze, která byla nezbytná, se nám podařilo získat nadhled a lehkost, dvě důležité ingredience pro další určení směru. Cítím tu svěží energii, která při každém setkání, diskusi a plánování proudí mezi námi a otevírá další kreativní příležitosti.
Tímto bych vás ráda přizvala ke společné cestě za novým dobrodružstvím při objevování nekonečného potenciálu naší kreativity. Přeji si, abychom díky této platformě rozmlouvali o kráse vznikající v naší malé, ale jedinečné zemi. Věřím, že v českém módním průmyslu stojíme před přerodem do fáze dospělosti, a děkuji, že u toho mohu být a že mohu přiložit ruku k dílu. Úvodní zpráva tohoto roku je tímto oznámena. Těším se brzy na shledanou nejen na stránkách VOGUE CS.