Móda

Upcyklace ve své nejluxusnější podobě

Značka Recycle Dead Stock je amorovou střelou do srdcí progresivně smýšlejících milovníků módy. Kdo by nechtěl oblečení ušité podle originálních návrhů z prvotřídních látek, které domům jako Gucci, Marni nebo třeba Prada zbyly ve skladu?
„Právě jsem si koupila tyhle šaty,“ posílá mi kamarádka odkaz na instagramový post a sama přitom ještě stále stojí u kasy v butiku na dánském ostrově Bornholm. Zřejmě není čas ztrácet čas. „Musíš o nich napsat, dělají věci ze zbytků od Prada, Gucci a tak.“
Kdykoliv mi někdo napíše, že bych o něčem měl napsat, zpravidla o tom psát vůbec není třeba. R.D.S (Recycle Dead Stock) představuje výjimku. Tahle boží dánská značka totiž nabízí přesně to, co někteří chceme, jiní ne, ale všichni do jednoho akutně potřebujeme. A sice udržitelnější pohled na luxusní módu.
Každý návrh je jedinečný, každý materiál vysoce kvalitní. Není ale nový, jde o dead stock, tedy zbytky, které by jinak ležely ve skladech nevyužité. Tím vzniká krása, aniž by se přiživovalo monstrum zvané nadprodukce, a také se tím redukuje odpad.
Zakladatelkou a designérkou R.D.S je Stine Christa Engel Busk.
Foto: Archiv R.D.S
Foto: Archiv R.D.S
Kdy se R.D.S vlastně zrodilo?
Vlastně to je už dvanáct let, tehdy jsem žila v Itálii. Skupovali jsme dead stock od Missoni a Marni a podobných značek a následně jsme ho přetvářeli v šaty a plédy. Zákazníci na to tehdy ale ještě nebyli připravení. Před dvěma lety jsme to zkusili znovu. Dneska už jsme všichni na stejné vlně.
Přesvědčit luxusní značky, aby vám prodaly nevyužité materiály, asi nebylo úplně lehké.
Nakupujeme pouze v Itálii a pouze od hrstky značek, ale myslím, že kdybychom neznali správné lidi, vůbec by to tak nešlo dělat.
Váš rukopis je snadno rozpoznatelný. Čím se při navrhování inspirujete?
Nejvíce přírodou. Hodně mě inspiruje procházet se s mým psem lesem a po pobřeží, vidět všechny ty barvy.
Myslím, že během karantény spousta z nás přehodnotila svůj přístup k módě. Cítíte to taky?
Ano, všímám si, že lidé o oblečení uvažují více než předtím, více jim záleží na tom, aby bylo zboží kvalitní, ale bohužel se to zatím týká jenom určité skupiny, ne všech.
Foto: Archiv R.D.S
Foto: Archiv R.D.S
Když se díváte na způsob, jakým móda funguje, co by se podle vás mělo změnit?
Moc by se mi líbilo, kdyby módní průmysl hodně přibrzdil. Dvě sezony ročně podle mě stačí. Jasně, R.D.S představuje stále něco nového, ale to je jenom proto, že se nám třeba dostane do rukou krásná látka od Ricka Owense z poslední kolekce, takže cítíme nutkání využít ji na krásné šaty nebo kabát. Anebo tašku. Na druhou stranu je u nás všechno v malém množství. Je to opravdu těžká otázka. Ve velice chudých zemích se lidé uživí jenom v případě, že pracují v módě. Připravit je o práci není dobré řešení. Myslím, že majitelé velkých značek by měli především lépe platit svou pracovní sílu. Na každý pád jsem přesvědčená, že i malá změna dovede udělat velký rozdíl.
Co čeká R.D.S v budoucnu?
Stále budeme dělat jenom pár návrhů, které jsou prosté, přitom sofistikované a snadno se nosí.